Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi Q7 zůstal osmiválec. Devět let starý model dostal druhý facelift

Naše téma
Dominik Valášek | 31.01.2024
dalších 23 fotek
Audi Q7 | foto: Se svolením Audi
Téměř před dvaceti lety šlo o první SUV od Audi. Q7 se poprvé objevila jako studie na autosalonu v Detroitu v roce 2003, na trh potom nastoupila v roce 2005. A i když příští rok oslaví 20 let existence, zvládá to za pouhé dvě generace. Současná Q7 je na trhu od roku 2015, v roce 2019 prošla prvním faceliftem a nyní druhým.
Změny na velkém SUV, které se velikostně řadí k vrcholu produkce německých prémiových značek, nejsou ani v rámci druhého faceliftu nijak dramatické. A ani se takové neočekávají. Q7 zůstává určitou „jistotou“ v katalogu Audi, která odveze až sedm lidí, případně 867 litrů zavazadel, utáhne 3,5 tuny na tažném zařízení a co je důležité – i nadále je poháněná přinejmenším šestiválcovými motory.

Navenek se změnila hlavně příď. Q7 dostala nový nárazník s jinak tvarovanými bočními otvory pro přístup vzduchu a taky novou výplň masivní mříže chladiče s jiným designem. Nová jsou také světla hranatějších tvarů. Už ve standardu využívají technologii LED a jejich vrcholná verze v dálkovém režimu v rychlostech nad 70 km/h svítí laserovými diodami. Novinkou je možnost nastavení podoby denního svícení. Skrze infotainment může posádka volit ze čtyř „světelných podpisů“, které svítí v předních světlech přes den. Stejně tak lze volit i podobu zadních světel. Do nabídky přibyly i nové barvy – zlatá Sakhir, modrá Ascari a červená Chilli, a nové designy kol. Ta jsou ve velikostech od 20 do 22 palců

Podívejte se na novinku na oficiálním videu:

Uvnitř zůstaly základní prvky při starém, přibyly ale nové možnosti pro dekorativní lišty, nové barvy čalounění i jejich prošívání kontrastními nitěmi. V nové generaci infotainmentu MIB 3 najdou cestující rozšířený obchod s aplikacemi a rozšířily se i schopnosti jízdních asistentů. Q7 umí například samočinně parkovat s ovládáním přes mobilní aplikaci. Na zadní sedadla se vejdou tři dětské sedačky vedle sebe, dvě přídavná místa ve třetí řadě mají elektricky sklopná a opěradla a v kufru je v základním postavením sedadel 867 litrů prostoru. Při sklopení druhé řady sedadel do roviny je to až 1 993 litrů.

Všechny Q7 mají ve standardu pohon všech kol quattroa taky osmistupňovou převodovku s hydrodynamickým měničem. Standardem je také podvozek s ocelovými pružinami a elektricky nastavitelnou tuhostí tlumičů. Za příplatek ale můžete dostat i vzduchový podvozek – ve standardní, nebo sportovní verzi – s nastavitelnou světlou výškou v rozsahu 90 milimetrů. Podvozek se také sám snižuje při jízdě na dálnici. Další z příplatků jsou za řízení všech kol usnadňující manévrování, případně za aktivní stabilizátory.

Už v základu dostanete i šestiválec vybavený mild-hybridem. Základním motorem je naftový třílitr s označením 45 TDI, disponující výkonem 231 koní a točivým momentem 500 Nm. Q7 s ním zrychluje z nuly na sto za 7,1 sekundy. Výkonnější verze stejného motoru nese označením 50 TDI, má 286 koní, 600 Nm a zrychlení za 6,1 sekundy. Základním benzínovým motorem je opět třílitr, tentokrát s označením 55 TFSI, který má 340 koní, 500 Nm točivého momentu a zrychluje z nuly na sto za 5,6 sekundy.

Vrcholem je potom sportovně laděná verze SQ7, vybavená čtyřlitrovým benzínovým osmiválcem. Motor, který umí při konstantní jízdě deaktivovat polovinu válců, nabídne výkon 507 koní, točivý moment 770 Nm a zrychlení z nuly na sto za 4,1 sekundy. SQ7 má také aktivní klapky ve výfukovém systému, sportovnější vnější vzhled a za příplatek i dvě podvozkové speciality. Tou první je elektronicky řízený diferenciál zadní nápravy, schopný vektorovat točivý moment, druhou elektromechanická aktivní stabilizace náklonu eAWS, která je napájená superkondenzátorem a v zatáčce působí proti síle náklonu. Karoserie se tak méně naklání a rychleji reaguje na řízení. Vrcholná verze dostala i výkonnější brzdy, vpředu s kotouči o průměru 400 a vzadu 350 milimetrů.

Cena základní Q7 startuje na částce 1 897 900 korun včetně DPH za verzi 45 TDI. Silnější diesel 50 TDI vyjde na 1 961 900 korun, šestiválcový benzín 55 TFSI na 1 996 900 korun a vrcholná SQ7 startuje částkou 2 760 900 korun.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů