Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Puma ST nově i s automatem a nižším výkonem

Naše téma
Dominik Valášek | 13.03.2023
dalších 22 fotek
foto: Ford
Nová verze ostré Pumy nabídne lepší využitelnost v každodenním provozu. 
Malá sportovní Puma ST je nejen mezi novináři hodně chválená za svoji hravost a rychlost. Ještě aby ne, když její tříválcový 1.5 EcoBoost podává výkon 147 kW (200 koní), přenášený na přední kola skrze šestistupňovou manuální převodovku. Právě manuál je ale pro mnoho lidí odrazující, a proto Ford přichází s Pumou ST Powershift – méně výkonnou, ale rozhodně ne ošizenou variantou, která více myslí na každodenní použití.

Pod kapotou je stále tříválec, ale už nikoliv patnáctistovka. Puma ST Powershift si vystačí s litrem, dopovaným mild-hybridním startér-generátorem. Jedná se o vůbec nejvýkonnější variantu motoru 1.0 EcoBoost, jakou je Ford schopen nabídnout – konkrétně poskytuje výkon 125 kW (170 koní) v 5 750 otáčkách za minutu a točivý moment 248 Nm ve 3 000 otáčkách za minutu. Značnou roli tu sehrává právě 48V startér-generátor, který je pro tuto verzi posílen, aby více rekuperoval a zároveň více pomáhal motoru při akceleraci. Stejně jako výkonnější ST s manuální převodovkou, má i varianta s litrem výfuk s aktivní klapkou. Ta se otevře v jízdním režimu Sport, aby dodala Pumě peprnější zvuk.

Motor je spřažen se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou Powershift. Ford uvádí, že převodovka komfortně zvládne městské popojíždění, ale v případě, že řidič pořádně šlápne na plyn, umí i bleskurychle podřadit a pelášit. Řazení lze případně převzít do vlastních rukou pomocí pádel pod volantem.

Zrychlení z nuly na sto probíhá za 7,3 sekundy, což není sice dramaticky rychlé, ale ani nijak pomalé. Jen pro porovnání – „plnotučné“ ST sprintuje z klidu na stovku o 6 desetin sekundy rychleji. Na druhou stranu pro mnoho majitelů bude podstatnější spíš spotřeba, a ta činí podle specifikace 6,3 litru benzinu na 100 kilometrů.

Sportovnější exteriér, interiér, i podvozek
Jak už bylo naznačeno, Puma ST Powershift má sice nižší výkon, na druhou stranu nepřichází oproti svojí sestře s větším motorem a manuálem o žádný ze zásadních prvků. Karoserie je tedy dovybavená střešním spojlerem, zadním difuzorem a specifickými mřížkami nárazníků, na výběr je modrá barva vyhrazené pro ST verze, a standardně vůz obouvá velká devatenáctipalcová kola. Uvnitř se potom nachází sportovní sedadla Sport Performance, potažená umělou kůží, a slušná spousta komfortní výbavy.

Důležitější jsou ale funkční změny na podvozku. Větší brzdy mají vpředu průměr kotoučů 325 milimetrů a řízení je vybaveno mnohem strmějším převodem, aby se zrychlily reakce na otočení volantem. V zatáčkách pomáhá systém vektorování točivého momentu, tužší stabilizátory (24 mm vpředu a 28 vzadu), tužší příčka zadní nápravy, ale i jiné pružiny a dvouplášťové tlumiče Hitachi. Zkrátka i když má Puma ST ve verzi s automatickou převodovkou nižší výkon, a na stovku jí to trvá o něco déle, hravost by si měla zachovat stejnou, jako silnější varianta.

Otázkou zůstává cena a taky termín, kdy se prví vozy dostanou k tuzemským zákazníkům. Jen pro informaci – cena Pumy ST s manuální převodovkou a motorem 1.5 EcoBoost startuje na částce 896 900 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů