Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Range Rover Sport má po faceliftu. Vrcholná verze dostala 575 koní

Naše téma
Dominik Valášek | 09.10.2017
dalších 41 fotek
Range Rover Sport SVR.
Všechny modely automobilky Jaguar Land Rover mají být do několika let dostupné i v elektrifikovaných verzích. Proto nepřekvapí, že se Range Rover Sport dočkal v rámci faceliftu plug-in hybridního pohonného ústrojí. Mimo to přibyly ještě nové technologie, pozměněný vzhled nebo posílená sportovní varianta SVR.
Pojďme se nejprve podívat na obecné změny. Na první pohled lze verzi po faceliftu odlišit podle úplně nových LED světlometů, doplňujících nový přední nárazník. Naopak vzadu se objevuje jiný spojler a vše dokreslují nové designy ráfků o velikostech 21 a 22 palců.

Uvnitř lze vybírat z nových potahů sedadel, od velkého Range Roveru pochází příplatková kožená stropnice a třeba ambientní osvětlení může zářit v deseti různých odstínech. Novinkou je také ionizační systém klimatizace Nanoe nebo ovládání sluneční clony střešního okna pomocí gest. Stačí jen mávnout rukou pod zpětným zrcátkem dopředu či dozadu a clona se posune tam nebo zpátky.

Proměnou prošly také všechny palubní displeje. Řidič má před sebou nový celodigitální displej o úhlopříčce 12 palců a také desetipalcový head-up displej, pochopitelně s barevným zobrazením. Prostřední části palubní desky vévodí infotainment Touch Pro Duo s desetipalcovým dotykovým displejem.

Také jako plug-in hybrid
Tou naprosto nejzásadnější novinkou je každopádně plug-in hybridní varianta P400e, ukrývající v mřížce chladiče nabíjecí port. S jeho pomocí lze napájet baterie o kapacitě 13,1 kWh, které umožňují dojezd až 51 kilometrů čistě na elektřinu. Opětovné nabití trvá 2 hodiny a 45 minut při použití speciální rychlonabíječky (32 A), nebo 7 hodin a 30 minut z klasické zásuvky.

Pohonné ústrojí je tvořeno pochopitelně kombinací spalovacího motoru a elektromotoru. Ze staré školy je tu zážehový přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec Ingenium o výkonu 300 koní (221 kW). Elektromotor je ukryt v převodovce a sám o sobě má 116 koní (85 kW). Souhrnně může Range Rover Sport P400e využívat 404 koní výkonu (297 kW) a 640 Nm točivého momentu.

Dynamika za běžnými motorizacemi rozhodně nezaostává. Z nuly na sto umí plug-in hybrid zrychlit za 6,7 sekundy a maximálka činí 220 km/h. Při použití čistě elektrického pohonu samozřejmě zrychlení už tolik zásadní není a taky maximálka je omezená na 137 km/h. Hodnota normované spotřeby podle měřícího cyklu NEDC je jako vždy úsměvná a nereálná, činí 2,8 litrů paliva na sto kilometrů v kombinovaném cyklu.

SVR má více síly a více karbonu
Teď ovšem pojďme na „druhý břeh“ a sice k nejvýkonnější sportovní variantě Range Rover Sport SVR. Lehce iracionální SUV o obrovském výkonu dostalo ještě dalších 25 koní a 20 Nm navrch, takže pětilitrový osmiválec s kompresorem nově poskytuje 575 koní (423 kW) a 700 Nm točivého momentu. To stačí na zrychlení z nuly na sto za 4,5 sekundy a také na dosažení maximální rychlosti 283 km/h, která je spíše z říše supersportů.

Při konfigurování nejvýkonnější a nejostřejší verze se meze nekladou, přesto však drobnou kontroverzi vzbuzuje nová karbonová kapota s částečně odhalenou strukturou. Na první pohled by se mohlo vcelku snadno zdát, že se jedná o nějaký tuningový díl od Mansory či podobné značky s pochybným pohledem na vkus.

Range Rover Sport pro modelový rok 2018 lze objednávat již nyní a to ve všech verzích. České ceny jsou odhaleny jen částečně. Základní Sport s naftovým čtyřválcem SD4 o výkonu 240 koní (176 kW) a nejnižší výbavou „S“ vychází na 1 769 020 korun. Zbrusu nový plug-in hybrid P400e ve výbavě „SE“ potom stojí 2 408 021 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů