Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Aston Martin ukázal upravený prototyp hypersportu Valkyrie. Už známe i interiér

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.07.2017
dalších 16 fotek
Aston Martin Valkyrie. | foto: Aston Martin
Anglická automobilka společně se stájí Red Bull pomalu dokončuje své mistrovské dílo, které mnozí nazývají formulí 1 na silnice. Nejnovější předprodukční verze má vylepšenou aerodynamiku a konečně si můžeme do detailu prohlédnout i vskutku jednoduchý interiér.
Na první pohled jsou změny proti verzi prezentované minulý rok opravdu těžko k nalezení. Karoserie ale dostala nové otvory proudění vzduchu mezi kokpitem a předními blatníky, které podle bývalého šéfinženýra stáje Red Bull Adriana Neweyho zajišťují velký nárůst aerodynamické přilnavosti na přední nápravě.

V rámci zcela nových fotografií pak můžeme konečně vidět i extra lehké přední světlomety. Ty využívají konstrukci z anodizovaného hliníku, čímž jsou o 30 až 40 procent lehčí než ty nejlehčí světlomety nyní používané na vozech Aston Martin.

Skvělým detailem v pronásledování co nejnižší hmotnosti je i logo Aston Martinu. Místo samolepky, jako třeba používá Porsche u svých GT modelů, má Aston tenké hliníkové logo chemicky vyleptané do tloušťky pouhých 0,07 milimetru.

Podle designéra Milese Nurnbergera je exteriér vozu z 95 procent hotový. Další vývoj a změny už prý podstoupí hlavně části karoserie, jež by mohly nabídnout další aerodynamické výhody, protože v této oblasti vývoj stále běží.

Jak můžeme nyní vidět, interiér vozu bude opravdu minimalistický a skoro připomíná karbonovou schránku jako v Le Mans prototypech třídy LMP1. Dovnitř by se i přesto měli vejít normálně dva dospělí lidé. Usazení v nepohyblivých sedačkách má pak co nejvíce připomínat pozici za volantem formule či právě závodních vozů Le Mans.

Z motorsportu si auto vypůjčuje i odnímatelný volant a také displeje ukazující, co se děje vzadu za vozem. Celkem jsou zde čtyři obrazovky včetně další uprostřed na palubní desce a jedné přímo na volantu.

K nedočkavým klientům by měl nový vůz dorazit až v roce 2019 a soudě dle dostupných informací se bude jednat o obdivuhodný stroj. Valkyrie se totiž pyšní atmosférickým dvanáctiválcem o objemu 6,5 litru, kterému dopomáhá ještě z formule 1 známý systém KERS, dodaný firmou Rimac. Výsledný výkon by mohl činit plných 1000 koní a Aston míří na finální hmotnost pouhých 1000 kilogramů.

Automobilka plánuje vyrobit jen 150 exemplářů, jejichž cena bude pochopitelně astronomická. Mluví se o 3 milionech britských liber za kus – tedy v přepočtu skoro 90 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů