Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kdy se začne stavět D11? Největší dálniční stavba k hranicím Polska se odkládá

Naše téma
Jan Braun | 25.12.2023
Otvírali, ale jinde. Plánované zahájení stavby dálnice D11 Trutnov - hranice s Polskem se 19. prosince nekonalo. ŘSD místo toho slavnostně otevřelo obchvat Svitav. | foto: Deník/Iveta Nádvorníková
Deset měsíců trvalo výběrové řízení na stavbu dálnice D11 vedoucí z Trutnova až na hranice s Polskem. Zatím největší dálniční stavba za více než 11 miliard korun, ale stále čeká na své zahájení. Práce na dálnici u Trutnova zablokovaly námitky společnosti MI Roads ze Skupiny Metrostav, kterou předstihl ve výběrovém řízení polský stavební gigant Budimex SA.
Polská společnost, která má sedm tisíc zaměstnanců, vyhrála tendr s nejnižší cenou 11,352 miliardy. MI Roads nabídla o 358 milionů více. Je to poprvé, kdy výběrové řízení na stavbu dálnice v Česku vyhrála polská firma. Budimex byl připraven začít okamžitě stavět, ovšem kvůli námitkám zatím nemůže být podepsaná smlouva.

„Je to pro mě velké zklamání. Absolvovali jsme řadu složitých jednání, které vedly k dokončení majetkoprávní přípravy, velmi intenzivně jsme jednali s majiteli pozemků a jejich zástupci, podařilo se vyřešit i situaci se spolkem Děti Země. Všechno bylo hotové,“ řekl při otevírání obchvatu ve Svitavách generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Mapa trasy budoucí dálnice D11 z Trutnova do Královce., zdroj: ŘSD


Jedná se o největší dálniční stavbu, která se do této doby v České republice soutěžila, z toho důvodu bylo výběrové řízení náročné a trval od prosince 2022. "Přicházelo obrovské množství dotazů od stavebních firem. Dva týdny před tím, než jsme chtěli stavbu slavnostně zahájit, přišly námitky od neúspěšného uchazeče, který skončil druhý. Byli jsme přitom předběžně domluvení s případným dodavatelem, že by byl připraven opravdu stavbu zahájit ještě na konci roku. To bohužel kvůli námitkám padlo a musíme řešit tento problém,“ konstatoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl s tím, že nezbývá nic jiného, než námitky zanalyzovat. 

O jak dlouho se kvůli tomu posune termín zahájení stavby D11, nechtěl ředitel spekulovat. „Může to znamenat posunutí termínu o týden či dva, stavba může začít hned v úvodu ledna. Situace se ale také může protáhnout a může se stát, že se zkomplikuje natolik, že ji bude prošetřovat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a to by znamenalo zpoždění několik měsíců. ÚOHS zpravidla zkoumá případ dva-tři měsíce. Pak by se mohlo stát, že se dálnice začne stavět v dubnu příštího roku. Situace se může vyvinout různými směry,“ uvedl Mátl.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů