Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Do Prahy se vrátily Legendy, ukazují stroje za miliardu. Pokračuje se i v neděli

Naše téma
Jan Zajíc | 10.06.2017
dalších 11 fotek
Do areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice se po roce vrátila motoristická slavnost Legendy. | foto: Daniel Martínek (Legendy)
Do areálu psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích se po roce vrátila motoristická slavnost Legendy. A i tentokrát je na co koukat. A ještě bude, akce pokračuje i v neděli.
Lákadel nabízejí Legendy celou řadu. Tak například se tu ukazuje vzácný supersport Pagani Huayra. Pohání jej šestilitrový dvanáctiválec o výkonu 730 koní (537 kW), který pro Pagani na zakázku vyrábí Mercedes-AMG. Točivý moment vrcholí hodnotou 1000 Nm. Není divu, že Huayra, jejíž jméno v jazyce jihoamerických indiánů znamená vítr, zrychlí z klidu na stovku za 3,3 sekundy a umí jet až 360 km/h. O brždění se starají keramické kotouče, které Huayru z rychlosti 100 km/h zastaví za 2,0 sekundy. Zastavení z 200 km/h zabere pouhé 4,2 sekundy.

Karoserie je navržena podobně jako křídlo a tým kolem Paganiho strávil jejím designem pět let. Na Legendách si můžete prohlédnout exemplář ze 100kusové série z roku 2016, který je vyveden v barvě Rosso Monza. Je jediný v Česku. A cena? Zhruba 40 milionů korun.

Vzácný je také pohled na Lamborghini Centenario. Tento model vyrobený pouze ve 40 kusové sérii rovněž ohromuje jízdními vlastnostmi. Vidlicový atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru disponuje výkonem 770 koní a dokáže zrychlit tento supersport na stokilometrovou rychlost za 2,8 sekundy. Jeho maximální rychlost je přes 350 km/hod.. Jedná se o jeden z nejexkluzivnějších vozů na celém světě.

Nechybí ani Ferrari, třeba model F12tdf, který si mohlo pořídit jen 799 lidí. Trojice písmen v názvu dává vzpomenout na legendární automobilový závod Tour de France Automobile, kde v 50. letech dominovaly vozy Ferrari 250 GT. Pod kapotou hřímá atmosférický dvanáctiválec 6,3 l s výkonem 780 koní a maximální rychlost se blíží hranici 350 km/h.

Zajímavé kousky přivezl dvorní úpravce mercedesů, divize AMG. Letošní ročník Legend je totiž mimo jiné oslavou 50. výročí založení značky, která se stala součástí koncernu Daimler. Proto nechybí vozy, které tuto bohatou historii symbolizují. Horkými novinkami expozice Mercedes-AMG na letošní výstavě pak jsou sportovní modely AMG GT R a GT C Roadster.

Dalším tématem aktuálních Legend je italský design. Ale to není všechno. Na rozloze 64 hektarů mohou návštěvníci spatřit přes jeden tisíc exponátů od těch historických, až po současné. Celková hodnota vystavených exponátů na letošní motoristické slavnosti Legendy přesahuje jednu miliardu korun. Fanoušci motoristické slavnosti LEGENDY si mohou zdarma stáhnout do svých chytrých telefonů mobilní aplikaci, která je textovým i obrazovým průvodcem letošního ročníku.

V neděli mají Legendy otevřeno od 9 do 17 hodin, vstupenka stojí 500 Kč, zlevněné vstupné pro děti, studenty a seniory činí 200 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů