Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota se atmosférických motorů nevzdává. Slibuje přitom zajímavou spotřebu

Naše téma
Dominik Valášek | 04.08.2017
další 4 fotky
Toyota Camry. | foto: Toyota
Současná doba sice přeje téměř výhradně přeplňovaným motorům, nicméně jak se zdá, časy se opět změní. První vlaštovkou se v tomto ohledu stává Toyota, která představuje čtyřválec pojmenovaný Dynamic Force pro americký sedan Camry. Tohoto motoru se v Evropě zatím nedočkáme, ale i na starý kontinent snad časem dojde.
Cílem Toyoty je maximalizovat účinnost atmosférického benzínového motoru a zdá se, že se tento úděl daří splnit. Nová Toyota Camry pro modelový rok 2018 totiž dostane čtyřválec o objemu 2,5 litru, který je sice objemově stejně velký jako předchozí motor, ale zároveň o něco silnější a o hodně úspornější.

Motoru byl dopřán systém zdvojeného vstřikování využívající přímé i nepřímé vstřiky v závislosti na otáčkách. Přepracováno bylo sání, snížilo se vnitřní tření a lépe odtékají také výfukové plyny. Výkon vzrostl na 204 koní (150 kW) a 250 Nm, případně dokonce na 209 koní (154 kW) a 252 Nm u provedení XSE.  Oproti loňskému modelu je to nárůst o 26 koní (19 kW).

Nejzásadnější je ovšem již zmiňované zlepšení v oblasti spotřeby. Zatímco minulé Camry jezdilo za 9,8 litru na sto po městě, za 7,1 mimo město a za 8,7 litru kombinovaných, Camry s novým motorem si vystačí s 8,1 litry ve městě, 5,7 mimo město a 6,9 kombinovaně.

Samozřejmě však nelze opomenout ani fakt, že starší šestistupňový automat nahradila nová osmistupňová převodovka, která ze spotřeby taky něco ubere. Vše je nicméně naměřeno v amerických testech spotřeby, které oproti těm evropským mají výrazně vyšší vypovídací hodnotu.

Vedle čtyřválce o objemu 2,5 litru má už Toyota rozpracovaný také šestiválec a osmiválec ze série Dynamic Force.

Velkou otázkou samozřejmě zůstává, jestli se nových atmosférických motorů od Toyoty dočkáme i u nás. Jistá pravděpodobnost tu je, neboť EU již v září přejde na nový měřící cyklus, který snad přinese o mnoho reálnější výsledky.

Mělo by se tak projevit, že malé přeplňované motory přináší úsporu jen za velmi specifických podmínek, neboť jsou prakticky navrženy na současný cyklus NEDC, který odpovídá reálnému provozu jen velmi okrajově. Postupně lze očekávat, že se obecně motory u evropských aut zase o něco zvětší a přibude právě i atmosférických jednotek. Ta od Toyoty by mohla být jednou z nich.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů