Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video s rekordem Alfy Romeo Stelvio na "Ringu" vzbudilo podezření. Je to podvod?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.10.2017
dalších 11 fotek
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio na Nürburgringu. | foto: Alfa Romeo
Hašteření automobilek kolem nejrychlejšího kola na německém Nürburgringu už vzbudilo celou řadu kontroverzí. Teď se kritici pustili do nedávného rekordu Alfy Romeo. Video rekordní jízdy italské automobilky už někteří přímo označili za podvod.
Jak už možná víte, nejrychlejším SUV na Severní smyčce je nové Stelvio ve vrcholné verzi Quadrifoglio. Pilot Fabio Francia dokázal s vozem objet 20,8 kilometrů dlouhý okruh za 7 minut a 51,7 sekundy.

Alfa Romeo tak za sebou nechala dosud nejrychlejší konkurenci v podobě Porsche Cayenne Turbo S s časem 7:59,7 z roku 2014 nebo třeba nečekaně na okruhu i mnohem patřičnější BMW M4. Kombinace 510 koní (375 KW), pohonu všech kol a chytré elektroniky dnes umí divy a velká auta jsou rychlejší než kdy dříve.

Neuběhlo však ani pár dní a italská automobilka má na talíři obvinění, že zveřejněné video rekordní jízdy nezobrazuje měřenou jízdu pravdivě, za což ho někteří experti na Severní smyčku nazývají podvodem.

Například blogger Dale Lomas z webu a YouTube kanálu Bridge To Gantry vcelku nekompromisně kritizuje způsob, jakým je video z jízdy sestříháno. Automobilka se totiž možná nešťastně rozhodla záznam prostříhat záběry z dalších kamer.

Právě díky tomu je očividné, že prostřihy občas přesně nesedí do umístění vozu na okruhu. Samotný střih videa přitom není zrovna povedený a některé úseky okruhu tak na sebe jednoduše nenavazují. Z toho důvodu se zde objevují domněnky, jestli si Alfa Romeo náhodou vhodným střihem neubrala několik sekund k dobru. Pokud vám nedělá angličtina problém, rozbor videa si můžete projít tady.

Oficiální rekord se sice měří pomocí kalibrované časomíry, nicméně tento důkaz je nám jako veřejnosti dále ukázán pouze ve formě nekvalitně sestříhaného videa, což Alfě Romeo na celkové důvěryhodnosti nepřidává.

Obviněním o podvodu by ale mohla oponovat skutečnost, že nepovedeným střihem si v určitých chvílích automobilka dokonce pár sekund přidala, jelikož některé úseky na záběrech Stelvio projíždí po střihu znova.   

Jestli Alfě Romeo rekord věříte, nebo ne, to je čistě na vás a záznam jízdy si můžete klidně prozkoumat sami.

Nejobjektivnější závěr s kapkou nadsázky však bude možná takový, že Stelvio rekordní čas opravdu zajelo, jenže video neukazuje měřenou jízdu pravdivě, neboť bylo k propagačním účelům sestříháno z několika záběrů či dokonce jízd po okruhu. A to bohužel někým z automobilky, kdo nezná Nürburgring do posledního metru a střih videa byl tomuto chudákovi zadán jako "práce přesčas".

Nakonec pak není třeba, aby nám rekord Alfy Romeo zvedal tlak, protože zanedlouho se na Severní smyčku zajisté vydá i nové Porsche Cayenne, které ve verzi Turbo nedávno šokovalo veřejnost s hodnotami zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,9 sekundy. Tedy za stejnou dobu, jakou to trvá okruhovému Porsche 911 GT3 s manuální převodovkou.

Dá se tak čekat, že novinka s 550 koňmi (404 kW) a 770 Nm točivého momentu rekord Alfy Romeo hravě překoná. Uvidíme.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů