Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Top 10 aut s turbodiesely, která nejméně oteplují naši planetu:

Naše téma
Jiří Švamberk | 23.10.2018
dalších 27 fotek
foto: Renault
Vznětovým světem stále otřásá aféra diesegate, která z do té doby nejoblíbenější formy pohonu udělala automobilový ekvivalent persony non grata. Přesto stále existují modely, jejichž hodnoty CO2 jsou pozoruhodně nízké.
Vznětové motory jsou na ústupu, a jak to vypadá, za několik málo let ze scény zmizí úplně. Mnoho značek už nyní oznámilo, že přeplňované vznětové motory nejsou na seznamu jejich priorit a postupně ukončuje jejich vývoj. Mezi tyto značky patří například Porsche, Toyota, Subaru, Nissan a přidávají se další. Nicméně například takové BMW nad turbodiesely hůl rozhodně lámat nehodlá, přestože připouští, že extrémně výkonné varianty, jako například jejich čtyřikrát přeplňovaný 3litrový vznětový řadový šestiválec, mají jen velmi malou šanci na přežití.

Na ústupu turbodieselových motorů se také významnou částí podílí fakt, že stále více evropských velkoměst zpřísňuje podmínky, pro bezplatný vjezd do svých center a nutno říct, že stávající kritéria jsou až zbytečně přísná. To však neznamená, že by automobilky nabídku turbodieselových ze dne na den odepsaly. Vznětové motorizace i nadále tvoří okolo třetiny evropských prodejů, navíc dosavadní vývoj nebyl zadarmo.

Současné nabídce vznětových motorizací vévodí downsizingové vznětové pohonné jednotky, které nejsnadněji splňují nejnovější emisní normy. My jsme pro vás vybrali desítku turbodieselových modelů, které mají, s nadsázkou, emise CO2 srovnatelné s jednou vykouřenou cigaretou.

V naší galerii si můžete prohlédnout kompletní desítku nejčistších turbodieselů, které momentálně v Evropě koupíte. 


 



Tahle informace není mezi automobilovými nadšenci příliš známa, ovšem aktuálním emisním přeborníkem mezi výrobci turbodieselových automobilů je francouzský Renault. Model Clio 1,5 dCi s 90koňovým čtyřválcovým motorem ECO podle testovacího cyklu vypustí každých 100 km vynikajících 82 g/km, což je nejméně ze všech. Plní tak v předstihu limit pro rok 2020.

 



Stejný motor pohání také druhého v pořadí. Tím je „stájový“ kolega Nissan Micra 1,5 dCi s 85 g/km. Ironií je fakt, že jak Renault, tak Nissan patří mezi ty výrobce, kteří, jak dokazují nejnovější tiskové zprávy z obou táborů, turbodieselům v malých vozech už nevěří. Přitom právě Francie ještě nedávno platila za zemi turbodieselům zaslíbenou.

 



Že se Francouzské automobilky v oblasti trvale udržitelných vznětových motorů hodně angažovaly, potvrzuje Citroen na třetím místě s modelem své luxusní odnože DS3 s motorem 1,6 BlueHDI. 100koňový motor v kombinaci se 6stpňovou manuální převodovkou vypustí 88 g/1km.

 



Čtvrté místo obsadil Ford se svou novou generací modelu Focus, konkrétně s motorem 1,5 TDCi. Bez ohledu na to, zda zvolíte pětidveřový hatchback nebo variantu kombi, patnáctistovka ECOnetic s výkonem 105 koní vypustí každý kilometr 88 gramů.

 



Alfa Romeo, automobilka, která jako první přišla s efektivním vysokotlakým vystřikováním nafty common-rail, obsadila s modelem MiTo páté místo. Dosluhující model s 1,3 JTDm-2 vykazuje každých 100 km měřených 89 g/km.

 



Na šestém místě se znovu objevuje 1,5 dCi od Renaultu, kterou používá například také Mercedes-Benz. V modelech rumunského Renaultu, jmenovitě Sandero a Logan, jako první dosahují hranice 90 g/km.

 



Honda patří k výrobcům jedněch z nejlepších zážehových motorů na světě. Své know-how dokázala dobře zúročit také v oblasti vznětových agregátů, když hned první 2,2 i-DTEC patřil k mimořádně silným a hospodárným motorům. Nejnovější vznětový motor 1,6 i-DTEC v modelu Civic se svými 91 g/km CO2 obsadil pomyslnou sedmou příčku, ovšem 120 koní je rozhodně nejvyšších.

 



Pokud nebudeme počítat 92 g/km modelu Scenic a jeho většího sourozence Gran Scenic, pak se za Hondou na osmém místě umístil Opel Corsa s motorem 1,3 CDTi. S nejmenším objemem v první desítce nabízí solidních 95 koní. A pokud s nimi umíte, každý kilometr uvolní pouze 93 g/km.

 



Bylo by asi i „nefér“, kdyby se do desítky nejčistších turbodieselů nedostala automobilka, která stojí za vzkvětem, a vlastně i pádem naftových motorů. Volkswagen Passat 1,6 TDI SCR BlueMotion se 120 koňmi a manuální převodovkou dosahuje 95 g/km. 

 



Desítku nejčistších v Evropě nabízených modelů uzavírá motor 1,6 z líhně Opelu. Model Astra 1,6 CDTi s výkonem 110 koní se může pochlubit stejnou emisní hodnotou, jako Volkswagen Passat, ovšem s tím, že Astra má o 10 koní nižší výkon.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů