Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Do Česka dorazilo první Maserati Grecale. Prozkoumali jsme ho

Naše téma
Radek Pecák | 21.04.2022
dalších 8 fotek
První kusy pro zákazníky dorazí v létě | foto: Radek Pecák
Italská značka Maserati začne letos prodávat své druhé SUV. Po Levante přichází Grecale.
Šest let trvalo než po Levante značka Maserati představila nový model určený pro širokou motoristickou veřejnost. Tou novinkou je menší SUV Grecale. Když píšu menší, tak tím myslím na poměry této italské luxusní značky.

Podívat se na něm můžete do naší komentované fotogalerie.

Grecale totiž na délku měří 4846 milimetrů, na výšku má 1670 milimetrů a rozvor činí 2901 milimetrů. To, jak jsem si na vlastní, 186 centimetrů vysoké tělo, vyzkoušel při pražské tuzemské premiéře tohoto modelu, postačuje k tomu, aby se za sebe bez problémů posadili dva takto velcí jedinci. A ještě budou mít před koleny i nad hlavou přibližně pěticentimetrovou prostorovou rezervu.

Prostornost se, jak nás upozornili představitelé Scuderie Praha, která je oficiálním dovozcem značek Maserati a Ferrari do Česka, podařilo navýšit také třeba jednoduchému triku. Víko zavazadlového prostoru v podstatě "lícuje" s koncem zadního nárazníku.

Pod ním se skrývá nebývale geometricky řešený zavazadlový prostor. Boky jsou kolmé a nejsou vykrojeny ani v oblasti podběhů zadních kol. Variabiitu navyšují také opěradla zadních sedaček, která jsou rozdělena v poměru 40:20:40. Větší zavazadelník se nachází v nejvýkonnější verzi se šestiválcovým agregátem pod kapotou. V tom případě má solidní objem 570 litrů. 

Slabším agregátům pomáhá v některých situacích elektromotor. A právě baterie, z níž čerpá energii, ubírá v tom případě z kapacity zavazadleníku pětatřicet litrů.

Začíná se na úrovni 300 koní
Palubní deska je orientována směrem k řidiči a vyrobena je z materiálů špičkové kvality. Zaujmou například obrovská pádla pro manuální řazení převodových stupňů (jinak samozřejmě změny převodových stupňů obstarává osmistupňové automatické ústrojí od německého specialisty ZF) nebo hodiny umístěné na vrcholu palubní desky. Ty však nejsou analogové. Vlastně jde o malý displej, na kterém se může promítat třeba kompas.

Další displej hraje roli přístrojového štítu za volantem a uprostřed jsou dva. Jeden klasický multimediální, druhý pak slouží zejména pro nastavování klimatizace.

Auto se bude nabízet za ceny od 1 514 000 bez DPH. Tato cena náleží k nejslabší verzi poháněnéí čtyřválcovým přeplňovaným zážehovým dvoulitrem. I tak má ale řidič tohoto vozu k dispozici výkon 300 koňských sil. Díky tomu může zrychlovat z nuly na stovku během 5,6 sekund, maximální rychlost činí 240 kilometrů v hodině.

Silnější verze tohoto dvoulitru poskytne 330 koní, což z času potřebného na akceleraci 0-100 srazí tři desetiny sekundy.

Do jiných dimenzí se pak posouvá Grecale poháněné dvojnásobně přeplňovaným třílitrovým šestiválcem. Jeho výkon je pak 530 koní. Zrychlení na stovku trvá už jen 3,8 sekundy a na německé dálnici pak lze jet až 285 kilometrů v hodině.

Za rok chce Maserati představit Grecale s plně elektrickým pohonem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů