Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW M4 a řada 4: Nová světla, volanty i výkon

Naše téma
Dominik Valášek | 01.02.2024
dalších 43 fotek
BMW M4 | foto: Se svolením BMW
Aktuální generace kupé a kabrioletů BMW řady 4 byla odhalena světu v polovině roku 2020. Nyní přichází mnichovská automobilka s faceliftem, který mění auta spíše v detailech. Změna se dotkne jak kupé a kabrioletů řady 4 se standardními motory, tak i výkonné sportovní varianty M4. A v její vrcholné verzi dokonce přidá trochu výkonu.
Jak už je patrné z fotografií, po stránce zevnějšku se facelift dotknul všech „čtyřek“ jen opravdu minimálně a třeba tolik propírané velké ledvinky, sloužící jako přístup vzduchu k chladiči, zůstaly při starém, potažmo změnila se jen jejich vnitřní struktura u některých motorizací. Nová jsou ovšem světla – standardně dodávaná jako LED, za příplatek vybavená nejnovější generací LED Matrix technologie, schopné vykrývat ostatní auta na silnici při svícení v dálkovém režimu. Vrcholná verze světlometů se pozná podle modrých prvků uvnitř světel.

Nová mohou být za příplatek i světla zadní. Svítilny vybavené technologií Laserlight nemají zřetelné vnitřní uspořádání a nabízí „organický“ vzhled. Nad rámec světlometů se měnily už jen detaily. Přibyly nové barvy a designy kol, vozy vybavené sportovním M paketem pak mají větší průměr výfukových koncovek – rovných 100 milimetrů oproti dosavadním 90.

Podívejte se na novou řadu 4 na oficiálním videu:

Stejných změn se dočkala i sportovní M4, byť jak je zvykem, její karoserie se od standardního kupé a kabrioletu dost odlišuje. „M“ modely mají agresivnější aerodynamické prvky a hlavně celkově rozšířenou karoserii s širšími blatníky a prahy.

Uvnitř vozu zaujmou hlavně nové volanty. Běžné vozy řady 4, pokud nejsou na přání vybaveny sportovním tříramenným volantem, mají volant dvouramenný s polygonálním věncem. Na všech fotkách je ovšem nový sportovní volant (ten je standardem také u M4), který dostal plochou spodní část.

Drobných úprav se dočkala palubní deska a hlavně infotainment s novou generací BMWOperating System 8.5. Katalogy (až budou zveřejněny) se pak budou přímo hemžit novými variantami barev čalounění a jeho prošívání, ale i výběrem nových interiérových lišt a dalších detailů.

Standardní kupé i kabriolety řady 4 jsou stejně jako dosud v nabídce se širokou nabídkou čtyřválcových a šestiválcových, benzínových a naftových motorů. Vždy se jedná o 48V mild-hybrid, vybavený startér-generátorem, a vždy také s osmistupňovou automatickou převodovkou. U všech šestiválců je pak standardem pohon všech kol. Základem je 420i o výkonu 184 koní, potažmo naftová varianta 420d s výkonem 190 koní. Silnější čtyřválcový dvoulitr 430i má 245 koní, 430d je potom základní třílitrový šestiválec o výkonu 286 koní. Na vrcholu nabídky stojí modely „M Performace“, tedy ne plnotučná „M“, ale šestiválce M440i a M440d, které mají výkon 374, respektive 340 koní.

Nade vším, ve zcela samostatné kategorii, pak stojí sportovní modely M4, dostupné opět jako kupé nebo kabriolet. Kupé se základním motorem je zde volbou opravdových puristů, protože jako jediné nabízí šestistupňovou manuální převodovku. Tu kombinuje s přeplňovaným třílitrovým šestiválcem, jehož výkon činí 480 koní a točivý moment 550 Nm. V tomto nastavení zrychluje M4 z nuly na sto za 4,2 sekundy.

Podívejte se na novou M4 na oficiálním videu:

Ostřejší verzí je M4 Competition. Ta má ze stejného motoru 510 koní a 650 Nm, a je vybavená osmistupňovou převodovkou. Zrychlení z nuly na sto probíhá za 3,9 sekundy.

Vrcholnou verzí je čtyřkolka M4 Competition s pohonem M xDrive, která dostala oproti současné podobě 20 koní navíc, celkem tedy 530 koní a 530 Nm. Vůz zrychluje z nuly na sto za 4,6 sekundy, a i když má pohon všech kol, v režimu s vypnutou stabilizací lze zcela deaktivovat pohon přední nápravy, takže zůstane pouze pohon zadních kol v „driftovacím režimu“.

Jak už je zvykem, M4 lze v konfigurátoru doladit o hromadu karbonových prvků. Jsou tu třeba karbonová sportovní sedadla, která uspoří oproti klasickým sedadlům bezmála 10 kilogramů hmotnosti. Z karbonu lze mít taky spoustu exteriérových prvků, karbon-keramické brzdy, a pokud zvolíte celkový paket M Race Track, dostanete vůz, který je oproti standardu o 25 kilogramů lehčí.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů