Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Euro NCAP začalo testovat jízdní asistenty autonomní jízdy

Naše téma
Jiří Švamberk | 19.10.2018
dalších 24 fotek
foto: Euro NCAP
Podle této organizace testující bezpečnost aut na trhu momentálně není jediný automobil, který by byl schopný plně autonomní jízdy.
Začátkem roku organizace Euro NCAP (European car safety performance assessment program) představila nové a vylepšené testovací kritéria, která zohledňují, zda je testovaný automobil vybaven pokročilými asistenčními systémy. Nyní je organizace začíná testovat a hodnotit, přičemž již zveřejnila své první závěry.

Testem prošla desítka automobilů, jmenovitě Audi A6, BMW řady 5, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz třídy C, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla a Volvo V60, přičemž mezi testovanými systémy byl adaptivní tempomat, systém udržující vozidlo v pruhu a upozornění na maximální povolenou rychlost.

V závěrečné zprávě Euro NCAP uvádí, a to vás nejspíš nepřekvapí, že ani jedno z testovaných aut není schopné plně automatizované nebo autonomní jízdy. Třebaže vám může toto zjištění přijít jako nošení dříví do lesa, mnoho zákazníků, kteří si tato auta kupují, má pocit, že nejmodernější vozy jsou schopny plně autonomní jízdy. Vyjádřeno čísly, jedná se asi o 70 procent.

Euro NCAP uvedlo, že ve skutečnosti jsou výsledky těchto průzkumů v přímém rozporu s tím, čeho jsou moderní vozy schopny.  

V přiložené galerii si můžete prohlédnout všachna testovaná auta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů