Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ferrari zvažuje pokračování výroby klasického (a dnes drahého) modelu 250 GTO

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.03.2018
další 3 fotky
Ferrari 250 GTO. | foto: Ferrari
Vyrábět znovuzrozené klasické vozy je současný trend. Po Jaguaru, Aston Martinu nebo třeba Jensenu o podobném programu přemýšlí i Ferrari. To by rádo přivedlo zpátky na svět sérii ikonického modelu 250 GTO, a to samozřejmě v přesné specifikaci, v jaké v 60. letech sjíždělo z produkční linky.
O nápadu Ferrari informoval britský Top Gear, který na ženevském autosalonu vyzpovídal šéfa italské značky Sergia Marchionneho. Samotné 250 GTO se ostatně považuje za jedno nejcennějších a nejvzácnějších vozů světa, tudíž není pochyb, že by si znovuzrozená klasika nenašla zájemce.

Trend výroby starých a legendárních modelů mezi velkými automobilkami odstartoval Jaguar, který v minulosti uvedl pokračování série závodních E-Typů Lightweight, silničních XKSS a nedávno oznámil výrobu nových 25 kusů ikonického závoďáku D-Type.

Podobný program nakonec rozjel i Aston Martin, který přivedl zpátky na svět DB4 GT, dále Lister s jeho závodním Knobbly či současný vlastník značky AC, jež uvedl devět kusů zbrusu nové Cobry z roku 1962. Koupit jste si mohli také nový Jensen Interceptor.

„Co provedl Jaguar se svými starými modely, je chytré, ale uvést zpátky 250 GTO bude těžký úkol, přičemž lpění na minulosti se může rychle stát velmi špatným zlozvykem,“ řekl Top Gearu Marchionne. „Každopádně je zde ale pro takový projekt místo na trhu a snad veřejnosti něco ukážeme již v následujících letech,“ naznačil.

Ferrari původně vyrobilo jen 39 exemplářů 250 GTO, jejichž ceny se dnes mohou pohybovat i kolem miliardy korun. V nádherné karoserii se nacházel třílitrový dvanáctiválec, ačkoliv později se pod kapotou objevil i větší čtyřlitrový motor. Modely byly postaveny jako závodní stroje, které však bylo technicky možné využít i na silnici.

Pokud se tak Ferrari podaří svědomitě vytvořit pokračování série 250 GTO, je velmi možné, že toto legendární Ferrari si budou moci dovolit i lidé, kteří na originální kusy z 60. let nemají prostředky. Pořád ale půjde o auto pro hodně, hodně bohaté zájemce. Nedivili bychom se ceně v řádech desítek milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů