Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pro hravé tatínky! První svezení se sportovním malým SUV Ford Puma ST

Naše téma
Radek Pecák | 16.11.2020
dalších 18 fotek
Proti dramatickým mrakům se ostrá zelená pěkně vyjímala | foto: Radek Pecák
Ford se rozhodl nabídnout sportovní verze nejen v kategorii vozů s klasickými karosériemi. Jedním takovým počinem je divizí Ford Performance upravené malé SUV Puma. V sychravém počasí jsem ho zkoušel na českých silnicích a necelou hodinku také na letištní ranveji.
Pokud je mladý muž sám, pak si z nabídky sportovních aut značky s modrým oválem vybere nejspíše Fiestu, či Focus ST. Nebo samozřejmě Mustang. Jenže, když se počet obyvatel v jeho bytě rozroste také o příslušnici druhého pohlaví a nějaké to děcko, pak už je zpravidla postaven před nutnost svůj vozový park obměnit.

Aby nemusel ze svých řidičských priorit zase tak moc slevovat, a zároveň vyhověl touze svého protějšku po SUV, může nyní sáhnout po modelu Puma ST. To, jak vůz vypadá v klidu i v plné jízdě, si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.

Běžné verze Pumy začali dealeři Fordu nabízet před rokem a auto se zajímavým designem a velmi solidními jízdními vlastnosti zaujalo také české zákazníky. Ve statistice Svazu dovozců je tento model za prvních deset letošních měsíců v "našlapané" třídě malých SUV na velmi solidní čtvrté pozici.

Dosud si zákazníci mohli koupit Pumu jen se dvěma výkonovými verzemi zážehového přeplňovaného tříválce se zdvihovým objemem válců jeden litr. Ty poskytovaly buď 92 nebo 114 kW. Nyní se tedy motorová paleta Pumy ve verzi ST rozrostla o patnáctistovku, která má sice stále jen tři válce, ale výkon narostl na 147 kW, tedy přesně dvě stě koňských sil. Točivý moment, který se přenáší výhradně na přední kola, přesáhl 300 Nm. 

Jedná se o agregát, který lze nalézt také ve Fiestě ST. V Pumě je spojen se šestistupňovou manuální převodovkou a umožňuje zrychlení z nuly na stovku během 6,7 sekundy a na německé dálnici lze uhánět až tempem 220 kilometrů v hodině.

Technici divize Ford Performance ovšem v případě Pumy ST, která má samozřejmě výše uložené těziště než v případě malého městského hatchbacku, museli zásadním způsobem zasáhnout také do podvozku. A tak se uplanění dočkalo třeba o padesát procent tužší zadní zavěšení zadních kol, vpředu i vzadu jsou jiné stabilizátory, pružiny a tlumiče.

Řízení má o čtvrtinu strmější převod, auto má výkonnější brzdy a dokonce pro něj stvořili speciální pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S. Ty jsou samozřejmě letní, zatímco na autě, které jsem na jediný den získal na první rychlý test, byly nasazeny zimní pláště, byť od stejného výrobce. Za příplatek, což byl případ i konkrétního testovaného vozu, se pak montuje mechanický samosvorný diferenciál Quaife.

Sedí se vysoko
Než jsem do auta nasedl, musel jsem odstranit speciální nálepky zakrývající spáry všech dveří. Ty obsahovaly nápis, že vůz byl důkladně dezinfikován. Bez obav z nákazy jsem pak mohl usednout na sedačku řidiče. První dojem byl: "Sakra, sedačka je nějak vysoko".  Ve sportovně laděném autě bych očekával jednoznačně nižší posaz. A to byly ve voze instalovány krásné a skvěle tvarované sedačky Recaro.

Naštěstí to byl jeden mála negativních dojmů, které jsem po jednodenní zkoušce a ujetí více než tří stovek kilometrů v Pumě ST nabyl.

Na poměry současných vozů má Puma ST velmi agilní a komunikativní řízení. Potěšily mě dobře dávkovatelné brzdy a vlastně i řazení, byť občas lehce zadrhávalo.

Při svižném tempu je podvozek velmi příjemný. Nemusíte zvolňovat ani na záplatované okresní silnici, do zatáček se autu doslova chce. Teprve při opravdu sportovním tempu, které jsem nasadil na letištní ploše a přilehlých obslužných komunikacích, byly cítit limity dané vyšším těžištěm a do velké míry také již zmíněnými zimními pneumatikami.

Tam jsem také mohl vyzkoušet "nejostřejší" z nabízených jízdních režimů, kterým je Track. Ten do značné míry omezí zásahy stabilizačního systému (lze jej ale dalším tlačítkem dokonce zcela deaktivovat). Již v předcházejícím módu Sport však auto příjemně reaguje na plynový pedál a z výfuku se line (v rámci možností tříválce) poměrně jadrný sportovní zvuk.

Pro hračičky je pak k dispozici také Launch Control.

O praktičnosti vozu, která je naprosto stejná jako v případě levnějších verzí Pumy, je zbytečné se rozepisovat. Najdete je zde. Potěšila mě ale také umírněná spotřena. I při velmi svižném tempu na silnicích nižších tříd nepřekonala hranici 10 litrů. Na rodinném výletě nebude problém se udržet na sedmi litrech.

Puma ST již má také český ceník. Startuje na úrovní 731 900 Kč, což není úplně málo. Výbava je ale velmi bohatá. Například obsahuje i navigaci, vyhřívané čelní sklo, sedačky a volant, tempomat, mlhovky, digitální přístrojový štít, parkovací senzory vpředu i vzadu a prémiový audiosystém Bang&Olufsen.

Pro nadšené řidiče důležitá sada Performance obsahující zmíněný "samosvor" je za příplatek 34 600 Kč. První auta pro tuzemské zákazníky dorazí ještě před koncem tohoto roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů