Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Donosti, Aranda nebo třeba Teide? Seat vybral devět jmen pro nové SUV

Naše téma
Jan Zajíc | 28.07.2017
dalších 9 fotek
Neoficiální ilustrace chystaného sedmimístného SUV od Seatu. | foto: theophiluschin.com
Španělská automobilka Seat, která stejně jako česká Škoda patří pod koncern Volkswagen, se nedávno obrátila na veřejnost, aby jí pomohla se jménem pro chystané velké SUV. Do Seatu dorazilo 10 130 návrhů, z nichž bylo vybráno devět názvů míst ze španělské geografie, které mají šanci objevit se na novém autě.
Podle Seatu se do soutěže zapojilo více než 130 000 lidí ze 106 zemí.

Do "semifinále" postoupily tyto návrhy: Abrera, Alboran, Aran, Aranda, Avila, Donosti, Tarifa, Tarraco, Teide.

Těchto devět jmen úspěšně absolvovalo tři různá vyřazovací kola, na jejichž průběh pečlivě dohlíželi lidé z automobilky i externích agentur se specializací na vyhledávání názvů a ochranu průmyslového a duševního vlastnictví.

Na začátku byly vybrány názvy, které "ladí s hodnotami značky a charakteristikou nového velkého SUV", poté byly názvy podrobeny lingvistickému zkoumání, aby bylo zaručeno jejich snadné vyslovování v různých jazycích společně s pozitivními významy, které jsou s nimi asociovány. A nakonec byla v mezinárodním měřítku ověřena legálnost kandidátů, aby se předešlo tomu, že by názvy byly již registrovány ostatními značkami na všech trzích, na nichž Seat působí.

Nyní Seat začne organizovat moderované skupinové diskuze na svých hlavních trzích a uskuteční testy v různých zemích, v nichž prodává svá vozidla, aby z devíti názvů v užším výběru vybral minimálně tři finalisty. Odhadujeme, že převahu budou mít návrhy začínající písmenem "A" - to proto, že dvě současná SUV Seatu se jmenují Ateca a Arona.

Automobilka představí názvy, které postoupí do finále, 12. září na tiskové konferenci na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Od tohoto dne do 25. září bude moci veřejnost dávat hlasy svým preferovaným kandidátům na k tomu určené internetové stránce. Zvítězí název, který obdrží největší počet hlasů. Seat zveřejní jméno nového SUV do 15. října.

Poprvé v historii španělské značky tak bude název jejího modelu vybrán na základě veřejného hlasování. I tak ale třetí SUV značky naváže na tradici, v níž jsou názvy jejích modelů odvozeny od názvů španělských míst. Prvním byl v roce 1982 model Ronda, nejnovějším příkladem je crossover Arona, představený 26. června v Barceloně.

A jaké má být samotné auto? S velkou pravděpodobností půjde o sourozence Škody Kodiaq. Můžeme tedy očekávat zhruba 4,7 metru dlouhé SUV, které se bude nabízet i v sedmimístném provedení.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů