Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

13 aut, která zakrátko zmizí ze scény

Naše téma
Jiří Švamberk | 18.10.2018
dalších 36 fotek
foto: BMW
Přestože u některých ještě nepadlo oficiální prohlášení, je hodně pravděpodobné, že většina námi vybraných modelů nepřežije rok 2019. Takže pospěšte, nebudou…  
Někdy je to pouze nešťastně zvolený čas představení, jindy zase design, někdy se stává to, že recept fungující u jedné automobilové kategorie nemusí fungovat u jiné. Počtat se musí také s nelítostnými zákonistostmi ekonomiky.

Některé modely prostě nejsou předurčeny k tomu, aby dosáhly dlouhověkosti. Na druhou stranu, někdy musí skončit i modely, které se vyrábějí od samého počátku vzniku modelu, napříkad po více jak 40 letech výroby.

Vybrali jsme 10 aut, která za nedlouho skončí bez náhrady. Nyní je tedy poslední čas takové auto pořídit, pokud máte zájem.

BMW řady 3 GT

Klaus Fröhlich, šéf globálního vývoje německé automobilky, na pařížském autosalonu oznámil, že BMW již nepočítá s další generací BMW řady 3 GT, která tak končí bez náhrady už po první generaci. Zmenšenina oblíbeného modelu BMW řady 5 GT, které se nyní přejmenovalo na BMW řady 6 GT, nebyla zákazníky přijata tak vřele, jak si BMW slibovalo. Navíc pro zájemce netradičně pojatého modelu střední třídy mají mnichovští v nabídce BMW řady 4 Gran Coupé, které se další generace zcela určitě dočká.

BMW řady 3 GT


 

Mercedes SLC

Přestože Mercedes zatím oficiálně konec SLC nepotvrdil, zvěsti o jeho konci se objevují už nějakou dobu. Tento model je již poměrně zastaralý, he v nabídce už od roku 2011. Navíc prodeje tohoto vozu od jeho představení stabilně klesají a oproti roku 2001 jsou nyní prodeje přibližně třetinové a stále klesají, ve srovnání s rokem 2011 poloviční. Na konfigurátoru si stále můžete tento model nespecifikovat, ale zdá se, že konec se skutečně blíží.

Mercedes-Benz SLC


 

Audi R8

Jedno z nejhezčích a také řidičsky nejzajímavějších modelů inglostadtské značky končí už po dvou generacích. Audi oznámilo, že R8 nezůstane bez náhrady, třebaže půjde o jiný sportovní automobil. Za vším stoj rozhodnutí dozorčí rady VW, že značky Volkswagen a Audi se stáhnou ze sportovní sféry a budou se soustředit na elektromobily a hybridy. Proto se spekulace o tom, že Audi nabídne elektrifikovaný vysoce sportovní automobil podobný R8, zdají více než věrohodné. Tak nebo tak, Audi R8 s mohutným motorem V10 se blíží ke konci.

Audi R8 V10 plus


 

Opel Adam, Karl, Cascada, Astra GTC a Zafira

Opel poslední dobou prochází výraznou rekonstrukcí, a jak to vypadá, vezme ji pěkně od podlahy. Nedávno Opel oznámil, že rok 2018 nepřežijí Opel Adam, Karl, Cascada, jejichž prodeje byly velmi slabé. Stejný osud má potkat Astru GTC a Zafiru. Na první pohled to vypadá, že PSA ukončuje vozy se starou platformou a menšími prodeji. S razantním ořezáváním nabídky přicházejí také nové modely, které už budu vznikat čistě pod strategickým vedením PSA. Opel v rámci strategie „Pace“ od počátku příštího začne představovat osmičku modelů, které budou buď výrazně modernizované, nebo zcela nové.  Opel by tak měl nabízet jednu z nejmodernějších modelových nabídek v Evropě.

Opel Cascada


 

Volkswagen Golf 3D a Volkswagen Golf Varinat

Sedmá generace Volkswagenu Golf, je poměrně fousatým modelem, takže příští rok se stane svědkem premiéry v pořadí již osmé generace. Výrobce však oficiálně potvrdil, že výrazně ořeže modelovou nabídku. Zcela jistě z nabídky zmizí třídveřové provedení oblíbeného hatchbacku, které se vyrábělo od jeho vzniku. Podobný osud by měl potkat také kombi provedení, tedy Golf Variant, a to ve všech provedeních, včetně Alltracku.

Volkswagen Golf 3D


 

Audi A5, TT Roadster

Na zúžení modelové nabídky pracuje také Audi, které by mělo, „zaříznout“ nejen elegantní Audi A5, ale také sportovně zaměřené TT Roadster. Oba ty to vozy by mělo zastoupit Audi A4, které vyjede na zvětšené platformě, používané pro Audi A3. Důvodem pro zrušení hned dvou otevřených modelů jsou neustále klesající prodeje, které se automobilce Audi ani přes veškerou snahu nedaří zastavit.

Audi A5 Cabriolet


Ford Mondeo

O stálici evropských silnici se toho v posledních měsících napsalo už opravdu hodně, nicméně doteď není oficiálně potvrzeno, zda Mondeo skutečně skončí. Automobilka se totiž chystá na restrukturalizaci evropských aktivit, což může mít za následek, že z našich silnici zmizí auto, které zde v oblasti jízdních vlastností roky statečně odolávalo německým prémiovým modelům. Bohužel, Fordu se v Evropě vůbec nedaří, když během letošního druhého čtvrtletí prodělala automobilka v Evropě okolo 73 milionů dolarů (cca 1,6 miliardy korun) a další velké problémy by ji mohl přinést i tzv. Brexit. Jednou z obětí úsporných opatření může být ukončení výroby právě Mondea.

Ford Mondeo Vignale
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů