Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi má studii elektromobilu pro opravdové řidiče. Sedadlo může být i uprostřed

Naše téma
Radek Pecák | 24.08.2018
dalších 12 fotek
Studie Audi PB18 e-tron | foto: Audi
V rámci akce Pebble Beach v kalifornském Monterey představuje Audi zbrusu nový koncepční vůz s označení PB 18 e-tron. Přebírá řadu řešení ze speciálu pro Le Mans.
V době, kdy se automobilky předhánějí v informacích, jak moc pokročily při vývoji autonomních vozidel, zní zajímavě vyjádření vývojového oddělení Audi, které projektu budoucího supersportovního elektromobilu dalo označení "Level Zero". Tím se zcela zjevně distancuje od úrovní autonomní jízdy 3,4 a 5, tedy těch režimů, kdy minimálně po určitý čas není činnosti a pozornosti řidiče vůbec zapotřebí.

Jednou z největších zajímavostí v oblasti technických řešení tohoto vozu je, že sedadlo řidiče i přístrojová deska integrovány do vnitřní části nosné skořepinové konstrukce, která je posuvná do stran. Pokud řidič jede sám, může sedět uprostřed interiéru jako v monopostu, což je ideální poloha pro jízdu na závodním okruhu. Je to umožněno elektronickým propojením ovládacích prvků – volantu a pedálů – s řízením, pohonem a brzdovou soustavou. Mechanické propojení ovládacích prvků neexistuje.

„Chceme řidiči dopřát zážitek, který by mu jinak nabídl jen závodní vůz, jako je Audi R18. Proto jsme vyvinuli interiér kolem ideálního umístění řidiče uprostřed. Naším cílem však bylo zajistit nejen řidiči, ale také případnému spolujezdci, vysokou míru praktičnosti pro každodenní provoz," uvedl Gael Buzyn, který je vedoucím designérského ateliéru Audi Design Loft v Malibu, v němž studie Audi PB18 e-tron vznikla.

Pokud se část nosné skořepiny se sedadlem řidiče nachází v krajní poloze, vznikne dodatečný prostor pro spolujezdce. Pak je na druhé straně přístupné druhé sedadlo, integrované v nízké poloze do podlahy a vybavené tříbodovým bezpečnostním pásem. Karosérie, která je vyrobena částečně z hlíníku, částečně z uhlíkových kompozitů a částečně i dalších typů kompozitů, má vnější délku 4,53 metru, vnější šířku 2 metry a vnější výšku pouhých 1,15 metru. Rozvor náprav činí 2,70 metru.

Z NULY NA 100 ZA 2 SEKUNDY

Zadní partie připomíná řešení shooting brake, díky čemuž vznikl na poměry sportovních vozů nebývale velkorysý zavazadlový prostor s kapacitou 470 litrů.

Studie používá tři elektromotory – jeden vpředu a dva vzadu. Zadní elektromotory jsou uloženy uprostřed mezi čepy nápravy a pomocí hnacího hřídele přímo pohánějí příslušné kolo. Na přední nápravě poskytují nejvyšší výkon 150 kW, na zadní nápravě celkem 450 kW – Audi PB18 e-tron je samozřejmě skutečné quattro. Celkový maximální výkon činí 500 kW a při akceleraci může mít řidič krátkodobě k dispozici dokonce až 570 kW. Celkový točivý moment až 830 N.m umožní zrychlení z 0 na 100 km/h za sotva více než 2 sekundy – to je hodnota, která se jen nepatrně liší od aktuálních prototypů LMP1.

Kapalinou chlazené akumulátory s pevným elektrolytem mají kapacitu 95 kWh. Na jedno nabití lze v jízdním cyklu WLTP ujet více než 500 kilometrů. Audi PB18 e-tron je přitom již koncipováno pro nabíjení s napětím 800 V. Tímto způsobem lze akumulátory nabít za 15 minut. Vůz umožňuje navíc bezkontaktní indukční nabíjení systémem AWC (Audi Wireless Charging).

Základem pro konstrukci byl podvozek závodního vozu Audi R18 e-tron quattro z Le Mans. Přední i zadní kola jsou zavěšena na horních a spodních příčných ramenech a jejich odpružení zajišťují z motoristického sportu známé systémy „push-rod“ na přední nápravě a „pull-rod“ na zadní nápravě, v obou případech s adaptivními tlumiči magnetic ride.

Kola mají průměr 22 palců, vpředu s pneumatikami rozměru 275/35, vzadu 315/30. Kotoučové brzdy jsou vyztužené uhlíkovými vlákny. Mají průměr 19 palců a umí spolupracovat se systémem brzdění elektromotory.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů