Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Než vyrazíte na cesty. Tohle jsou nejdivnější dopravní zákony z celého světa

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.08.2017
Ilustrační foto. | foto: Dan Markeye
Silniční zákony by měly sloužit k udržování pořádku, bezpečí a pohody na cestách. Někdy však nemusí dávat vůbec smysl nebo mohou být naprosto zbytečné. Vybrali jsme patnáct nejpodivnějších motoristických zákonů z celého světa.
Pes na střechu nepatří (USA)
Zní to jako výmysl, ale v dopravních zákonech Aljašky opravdu figuruje nařízení, které zakazuje přivazovat a převážet psa na střeše vozidla. Někoho tam zřejmě napadlo umístit Alíkovu boudu na střešní zahrádku, jinak si nelze představit, proč je takový zákon vůbec nutný.

Pojištění není třeba (USA)
Ministerstvo dopravy ve státě New Hampshire v USA uvádí ve svých materiálech, že tamní zákony nevyžadují pojištění vozidla. Pouze musíte jinak dokázat, že při vašem zavinění nehody budete schopni všechno uhradit z vlastní kapsy.

Samolepky rozptylují ostatní řidiče (Brazílie)
V Brazílii jsou dopravními nařízeními zakázány jakékoliv samolepky na předním okně vozu. Ne však z důvodu špatného výhledu z auta, ale protože samolepky mohou podle všeho rozptylovat ostatní řidiče. 

Držte se dál od kaluží (Japonsko)
Za vjetí do kaluže a ošplouchnutí chodců můžete dostat v Japonsku tučnou pokutu. Nakonec se tak budou smát maximálně promočení chodci. Tento přestupek platí i v případě, že v blátě protočíte kola a někomu záměrně "ohodíte" zídku.

Na technickou bez světel (USA)
V americkém státě Maine neprojdete pravidelnou technickou kontrolou, pokud vám nefunguje i jediná žárovka u vašich přídavných světlometů, které máte na autě přímo od výrobce (přídavné mlhovky, světelná rampa apod.). Tuto situaci ale můžete rychle vyřešit demontáží těchto přídavných světlometů, aby je technik nemusel vůbec kontrolovat. Což o to, že teď svítit taky nebudou, protože na autě nejsou.

Jeden trojúhelník nestačí (Turecko)
Umístit za své odstavené vozidlo u krajnice výstražný trojúhelník by se zdálo jako dostatečný způsob upozornění ostatních účastníků provozu. Ne však v Turecku. Tam sebou musíte vozit hned dva výstražné trojúhelníky. Jeden totiž postavíte za auto a druhý před auto.



Nechat zařazeno se vyplatí (Kanada)
V Britské Kolumbii v Kanadě je zakázáno sjíždět kopec takzvaně na neutrál s vyřazenou rychlostí nebo pouze se sešlápnutým pedálem spojky. Podle všeho má jít o zajištění okamžité možnosti manévrování a tedy i rychlé akcelerace v případě nutnosti vyhnout se překážce. Otázkou zůstává, jak tento přestupek dokážou policisté odhalit.

Velbloud je auto (SAE, Saudská Arábie)
Ve Spojených arabských emirátech a také v Saudské Arábii je velbloud považován za stejný dopravní prostředek jako vaše auto, tudíž se na něj vztahují i stejná silniční pravidla. Na křižovatce mu tak dejte přednost zprava a přes plnou čáru se ho nesnažte předjíždět. Nejlepší tedy bude, když si všechny velbloudy představíte raději jako auta.

Bez jídla a bez pití (Kypr)
Mnoho lidí nemá problém během řízení spořádat celý oběd i s dezertem. Na Kypru ale do sebe nesmíte při řízení vozu hodit ani sousto, protože jedení a dokonce i pití za volantem je považováno za přestupek. Raději si tak tekutiny a stravu doplňte před jízdou.

Ženy nesmí za volant (Saudská Arábie)
Na středním východě se můžeme setkat s hromadou divných zákonů, které omezují chování něžného pohlaví, ale v rámci motorismu jeden zcela dominuje. Saudská Arábie je totiž dnes jedinou zemí na světě, kde mají ženy zakázáno řídit jakákoliv motorová vozidla. Za porušení hrozí dokonce i vězení. 

Pozor na pruhy pro nevěřící (Saudská Arábie)
Další zajímavé nařízení ze Saudské Arábie se týká cestování po dálnici. Muslimové mají totiž vlastní vyhrazený pruh pro směr do Mekky. A jelikož mají do Mekky "nemuslimové" vstup zakázán, už z principu by v tomto pruhu neměli co dělat. Za pokus o vstup do Mekky vás Saúdové mohou dokonce vyhostit ze země s celoživotním zákazem návratu.

Alkohol nejlépe jen v kufru (USA)
V Kalifornii celkem nedávno prošel zákon, který říká, že v prostoru pro cestující nesmíte vozit jakoukoliv otevřenou nádobu s alkoholem. Klidně může jít o rozpité víno, které vezete z oslavy. Pro osoby mladší 21 let, tedy pod hranicí dospělosti, pak tento zákon platí i pro uzavřené, zapečetěné nádoby. Pokutě nebo zadržení lze předejít, pokud si všechen alkohol uložíte do kufru. 

Tričko nesvlékat (Thajsko, Černá Hora)
V Thajsku sice může být pořádné horko, ale řízení vozidla bez vrchního dílu oděvu se rovná pokutě za obnažování. Přitom nezáleží, jestli jedete uvnitř uzavřeného auta, na mopedu nebo řídíte známou tříkolku „tuk-tuk“. Tento zákon platí rovněž v Černé Hoře.

Klíny sebou! (Estonsko)
V Estonsku je povinností vozit s sebou dva klíny ze dřeva nebo umělé hmoty, abyste mohli v případě poruchy vozidlo bezpečně zajistit proti samovolnému rozjetí. Zřejmě tam jezdí dost starých aut, kterým nefungují ruční brzdy.   

Okno netřeba, stěrače ano (Lucembursko)
Trochu odporující může být vyložení technických nařízení vozidel v Lucembursku. Všechna auta na tamních silnicích musí mít funkční stěrače, dokonce i ta, která nemají přední okno. Nikde totiž není uvedeno, že vůz musí být vybaven čelním oknem. Je to zapeklitá situace například pro Ariel Atom, tříkolku Polaris Slingshot nebo některé Caterhamy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů