Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lotus mění svoji historii. Poprvé má elektromobil, navíc SUV a pohon 4x4

Naše téma
Radek Pecák | 31.03.2022
dalších 11 fotek
Lotus Eletre | foto: Lotus
Potřeba zaujmout zákazníky vozem s tvarem SUV už doběhla také tradičního britského výrobce lehkých sportovních vozů.
Opravdu od základu překopává automobilka Lotus svoji strategii. Nyní odtajnila model Eletre, který, jak název napovídá, jezdí na elektřinu.

Prohlédnout si ho můžete v naší fotogalerii.

Navíc jde poprvé v historii značky o vůz z kategorie sportovně-užitkových, který může disponovat pohonem všech čtyř kol. A vyrábět se pro celý svět bude v Číně.

Eletre není žádný drobeček. Na délku měří 5103 milimetrů a na výšku 1630 milimetrů. O hmotnosti se zatím automobilka v tiskové zprávě nerozepsala, nicméně dobře informované zdroje udávají 2,3 tuny. Je to tedy dozajista také nejtěžší Lotus, jaký kdy byl vyráběn.

Zatím se mnoho neví, také o použité technice. Baterie by však měla zajistit dojezd kolem 600 kilometrů, což signalizuje zabudování akumulátorů s kapacitou více než 100 kWh. Výkon pohonných elektromotorů pak překoná hodnotu 600 koňských sil.

Na dynamické parametry si tedy zákazníci dozajista stěžovat nebudou. Udává se hodnota zrychlení z nuly na sto kilometrovou rychlost za méně než tři sekundy. Maximální rychlost dosáhne 260 kilometrů v hodině. Díky palubní elektrické síti 800 Voltů bude k dispozici možnost nabíjení výkonem až 350 kW.

V interiéru, jak už je u elektromobilů obvyklé, se uprostřed palubní desky objeví obří displej (s úhlopříčkou 15,1 palce). V Číně bude auto čtyřmístné, do Evropy má dorazit s klasickou zadní lavicí, díky čemuž půjde převážet pět lidí.

Ve výbavě se objeví také kamerová zpětná zrcátka. Ty však zatím nejsou povolené ve všech zemích, takže se budou vyrábět také verze s klasickými zrcátky.

Mezi nové funkce vozu patří také schopnost změřit řidičovu tělesnou teplotu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů