Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi ukázalo své první letošní novinky na sněhu v Krkonoších. Další přijdou brzy

Naše téma
Radek Pecák | 29.01.2024
dalších 5 fotek
Pohon všech kol Audi funguje skvěle i na rozbředlém sněnu | foto: Se svolením Audi
První letošní prezentaci svých novinek připravilo tuzemské zastoupení v Krkonoších, jehož středisko Špindlerův Mlýn je skutečným českým domovem pro pohon Quattro.
Dvacet novinek během letošního a příštího roku představí značka Audi. Tato prémiová německá automobilka nyní uvádí na trh dva modernizované modely. Tím prvním je velké sportovní SUV Q8/S Q8, což je pro tuzemské zastoupení ten vůbec nejžádanější model.

Automobil má nyní přepracovaný přední a zadní nárazník, nový tvar masky chladiče Audi Singleframe, nová přední i zadní světla. Ta jsou navíc vzájemně propojená. Zákazníci také budou moci zvolit tři nové odstíny barev, nové designy kol (pro SQ8 jsou až třiadvacetipalcová), tři nové dekorace v interiéru.

Na to, jak to tomuto vozu i dalším slušelo na sněhu, se můžete podívat do naší fotogalerie.Do sériové výbavy se bez příplatku dostala například zadní parkovací kamera, přední loketní opěrka, elektricky nastavitelná přední sedadla, ambientní osvětlení nebo S-Line exteriérový paket.

Také auto dostalo řadu technických vylepšení. Vlajkovou lodí této řady je samozřejmě SQ8, ale prý se dočkáme i RS Q8. I tato varianta, jak jsem mohl vyzkoušet, rozhodně netrpí nedostatkem výkonu. Pod kapotou se totiž nachází dvojnásobně přeplňovaný čtyřlitrový zážehový osmiválec s výkonem 507 koní. I na sněhu, jak jsme mohli vyzkoušet ve Špindlerově Mlýně a jeho okolí, se hodí adaptivní pneumatický podvozek, protože bílá pokrývka na silnici nebyla zdaleka jednolitá. Výjezdy ze zatáček pak díky stálému pohonu Quattro se sportovním diferenciálem provázely spršky mokré bílé hmoty.

Základní cena SQ8 je nyní v ČR nastavena na úroveň 2 924 900 Kč. Nejlevnější verze 45 TDI, kterou, jak označení ukazuje, pohání dieselový agregát s výkonem 231 koní, je k dostání od 2 039 900 Kč. Jakousi zlatou střední cestou se jeví 50 TDI Quattro nebo 55 TFSI Quattro, jejichž výkon se pohybuje kolem hranice 300 koní a stojí přibližně 2 150 000 Kč.

Rovněž model A6/A7 je pro český trh důležitý. Ve Špindlerově Mlýně jsem poměrně důkladně otestoval verzi A6 Allroad, což je varianta kombi s lehce zvýšeným podvozkem a ochrannými plasty po obvodu spodní části karosérie. Podle mého jde skutečně o ideální automobil pro rodiny uvyklé aktivně trávit volný čas. V zimě tedy například na lyžích nebo na snowboardech. Podvozek je připravený na tlumení všech typů nerovností a auto, jak jsem si ověřil, zůstává neuvěřitelně stabilní i při brzdění za situace, že levá kola jsou na ujetém a zledovatělém sněhu a pravá na mokrém asfaltu se zbytky kamenné drti. Také odpružení je dostatečně komfortní i na obslužné komunikaci stvořené z velmi neurovnaně poskládaných betonových panelů.

Pryč s falešnými koncovkami výfuků...
Řada A6, a také odvozené čtyřdveřové kupé A7 má nyní jinou výplň chladiče a vzadu zmizely falešné koncovky výfuků. Zájemci o tyto modely můžou nyní mít čtyři nové odstíny barev, nové designy kol ve velikosti od 18 do 21 palců a širokou paletu motorizací. Jsou mezi nimi nadále i šestiválce.

Vyšších prodejů než v loňském roce, kdy si její modely koupilo přes 4000 zákazníků (meziroční nárůst více než 18 procent) chce podle šéfa divize Audi Porsche Česká republika Marcela Archleba docílit i akčními nabídkami. Ty se hned na počátku týkají modelu A4, A5 a Q5. V případě limuzíny A4 S Line 40 TDI Quattro je vstupní cenovka nastavena na 1 100 000 Kč s DPH, kombi Avant je o 41 900 Kč dražší. Výbava už je prakticky kompletní a obsahuje například devatenáctipalcová kola, Matrix LED světla, ambientní osvětlení, sportovní sedačky, třizónovou klimatizaci a "S" designové prvky.

Oblíbené SUV Q5 pak se stejnou motorizací a podobnou výbavou vyjde s klasickou karosérií na 1 269 900 Kč, Sportback je dražší o 85 000 Kč.

A na jaké novinky se ještě letos můžete od značky se čtyřmi propojenými kruhy těšit?
Představitelé Audi jsou zatím poměrně tajuplní. Ale je jisté, že nejprve se představí nové elektromobily. Konkrétně Q6 e-tron, což je de facto sourozenec právě odhlaleného Porsche Macan, následovat budou elektrické ekvivalenty Audi A6 a Audi A6 Avant.

Z modelů s klasickými spalovacími motory se už oficiálně hovoří o již druhém faceliftu současného Audi Q7. V létě bychom se pak měli dočkat nové generace A4. Ta už ale v souladu s novým trendem, kdy elektrické vozy dostanou do názvu výhradně sudá čísla, poveze na zádi symbol A5.

Konec roku má patřit nové generaci SUV Q5.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů