Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

10 maličkostí, které vám neublíží, ale nám všem se díky nim bude jezdit lépe

Naše téma
Dominik Valášek | 03.07.2017
Kolona. Ilustrační foto. | foto: DENÍK/ Vít Šimánek
Když sedíme za volantem, občas je fajn ke znalostem zákona přidat i trochu vlastního zdravého rozumu a různými způsoby přispět k plynulosti provozu a k příjemnému, nestresujícímu soužití na silnicích. Sestavili jsme deset drobností, které vás nijak neomezí ani nepřidají práci, ale vám i všem okolo se díky nim bude jezdit lépe.
1. Děkujte blinkry: Pustil vás někdo někde, i když nemusel? Uhnul vám někdo při předjíždění, abyste měli víc místa? Za každý takový ústupek je hezké poděkovat a není lepšího způsobu, než bliknutí varovnými blinkry.

2. Naznačte blinkrem, že je možné předjíždět: Jedete po okresce a auto za vámi se vás zcela očividně chystá předjet? Pokud vidíte dále dopředu a vyhodnotíte, že je předjetí bezpečné, zablikejte doprava a případně si i najeďte více ke kraji. Dáte tím autu za vámi najevo, že může bezpečně před vás.

3. Neberte zatáčky protisměrem: Klikatící se silnice občas přímo vybízí, aby byla projeta rovně a z velké části protisměrem. Pokud vidíte dostatečně před sebe, nebezpečí srážky zde nehrozí, jenže představte si ten moment, kdy vyjedete ze zatáčky, a proti vám jede auto v protisměru. Proto nezpůsobujte ostatním řidičům šoky a držte se ve svém směru.

4. Najíždějte si do křižovatek, aby vás šlo objet: Pokud na křižovatce jedete doleva, je vcelku slušná pravděpodobnost, že hned další auto za vámi už chce jet rovně. Proto je vhodné najet si do křižovatky co nejdál (ne vždy to samozřejmě jde), aby vás mohla další auta bez problému míjet.

5. Neblokujte v koloně odbočky: Při popojíždění v koloně se často stává, že se zablokuje odbočka nebo vjezd na účelovou komunikaci. Stačí potom jedno auto z opačného směru, které chce do této odbočky vjet, a už stojí směry oba. Proto když jedete kolonou a vidíte vedle sebe odbočku, zůstaňte stát ještě před ní a nechte volný průjezd.

6. Pouštějte motorkáře: Motorka, či ještě lépe skútr, je vůbec nejúčinnější způsob, jak se pohybovat hustým provozem. Uvidíte-li tedy nějakého motorkáře v zrcátku, uhněte mu na jednu nebo na druhou stranu. Zjednodušíte mu tím cestu.

7. Jezděte plynule v hustém provozu: Je-li ranní či odpolední špička, jezděte tak, abyste co nejméně zastavovali. Nechávejte si od auta před vámi odstup, abyste nemuseli prudce zpomalovat, ale zase ne tak velký odstup, abyste brzdili auta za sebou. Ideální je taková mezera, aby bylo možné při popojíždění případně lehce měnit jízdní pruh a ne jen pořád zastavovat a rozjíždět se.

8. Nepoužívejte ostřikovače, je-li někdo za vámi: Většina ostřikovačů čelního okna začne správně fungovat teprve při trochu vyšších rychlostech. Do té doby není proud kapaliny strháván vzduchem a ostřikovače stříkají příliš nahoru a hlavně za auto. Ve městě se tak velmi snadno stane, že pokropíte někoho za sebou, třeba někoho, kdo si zrovna umyl auto nebo v horším případě například motorkáře.

9. Blikněte dálkovými světly, když někoho pouštíte: Chcete-li někoho pustit i přesto, že čistě z pohledu pravidel silničního provozu máte přednost, blikněte mu dálkovými světly, aby dobře věděl, že ho necháváte jet. Předejdete tak situaci, kdy „pouštěný" řidič váhá, zda vám smí vjet do cesty, zatímco vy skoro zastavíte.

10. Když vás někdo pustí, jednejte svižně: Pokud vás někdo pouští v momentě, kdy nemusí, nenechte ho dlouho čekat. Klidně trochu přišlápněte plyn, rozjeďte se a rychle se zařaďte, kam potřebujete. A nakonec samozřejmě nezapomeňte na poděkování, zmíněné již v bodě 1.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů