Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hrozí kolaps veřejné dopravy? Řidiči autobusů jsou do důchodu a mladí nejsou

Naše téma
Miroslav Elsnic | 27.02.2024
Mezi ohrožené zaměstnání patří například řidič autobusu. | foto: Shutterstock
Sháníme řidiče autobusů, zn. spěchá. V Čechách chybí šoféři autobusů a podle odborníků bude brzy mnohem hůř. Jejích průměrný věk se totiž pohybuje od pětapadesáti do šedesáti let. Jen do věkové kategorie 55 let a více spadá 40 procent všech řidičů. Co se stane, až tito řidiči půjdou do penze? 
V současné době chybí v České republice pět tisíc profesionálních řidičů autobusů. A jak upozornil ředitel Institutu silniční dopravy Česmad Bohemia Tomáš Bicera, v příštích deseti letech bude tento problém ještě větší. "Řidiči budou ve velkém odcházet do penze. Není, kdo by je nahradil. Řidičů profesionálů do 25 let jsou z celé skupiny tři procenta,“ řekl Tomáš Bicera.

Důvodů, proč je mladých šoférů jako šafránu, je několik. Z pohledu mladé generace se jedná o neatraktivní povolání. Další příčinou je fakt, že řidičské oprávnění skupiny D lze získat až ve 24 letech. V případě absolvování takzvaného rozšířeného vstupního školení, které čítá 280 hodin odborné přípravy, je možné řídit autobus o tři roky dříve.

Kvůli nedostatku profesionálních řidičů byla v jednání změna těchto pravidel. Podle ní, by autobus, který nebude delší než 12 metrů, a bude jezdit na lince do maximální délky 50 kilometrů, mohli řídit i osmnáctiletí, jako je tomu v Německu, Nizozemí či Švédsku.

Nová pravidla však v Česku platit nebudou. Navrhovanou změnu poslanci zamítli. Nejčastějším argumentem byly obavy o bezpečnost. „Úprava se snížením minimálního věku k získání řidičského oprávnění skupiny D a D+E pro řízení autobusu nebyla poslanci přijata a další změny směřující ke snížení věkové hranice řidičů autobusů momentálně neplánujeme,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Lukašík.

Toto nevzbudilo mezi dopravci přílišné nadšení. „Cílem snížení věku pro řízení autobusu byla především možnost přechodu po ukončení střední školy přímo do této profese. Po maturitách si mnoho lidí najde jinou práci a v 21 letech se pak už těžko získávají zpět. Schopnost zodpovědně vykonávat povolání řidiče autobusu podle nás není o věku, ale o psychické vyspělosti jedince,“ sdělil mluvčí ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) Filip Drápal.

V podobném duchu argumentoval už dříve předseda České asociace organizátorů veřejné dopravy Aleš Stejskal. „V pozdějším věku zájemce už za volant lákáme jen velmi těžko, navíc za poměrně přísných podmínek a s vysokými vstupními náklady,“ připomněl předseda.

Naopak Sdružení dopravních podniků ČR by se raději vydalo jinou cestou než vtažením mladých. „Rozumnějším řešením by byla úprava imigrační politiky státu, abychom mohli využít zahraniční pracovní sílu. Ať už z Ukrajiny, Srbska či Moldávie. Vidíme v tom větší smysl, než snižovat věk potenciálního řidiče autobusu či jiného kapacitního dopravního prostředku,“ dodal předseda sdružení Tomáš Pelikán.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů