Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dvakrát jednička, čtyři pětky! Němečtí technici hodnotili auta vyráběná v ČR

Naše téma
Radek Pecák | 11.11.2020
dalších 18 fotek
Hyundai Tucson z přelomu tisíciletí hodnotí technici na německých STK známkou 5 | foto: Hyundai
Kvalita některých vozů značky Škoda je v kontrolovaných oblastech dosti kolísavá. Vyplývá to ze zpráv pracovníků technických kontrol provozovaných německou společností TÜV. Přehled vyráběných modelů v Česku a jejich hodnocení najdete v naší komentované fotogalerii.
Rozporuplné jsou výsledky aktuální generace vlajkové lodi automobilky Škoda na německých technických kontrolách. Aktuální zpráva společnosti TÜV totiž konstatuje, že zatímco zhruba pětileté exempláře modelu Superb, které přijely do stanic technické kontroly neměly s výjimkou odpružení žádné vážné závady, tříleté kousky jsou na tom o poznání hůře.

Konkrétně se podstatně zhoršila kvalita brzdového vedení a navíc bývají často zaznamenány úniky oleje z motoru či převodovky.

Proto je také značně odlišné pořadí tohoto vozu v jednotlivých věkových kategoriích. Zatímco pětiletým Superbům patří mezi 130 hodnocenými typy automobilů velmi solidní 25. místo, což stačilo ještě na nejlepší známku v pětibodové škále, tříleté exempláře se umístily až na 108. pozici z celkových 129. Společnost jim ve skupině ohodnocené pětkou dělá také Volkswagen Passat, s nímž koneckonců sdílí techniku.

Nelichotivou pětku si od expertů TÜV odvážejí také sedmileté Peugeoty 107 a dvě generace automobilu Hyundai Tucson. Jednak ta nejstarší a jednak ta právě odcházející a doprodávaná.

Pozitivní zlom u modelu Hyundai i30
Tento výsledek je poměrně překvapivý, zejména v souvislosti s tím, že Hyundai Tucson se v závodě v Nošovicích montuje na stejné výrobní lince jako model nižší střední třídy i30. Ta současná generace si přitom připsala úplně nejlepší výsledek ze všech automobilů montovaných ve třech automobilkách nacházejících se nyní na území České republiky.

Skončila na děleném šestém místě s průměrným procentem vážných závad jen 2,5. Napříč všemi hodnocenými modely byl přitom průměr 5,5. Ve všech zkoumaných oblastech techniky, kterými jsou zavěšení, odpružení, řizení, světla, funkc brzd, stav brzdového vedení, výfuková soustava a úniky oleje, byl tento model s kódovým označením PD hodnocen na výbornou.

Přitom obě předcházející generace vozu i30 (kódy GD a FD) měly problémů spoustu. Konkrétně v oblasti zavěšení kol, řízení, osvětlení, funkčnosti brzd i úniků oleje.

Nejžádanější české auto Octavia se obvykle drží kolem pásma průměru. Jen přibližně tříleté kusy třetí generace obdržely čtyřku, naopak sedmileté dvojku. Druhá generace je pak v kategorii devítiletých ojetin hodnocena čtyřkou a jedenáctileté exempláře trojkou.

Realtivně slušnou kvalitu si podle výsledků na kontrolách TÜV udržuje Škoda Fabia. V žádné z věkových kategoriích neobdržela horší známku než trojku, pětileté kusy dokonce dvojku. Stejná známka náleží také vozům Škoda Yeti ve stáří kolem sedmi a devíti let.

Jako perspektivně zajímavá ojetina se jeví Seat Ateca. Tento automobil, který se vyrábí v Kvasinách na stejné montážní lince jako škodovácká SUV Karoq a Kodiaq, získal solidní známku chvalitebně. Ve zkoumaných technických oblastech přitom nemá slabiny. Jedinou výjimkou je brzdové vedení. To je tedy slibná zpráva i z hlediska sesterského modelu Karoq. Ten zatím TÜV nehodnotilo, protože jich na technické kontroly nedorazilo dostatečné množství.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů