Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dakarská kachna hvězdou Legend. Citroën 2CV se ukázal i jako auto pro jeptišky

Naše téma
Viola Procházková | 03.06.2024
dalších 19 fotek
Expozice Citroënů 2CV na Legendách - v popředí cestovatelský vůz jménem Pankovice | foto: Deník/Viola Procházková
K nejatraktivnějším expozicím automobilové slavnosti Legendy patřila o prvním červnovém víkendu v pražských Holešovicích skupina Citroënů 2CV. Kachna se tu představila i jako dodávka, obytný vůz, závodní speciál nebo vzácná pouštní verze Sahara.
V ČLÁNKU NAJDETE
Pozoruhodná 2CV 4X4 Sahara
Tuning, dodávka i lůžková úprava
VIDEO: Legendy 2024 - automobilové slavnosti v Praze
Je těžké uvěřit, že na jednom podvozku bylo postaveno tolik rozmanitých variací. Základem všech exponátů, které tvořily pestrou expozici na pražských Legendách, je Citroën 2CV neboli kachna, autíčko francouzských zemědělců zejména 50. a 60. let dvacátého století. Výroba trvala přes čtyřicet let a kachna na sebe za tu dobu vzala například i podobu ikonického náklaďáčku Hy nebo malé dodávky AK400.

Ústřední bod kachního koutku na Legendách tvořil závodní speciál letošního Dakaru Classic, auto zvané Duckar, s nímž pilotka Bára Holická a navigátorka Lucie Engová úspěšně dojely do cíle. Právě Bára na sebe vzala odpovědný úkol sezvat na automobilovou slavnost kachnaře ze všech koutů republiky.

Pozoruhodná 2CV 4X4 Sahara
Titul nejvzácnějšího exponátu bezesporu náleží jedinečné verzi 2CV 4X4 Sahara, jichž se na celém světě do dnešních dnů dochovalo jen něco kolem šedesáti.

„Mít takové auto v expozici je pro mě obrovská čest,“ radovala se Bára Holická z přítomnosti vozu, který vznikl v malé sérii pouhých 700 kusů.

„Nejen, že se těchto aut dochovalo málo, ale většinou je najdeme pouze v rodinných sbírkách nebo schované v garáži. Jeden z nich před časem zrenovoval náš dakarský 2CV mechanik Tomáš Neruda a její majitel nám jej pro výstavu zapůjčil. A my máme tu čest ho představit nejen fanouškům naší dakarské kachny, ale všem návštěvníkům Legend.“

Jedná se konstrukční a technologický unikát, který se začal vyrábět v roce 1957 a vznikl pro potřeby francouzských kolonií na severu Afriky, kde jej využívali hlavně naftaři a armáda. Auta byla postavena pro odolávání těm nejextrémnějším podmínkám. Pod kapotou a v kufru má dva motory o objemu 425 ccm, každý s výkonem 12 koní, pro pohon obou náprav.

Tuning, dodávka i lůžková úprava
Návštěvníci však mohli obdivovat i další nevídané kachní kousky. V dílně Arndt tuning v Německu například vznikají jedinečné kity pro úpravu známou jako „široká kachna“. Karoserie tohoto vozu je rozšířena o celých 30 cm, přibyl také sportovní výfuk. Podvozek zůstává stejný.

Legendy 2024 - automobilové slavnosti v Praze:
K vidění byla rovněž kachna upravená pro účely přenocování, farmářská nebo cestovatelská verze. Například exemplář s přezdívkou Pankovice se dodnes vydává na dálkové trasy a podíval se například do Oděsy, Turecka, Francie nebo Albánie. Majitelé si pochvalují zejména odolnost auta na nekvalitních cestách a také spolehlivost, díky níž je bez problémů doveze tam i zpět.

K nedávným přírůstkům do české komunity kachen patří kousek nazvaný 4seasons, který si v roce 1980 v Grazu pořídily jeptišky z vídeňského kláštera. Vdechly jí design čtyř ročních období, který byl vozu ponechán do současnosti.

V některých vozech byste původní kachnu poznali jen s obtížemi a v některých vůbec. Do kachní rodiny patří například legendární dodávka Citroën Hy, kterou dnes s oblibou využívají firmy provozující mobilní catering. Konkrétní kousek, který se ukázal na Legendách, svého času jezdil po fabrice v Alsasku u firmy Bugatti jako zásobovací vůz. Menší dodávky AK400 s nákladní nástavbou dnes zastávají funkci pojízdné kavárny nebo obytného vozu.

Pokud jste letos automobilové Legendy nestihli navštívit, pokochejte se alespoň fotografiemi v naší galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů