Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dodge ukázal první snímky nového Chargeru

Naše téma
Dominik Valášek | 15.01.2024
První snímky Dodge Charger | foto: Se svolením Dodge
Dlouho se spekuluje, kam bude směřovat řada svalnatých „muscle cars“ od Dodge – specificky kupé Challenger a sedan Charger. Oba vozy, odkazující na prapředky z konce šedesátých a ranných sedmdesátých let, byly v současné dodělávající podobě ve výrobě od roku 2015, a to se bavíme jen o období od posledního faceliftu. Je tedy jasné, že přišel čas na změnu, ale provádět změny u takto ikonických modelů není jednoduché.
Dobrou zprávou je, že nový vůz, který ukázal Dodgeskrze oficiální kanály na sociálních sítích, vypadá k světu. Pořád je tak muskulaturní a designově „uřvaný“, jak se na americký muscle car sluší a patří, což je velké plus. Špatnou zprávou zejména pro milovníky zaběhnutých pořádků je ovšem to, že jde pouze o jedno auto, a navíc bez osmiválce.

Nejprve k problému „jednoho auta“. Vše nasvědčuje tomu, že Dodge už nebude nadále nabízet dva svébytné modely – kupé Challenger a sedan Charger – na jednom technickém základu, ale že zůstane pouze Charger, ze kterého se však stane dvoudveřové kupé. Tento záměr odhalil Dodge už v listopadu roku 2022, kdy světu představil koncept Chargeru nové generace jako svalnatý elektromobil.

Připomeňte si Dodge Charger Concept na oficiálním videu:

Aktuálně odhalené fotografie, které se objevily na Facebooku a Instagramu, jsou již fotky připravovaného produkčního vozu. Možná se teď ptáte, proč se neobjevily nějaké normální fotky hotového vozu. Pravdou je, že se nejedná o klasické odhalení, ale jen první ochutnávku, která má připomínat spíše „špionské“ fotky maskovaných prototypů. Automobilky koneckonců dávno přišly na to, že když takové snímky vydají samy, dostane se jim mnohem více pozornosti, než když testovací předprodukční vozy vyfotí někdo jiný.

I tak je ale na snímcích vidět vše podstatné. Charger, přestože oproti dosavadnímu modelu přišel o jeden pár dveří, je stále masivní vůz s dlouhou přídí a vyboulenou kapotou. Podstatnou novinkou je ale výrazně „ztenčená“ přední maska, v níž jsou světla zasazena do úzkého výřezu. Opticky subtilnější je taky záď, i když ta pořád ve velké míře připomíná stávající model.

Obavy nadšenců se týkají i motoru, protože osmiválec už v autě nenajdeme. O tom že z výrobního programu americké automobilky definitivně mizí osmiválec Hemi, pojmenovaný podle hemisférických spalovacích komor, se ví už dlouho, a v rámci představení nové generace pick-upu Ram 1500 se představil i jeho nástupce. Je tedy víc než jasné, že se nový Charger, vedle toho, že bude k mání jako elektromobil, objeví na trhu i s řadovým přeplňovaným šestiválcem Hurricane. Třílitrový motor s turbodmychadlem má v případě zmiňovaného pick-upu Ram výkon 420 nebo 540 koní, a jakkoliv ikonický zvuk a charakter osmiválce nenahradí, po stránce dynamiky a výkonu by se mělo jednat o velmi důstojného nástupce.

Na kompletní specifikace nového Chargeru si ale musíme ještě počkat, stejně jako na pohled do interiéru vozu. Vše podstatné se dozvíme během nadcházejících měsíců, protože podle popisku u fotek na sociálních sítích to vypadá, že zahájení prodeje novinky plánuje Dodge již na konec letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů