Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Už se těšíte na dálnici do Varů? V plánu je dalších padesát kilometrů D6

Naše téma
Petr Kinšt | 04.02.2024
Stavba dálnice D6 u Krupé. | foto: Deník/Petr Kinšt
Patří k nejvíc rozestavěným dálnicím v České republice. Spojnice Prahy a Karlových Varů se ve Středočeském kraji buduje na třech místech. V Ústeckém kraji plánuje Ředitelství silnice a dálnic začít s výstavbou chybějící části dálnice D6 ještě letos. Na přelomu roku budou zahájeny práce na první ze čtyř chybějících částí v Karlovarském kraji. V roce 2025 by tak mělo být rozestavěno padesát kilometrů této dálnice ve třech krajích.
Dálnice D6 ve směru od Prahy nyní končí po 40 kilometrech u Krušovic, navazující tři úseky, přeložka u Krupé a obchvaty Hořesedel a Hořoviček včetně jesenické křižovatky, se staví.

Na jaře začnou práce na navazující dvanáctikilometrové části na jihu Ústeckého kraje mezi jesenickou křižovatkou a Lubencem. Ředitelství silnic a dálnic nyní vybírá zhotovitele. Lhůtu pro podání nabídek ŘSD několikrát posunulo. Nyní platí termín 7. únor.

Stavba dálnice D6 u Krupé:

Ještě letos je v plánu zahájení stavby dalšího úseku dálnice, a to necelých osmi kilometrů mezi Knínicemi a Bošovem v Karlovarském kraji. Úsek přímo naváže na už dříve hotové části Lubenec – Bošov a obchvat Lubence. V místě nyní probíhá zjišovací archeologický průzkum a zpracovává se zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele.

„Tato dokumentace by měla být zhruba v polovině roku 2024 hotová a v druhé polovině roku bychom už měli soutěžit zhotovitele. Stavba by měla začít na přelomu let 2024 a 2025,“ uvedl ředitel karlovarské správy ŘSD LukᚠHnízdil. Právě doba výběrového řízení na dálniční stavby je ale nejistá, pokud by trvalo dlouho jako u zmíněného úseku jesenická křižovatka – Lubenec, stavební práce by začaly až v průběhu roku 2025.

Mezi Knínicemi a Bošovem projekt předpokládá celkem 70 stavebních objektů, z nichž je šest mostů – pět na samotné D6 a jeden nad ní. Součástí bude též jedna mimoúrovňová křižovatka (MÚK Žlutice) u Knínic. Trasa dálnice povede přibližně z poloviny souběžně se stávající silnicí I/6, v západní části se pak mírně odkloní jižním směrem. U Verušiček v místě dnešní benzinové pumpy se počítá v rámci samostatné investice se stavbou odpočívky.

V roce 2025 má ŘSD v plánu zahájení stavby dalších dvou úseků na Karlovarsku, a to Žalmanov – Knínice a Karlovy Vary – Olšová Vrata. To by spolu s úseky ve Středočeském a Ústeckém kraji znamenalo, že se v příštím roce bude pracovat na padesáti kilometrech dálnice. Celá D6 mezi Prahou a Karlovými Vary má být hotová v roce 2028.

Co se staví (termín zprovoznění):6,5 km Krupá (2024)9,2 km Hořesedly (2025)5,2 km Hořovičky (2025)

Plánované zahájení v roce:
• 2024
• 12,1 km jesenická křižovatka – Lubenec (2026)
• 7,9 km Knínice – Bošov (2028)

2025
7,0 km Žalmanov – Knínice (2028)
8,0 km Karlovy Vary – Olšová Vrata (2028)

2026
7,3 km Olšová Vrata – Žalmanov (2028)

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů