Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kolony na cestě do Chorvatska jen tak nezmizí. Mýtné brány budu nejméně dva roky

Naše téma
Petr Vaňous | 07.03.2024
dalších 35 fotek
Cesta do Chorvatska autem poprvé bez hranic. Reportéři Deníku vyzkoušeli delší trasu přes Bratislavu, Maďarsko, Záhřeb až do Zadaru a Šibeniku. Zhruba tisíc kilometrů. Z Jadranu se pak vraceli přes Slovinsko a Rakousko. | foto: Deník/Přemysl Spěvák
Dlouhé kolony u mýtných bran nejsou při cestě na dovolenou do Chorvatska nic příjemného. To by se do budoucna mohlo změnit, ovšem minimálně dva roky musí řidiči s kolonami ještě počítat. Nový mýtný systém počítá nejen se zrušením současných 399 mýtných bran, ale také s osazením dálnic snímacími kamerami.
Hrvatske autoceste (obdoba českého Ředitelství silnic a dálnic) se snaží co nejrychleji přejít na elektronické vybírání mýta, plán na jeho zavedení od konce letošního roku určitě nevyjde. Realistický je dle něj až rok 2026.

Navíc ve výběrovém řízení na nový mýtný systém se objevily průtahy. „Řeší se odvolání některých účastníků řízení, a tím se to celé protahuje,” uvedl k zakázce v hodnotě zhruba 100 milionů eur, což je dva a půl miliardy korun společnosti ITIS Miroslav Beneš. Právě konsorcium ITIS Gorup zahrnující českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll vyhrálo na konci února výběrové řízení. Smlouva zatím podepsána nebyla.

Chorvatští silničáři v tendru obdrželi celkem deset nabídek. Polovinu z nich však kvůli chybám vyřadili. Po ITIS Group skončilo na druhém místě konsorcium zahrnující rakouskou společnost Kapsch TrafficCom a chorvatskou firmu Spinne Traffic.

Právě kvůli průtahům před podepsáním smlouvy je letošní i příští rok pro začátek fungování celého systému nerealistický. „Když budeme optimističtí a půjde vše podle předpokladů, lidé se s novým systémem setkají nejdříve v roce 2026. Do té doby budou mýtné brány fungovat v současném systému,” doplnila mluvčí chorvatských silničářů Andrea Vrsaljko.

Jak bude připravovaný výběr mýta fungovat, vysvětlil již dříve chorvatský ministr pro moře, dopravu a infrastrukturu Oleg Butkovič.  Vše obstarají kamery. Kromě registrační značky zaznamenají také barvu, objem a profil auta. I po zavedení kamer budou přitom řidiči stále platit dle ujetých kilometrů.

Pozor na mylné informace
Kdo v poslední cestoval do Chorvatska autem, mohl už zaznamenat existenci internetové stránky vignettecroatia.com. Na ní se nyní objevilo odpočítávání do spuštění nového elektronického mýta. Informuje o tom, že se tak má stát již za osm měsíců.

Pro turisty zvyklé trávit čas čekáním před mýtnými branami to může znít jako pohádka. A pohádka to skutečně je. I když stránka navenek může působit jako jeden z hlavních informačních zdrojů správce chorvatských cest, kterými jsou Hrvatske autoceste (HAC), realita je tomu na hony vzdálená.

„Hodně lidí se nás na to ptá. Pravdou však je, že tuto stránku nespravujeme a nemáme s ní nic společného. Provozovatele jsme již několikrát upozorňovali, že uvádí lidi v omyl, ale zatím na tyto výtky nereflektoval,” řekla Vrsaljko.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů