Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konec legendy: Ram 1500 končí s osmiválci, dostane šestiválec

Naše téma
Dominik Valášek | 12.11.2023
dalších 13 fotek
Ram 1500 modelového roku 2025 | foto: Se svolením Ram
V posledních letech nás v tichosti opustila spousta spalovacích motorů, které už v nových autech zkrátka nekoupíme. A rozhodně to není jen záležitost Evropy – jeden z vůbec nejbolestivějších odchodů je totiž americký. Již brzy nás definitivně opustí osmiválec Hemi, který postupně zmizí z osobních modelů Dodge a Jeepu, ale i z pick-upu Ram 1500. Jeho nástupce byl spolu s faceliftem oznámen před pár dny.
Osmiválcové motory Hemi, pojmenované podle hemisférického (půlkulatého) tvaru spalovacích komor, se poprvé objevily v nabídce amerického koncernu Chrysler (dnes po spojení s evropským koncernem PSA součást koncernu Stellantis) už v padesátých letech. Vyráběl se do počátku sedmdesátých let, ale potom se hned z několika důvodů vyrábět přestal. Současná generace, ze které nejvíc vyčnívá populární motor 5.7 Hemi, přišla na svět v roce 2003 a v USA jde o mimořádně populární agregáty. V Evropě se tyto motory objevují pouze skrze „šedý dovoz“, ovšem širšímu zájmu se zde těší jen u fandů amerických aut. Problémem je totiž jejich spotřeba – ani s „menšími“ osobáky Dodge, jako je například kupé Challenger, realisticky nejde jezdit pod zhruba 12 litrů na sto kilometrů.

Jedním z nejpopulárnějších vozů i u nás, které mají osmiválec Hemi pod kapotou, je pick-up Ram 1500 (od roku 2010 se značka osamostatnila, takže už nejde o Dodge Ram). Přestože označení 1500 znamená, že se jedná o nejlehčí verzi, stále se bavíme o pořádně velkém pracovním pick-upu. A právě populární pick-up je další z vozů, které o Hemi motor přijdou. Před pár dny totiž Ram ukázal podobu modelového ročníku 2025, a jak se propíralo již delší dobu, osmiválec bude definitivně nahrazen šestiválcovým motorem.

Na druhou stranu je nutno říci, že se americká značka rozhodla svou novinku předvést v nejlepším světle a nový agregát proto dosahuje vyšších výkonů, než kterých dosahoval starší osmiválec ve verzi 5.7. Konkrétně jde o řadový šestiválcový třílitr s interním označením Hurricane, přeplňovaný dvojicí turbodmychadel a vybavený kovanou klikovou hřídelí a ojnicemi.

K mání budou dvě výkonové varianty. Ta slabší má 420 koní a 636 Nm točivého momentu, silnější potom 540 koní a 706 Nm. Jak už tomu u Ramu bývá, síla z motoru putuje skrze osmistupňovou převodovku a na výběr je více variant diferenciálů – otevřené či samosvorné, a taky vícero stálých převodů. Na kapotě vozů s novým motorem se objeví zkratka SST – Straight Six Turbo (Řadový Šestiválec Turbo) a v případě verze s vyšším výkonem ještě zkratka H.O. – High Output.

Vedle nového šestiválce zůstává v nabídce nadále i starší motor V6 Pentastar o objemu 3,6 litru, který pořád slouží coby základní varianta. Časem přibude i elektricky poháněný 1500 Ramcharger s palubním generátorem elektřiny.

Vedle toho, že dostal Ram pro rok 2025 nový motor, nahrazující populární osmiválec Hemi, objevilo se na autě taky několik dalších změn. K výbavovým stupňům přibyla vrcholná luxusní výbava Tungsten a off-roadově orientovaná RHO. V interiéru nalezneme také lepší materiály a větší displeje – k dispozici je displej přístrojovky, infotainmentu i displej před řidičem. Exteriér auta dostal větší masku s negativním sklonem, nová LED světla a taky nový znak.

Jak už bylo řečeno, modernizovaný Ram s novým motorem je modelový ročník 2025. Do výroby tedy nastoupí až v průběhu příštího roku.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů