Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řešení do měst? Ford si patentuje automobil se zabudovanou motorkou

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.05.2018
Nákres patentu. | foto: Ford/US Patent & Trademark Office
Ford chce dopravu ve znečištěných a přeplněných městech řešit opravdu zajímavým způsobem. Automobilka si podala žádost o uznání patentu na vozidlo, uvnitř jehož konstrukce je zabudovaná elektrická motorka.
Málo prostoru k pohybu a parkování, problémy se znečištěním vzduchu a vznik bezemisních zón. Doprava ve velkých městech je prostě čím dál komplikovanější a nejedna automobilka hledá způsob, jak pohyb dopravních prostředků v metropolích zjednodušit.

Výše zmíněné problémy by podle Fordu mohlo řešit kuriózní vozidlo, jež by kombinovalo prostorné MPV a malý elektrický motocykl, a jehož konstrukci si chce výrobce podle zveřejněných nákresů patentovat.

V podstatě si tedy Ford představuje civilní verzi batmobilu Tumbler, v němž Batman brázdil ulice v trilogii Temný rytíř. Na podobném způsobu má být totiž podle patentových nákresů možné z karoserie vozu, přesněji zpod přední kapoty, vytáhnout zabudovanou motorku a v cestě pokračovat na ní.

Tento způsob změny dopravního prostředku má dopomoci ke hbitější a čistější jízdě v přeplněných ulicích. Předpoklad Fordu tedy mluví o řidiči, který své auto zaparkuje na okraji města – jelikož do něj nemůže vjet třeba kvůli bezemisním zónám či nedostatku parkovacích míst – a do cílové destinace už bude pokračovat na elektrickém motocyklu.

V tuto chvíli jde ale pouze o nápad, který si chce Ford pojistit do budoucna. Rozsáhlé technické podrobnosti tedy v současné době od automobilky nečekejte. Pouze víme, že motorka by uvnitř auta zasahovala do interiéru a byla částečnou součástí středového panelu mezi předními sedačkami vozu.

V poslední době se každopádně nejedná o jediný zajímavý patent Fordu. Minulý rok výrobce zveřejnil nákresy jakési robotické sedačky, která by starším a pohybově indisponovaným lidem zajistila pohodlný nástup a výstup z auta (viz odkaz výše).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů