Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dalších šest atraktivních aut míří na český trh. Nejlevnější nabídne Renault

Naše téma
Radek Pecák | 25.09.2020
dalších 11 fotek
Nové generace BMW M3 a M4 | foto: BMW
Ani na konci září nepolevila aktivita automobilek v představování novinek pro své zákazníky. Tentokrát je mezi šesticí nových či inovovaných modelů jen jediný "čistý" elektromobil.
I když má Volkswagen ID.4 ambice na to, aby se stal nejprodávanějším elektromobilem světa, mezi novinkami představenými tohoto týdne pozornost automobilových fanoušků upoutaly především nové generace vozů BMW M3 a M4. V naší fotogalerii jim patří přední místa i při řazení podle abecedy.

Hned vrcholné provedení Competition prezentovala automobilka BMW při představení svých kultovních modelů M3 a M4. O dominantních obřích ledvinách na přídi asi není nutné se více rozepisovat. Zajímavější je určitě použitá technika. Oba vozy pohánějí dvojnásobně přeplňovaný třílitrový zážehový šestiválec. V umírněnějším provedení poskytuje 353 kW (480 koní) a nejvyšší točivý moment 550 Nm. Pokud se zákazník rozhodne pro zmíněnou verzi Competition, dostane přídavek třiceti koní a 100 Nm točivého momentu navíc.

V porovnání s minulými generacemi těchto vozů je to více o 60 koní a 100 Nm. Z klidu na stokilometrovou rychlost se oba modely dostanou za 3,9 sekundy. Maximální rychlost je samozřejmě obligátních 250 kilometrů v hodině, ale s příplatkovým M Driver´s paketem lze jet až 290 kilometrů v hodině.

Příští rok se dočkáme také M3 a M4 s pohonem všech kol. Avizovaná kombi verze se dostaví až v roce 2022, o něco dříve bude k mání M4 Cabrio. Cena základního M3 je stanovena na 2 233 400 Kč, verze Competetion je o 107 000 Kč dražší. Kupé M4 stojí nejméně 2 273 400 Kč.

Ford Puma ST

Sportovní verze nejmenšího SUV značky s modrým oválem má tradiční označení ST. Logicky se bude jednat o nejvýkonnější provedení tohoto automobilu. Pod kaptou se nachází motor 1,5 Ecobbost, který je naladěný na 147 kW (200 koní) a poskytuje zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině za 6,7 sekundy a nejvyšší rychlsot 220 kilometrů v hodině. Převodovka je šestistupňová manuální.

Příslušným způsobem byly upraveny také brzdy a podvozek. Kola jsou dokonce obuta do pneumatik Michelin vyvinutých speciálně pro tento vůz.

SUV převažují
V rámci sportovní sady, kterou lze přikoupit, je do vozu namontován také samosvorný diferenciál Quaife. Řidič má také možnost voby jízdních režimů. Těmi jsou Normal, Eco, Sport a dokonce Track určený pro jízdy na závodním okruhu.

Od běžného provedení se Puma ST odlišuje například předním spojlerem integrovaného do nárazníku, specifickou výplní mřížky před chladičem a samozřejmě také většími koly. Uvnitř pak jsou anatomická sedadla Recaro nebo sportovní volant. Objednávky začnou dealeři Fordu přijímat v polovině října, kdy také tuzemské zastoupení oznámí české ceny.

KIA Stinger

Už výhradně s šestiválcovým zážehovým motorem a pohonem všech kol se bude v Evropě prodávat modernizované provedení vlajkové lodi automobilky KIA. Stinger se po faceliftu po stránce designu změnil téměř zanedbatelně. Uvnitř je ale snandardně dodávaný multimediální displej s úhlopříčkou 10 a čtvrt palce a součástí standardní výbavy je například také systém pro sledování vozidel nacházejících se v mrtvém úhlu.

Renault Arkana

Po úspěchu na ruském trhu se nové vedení francouzského Renaultu rozhodlo uvést kupé SUV Arkana také na evropský trh. Rodinný vůz s délkou 4568 nabídne přes hodně se svažující záď solidní zavazadlový prostor s objemem 513 litrů. Pod kapotou se objeví jak benzinový agregát 1,3, tak i hybrid se systémovým výkonem 140 koní. Vůz se má v Česku objevit v průběhu prvního pololetí příštího času. Ceny jsou zatím obestřeny tajemstvím.

Volkswagen ID.4

Na stejné platformě MEB, na které je postaven hatchback ID.3, bude jezdit také nové elektrické SUV Volkswagenu s označením ID.4. Auto měří na délku 4584 milimetrů, široké je 1852 a vysoké 1612 milimetrů. Zavazadlový prostor pojme 543 litrů, rozvor je 2766 milimetrů.

Technika je v zásadě stejná jako u ID.3., případně Škody Enyaq iV. Oproti ní je vůz o šest a půl centimetru kratší. I díky tomu má v porovnání s modelem mladoboleslavské automobilky o 10 kilometrů větší dojezd. Při použití baterie s využitelnou kapacitou 77 kW se jedná o 520 kilometrů na jedno nabití. Doplňovat elektřinu ze sítě půjde výkonem až 125 kW.

Zatím budou k dispozici pouze exempláře s pohonem zadních kol. Ta roztáčí elektromotor s výkonem 150 kW (204 koní) a točivým momentem 310 Nm. Maximální rychlost je omezena na 160 kilometrů v hodině, zrychlení z nuly na sto činí 8,5 sekundy.

Vozů edice 1st vznikne 27 000 kusů. Cenovka je stanovena na 49 950 eur, verze s lepší výbavou 1st Max přijde ještě o deset tisíc eur dráže.

Příští rok se představí i verze s menší baterií a také nejvýkonnější provedení s dvěma motory pohánějícími obě nápravy a se souhrnným výkonem 225 kW (306 koňských sil).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů