Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lyžuje, točí videa a miluje drahá auta se zahrádkou. Víte, kdo je Jon Olsson?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.07.2017
dalších 28 fotek
Jon Olsson a jeho hračky. | foto: Oskar Bakke/jon-olsson.com
Usměvavý chlápek, který profesionálně lyžuje, jezdí v šílených a drahých autech a svůj život pravidelně sdílí na YouTube. Jon Olsson je moderní typ celebrity, která má po celém světě miliony fanoušků. Jak k tomu došlo? A jaká auta Olsson vlastnil? A jak si na ně vydělal?
Člověk pro každou špatnost a navíc s nevyčerpatelně dobrou náladou. Takto by se dal na první pohled popsat charakter Jona Olssona. Čtyřiatřicetiletý Švéd je závislý na adrenalinu, který si už od mládí dobíjí lyžováním a dnes také rychlými auty nebo třeba jízdou na svém tryskově poháněném surfovém prkně.

Olsson začal svou kariéru profesionálního lyžaře v útlém věku, přičemž sjezdovka byla jeho doménou. V puberťáckém věku 16 let ho však zaujalo freestylové lyžovaní a závodního sjezdového lyžování se vzdal. V nové disciplíně se postupně dostával mezi špičku.

Až po dalších osmi letech se vsadil se svým kolegou lyžařem Jensem Byggmarkem o 5000 eur, že se znovu pustí do závodního sjezdového lyžování a ke všemu to dotáhne na zimní olympijské hry v roce 2014. Už jsme říkali, že je Olsson pro každou špatnost?

Ze světa sjezdového lyžování mezi brankami byl ale už dlouho venku. Ve freestylu už měl tehdy vybudovanou pověst a dokonce vytvořil řadu zcela nových triků, které se rozšířily do freestylového lyžování po celém světě.

Na prestižních soutěžích jako jsou zimní X-Games, The Red Bull Big Air a dalších šampionátech sbíral jednu medaili za druhou. Jen na X-Games získal celkem devět medailí. Určitě si tedy dokážete představit, že ti nejlepší sponzoři se o něj mohli přetrhnout. Olssonovi prostě freestylové lyžování jde jako po másle.

K tomu přidává zajímavou image usměvavého dobrodruha, který se navíc o svoje netradiční zážitky dokáže podělit s fanoušky. Třeba právě na YouTube. Prostě se umí prodat.

Není divu, že se o něj začali zajímat různí sponzoři, mezi nimiž najdeme známé značky lyžařského vybavení, sázkové kanceláře a kasína i toho největšího sponzora, jakého si můžete představit – Red Bull. Ke všemu přidejte založení vlastní značky zavazadel Douchebags a vyjde vám, že finančně je na tom Olsson opravdu dobře. Sázka o pět tisíc eur ho ale nemohla zruinovat ani tehdy, v roce 2009.

Bohužel, mezi účastníky olympiády v roce 2014 se Olsson nakonec nedostal. Dle jeho slov prostě není tak jednoduché dostat se mezi elitu sjezdovek během tak krátké doby. Kamarádovi tedy dluh splatil, ale nevzdává se. Nyní trénuje jak freestyle, tak jízdu mezi brankami a jeho dalším cílem jsou zimní olympijské hry v roce 2018.

Kromě účasti v závodech pořádá Olsson už od roku 2005 i své vlastní soutěže v rámci freestylu nebo alpského lyžování ve volné přírodě (freeskiing). Jednoduše další zdroj příjmů, které může utopit v lásce k autům.

Od mládí petrolheadem
Dost ale o lyžování, jak to má tedy s auty? Olsson je nadšencem do rychlých aut a úprav již od mládí. Jeho prvním autem byl sice pick-up Mazda B2000 s plameny po stranách, ale později už se dostával k zajímavějším kouskům.

Samolepky Red Bullu se třeba objevily na Subaru Impreza WRX STI, k okruhovému závodění si pak přičichl za volantem upraveného BMW E30 a M3 E36 GTR, které dále doplnil o civilní BMW M3 E46 CSL.

Se zvyšujícím se počtem úspěchů a dalšími posbíranými medailemi přešel mezi supersporty s Porsche 911 Turbo, v němž se podle všeho projel jen jednou, a pak ho vyměnil za žluté Lamborghini Gallardo. Dalším přírůstkem do garáže byla i Ultima GTR.

Tradiční úpravy Jona Olssona
Právě u Gallarda odstartovala jakási fáze Jona Olssona, kdy všechny své vozy začal obalovat do jeho dnes tradičního bílého maskování. Tehdy také začala tradice umísťování přepravního boxu na střechu supersportů. Nejprve se jednalo pouze o vtipný nápad, jenže lyže se do Gallarda normálně nevejdou.

I tyto zvláštní úpravy samozřejmě Olssonovi pomohly k dalšímu zviditelnění se. Čímž se stal zase o něco atraktivnější pro fanoušky i sponzory.

Kromě Murciélaga, které mělo rovněž přepravní box na střeše, později do garáže přibylo i několik stádií úprav zmíněné Ultimy GTR. Ta nakonec vypadala jako Le Mans prototyp třídy LMP2. S mnoha auty se Olsson také zúčastnil slavného "závodu" Gumball 3000.

K dalším silničním plackám, které Jon řídil, můžeme přidat i českou Pragu R1R. Tu měl sice od automobilky jen zapůjčenou, ale po roadtripu v délce 1500 km si ji nadobro zamiloval. Tvrdil dokonce, že jde o „nejzábavnější auto, jaké kdy řídil".

Mezi dvě nejznámější auta, která na internetu způsobila asi největší poprask, však určitě patří Audi R8 a Audi RS 6. Supersportovní R8 dostalo široký karbonový bodykit, větší kola, desetiválec byl pomocí kompresoru vyladěn na 800 koní (588 kW) a nakonec nesměla chybět „rakev" na střeše a černobílé barvy.

Audi RS 6 pokračovalo ve stylu úprav R8. Snížený podvozek, široký bodykit, velká kola, výkonnější motor a již tradiční zbarvení plus box na střeše. Později si Olsson dále nechal upravit starší Lamborghini Murciélago a také si pořídil menší Huracán.

O vůbec nejnovějším přírůstku do jeho garáže jsme se zmiňovali nedávno. Olsson si totiž splnil klukovský sen a konečně si pořídil Rolls-Royce. A samozřejmě ho nechal upravit dle vlastních představ. Dokonce má zahrádku, na níž sídlí ono tryskové surfové prkno. Více si určitě přečtěte zde.

Dnes žije Jon Olsson v Monaku, ale další domov má rovněž ve Španělsku. Pokud chcete poznat alespoň část jeho šíleného života, není nic jednoduššího, než pravidelně sledovat Olssonovy videa na YouTube. Už jen kvůli těm autům to vysoce doporučujeme, nehledě na to, že každé video je zpracováno naprosto fantasticky.

Všechna šílená auta si můžete prohlédnout v naší galerii společně s komentářem od jejich majitele.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů