molnart napsal:
Uz velmi dlho vyberam nove auto pre rodinu. Zakladnou poziadavkou je aby to unieslo vzadu 2 sedacky + dospeleho cloveka medzi a dostatocne velky kufor pre kocarek a vsetko ine potrebne. Vzhladom k najazdu okolo 12 tis. km za rok by malo ist o benzin. Auto nove, cenovo okolo 20 tis. eur.Najvacsi problem mam s vyberom motorizacie, nakolko na nove benziny pocut same problemy. Auto by som chcel uzivat tak min. 8-10 rokov (moje dnesne auto ma 14 rokov a mam ho od novoty, ale rodine je male), takze 4-rocna zaruka pre mna nie je vykupenim.Vykonovo mi velmi vyhovuje motor 1.6 TDI 77kw (skusane v niekolkych autach), takze ideal by bol nejaky benzin s porovnatelnou dynamikou.Pozeral som nasledovne auta:Seat Altea XL 1.4 TSIvelmi dobra cena, ale este stary motor TSI zo vsetkymi vsetkymi svojimi znamymi problemami.Golf Variant / Leon ST 1.4 TSIsice novy motor TSI ale na nemeckych forach najst niekolko pripadov ked nastali fatalne poskodenia motora uz po 15-20 tis. kilometroch aj pri tychto EA211Peugot 5008 / Citroen Grand Picasso 1.6 THPceny dobre, trosku obava o francuzku ergonomiu, ale reakcie na motor 1.6 THP su snad este horsie ako na TSI. Neviem ale aka je realita a hlavne sucasna generacia.Opel Zafira Tourerauto by bolo velmi pekne, ale mam problem s vyberom spravnej motorizacie. 1.4 Turbo 103 kw bude na toto auto asi male, a 1.6 SIDI turbo je cenovo mimo (navyse bude mat pravdepodobne dost vysoku spotrebu).Focus 1.0 EcoboostZatial asi najhorucejsia volba, motor napriek papierovym predpokladom vyzera byt spolahlivy, akurat je otazka miesto vzadu. Sice som skusal, ale pocas kratkeho sedenia v showroome sa mi tazko posuzduje.Japonske auto ako Auris/Verso/Civic by z pohladu motora nemuseli byt zle, ale po skusenostiach so Civic 8g mam hodne velky problem zvyknut na japonsku ergonomiu.Este som narazil aj na Lagunu Grandtour 2.0 16V. Cenovo by to mohlo byt OK, v recenziach pisu ale ze vzadu miesto nic moc - otazka ci je to nic moc v porovnani s mondeom alebo s mensimi autami ktore som menoval hore. Planujem sa pozriet na nejaky bazarovy kus a odskusat. Kazdopadne spotreby sa celom bojim.
Pokud je váš požadavek, aby si mezi sedačky sedla dospělá osoba, pak Focus, Civic, Auris určitě vhodný nebude.
Co Verso? Ten používá starou dobrou atmosféru, tak se nejspíš během 8-10 let nevysype a ještě ho pak v pohodě prodáte. My koupili v květnu Verso 1.8i a jsem s tím autem zatím spokojený. Spotřeba 6,7 měřená spritmonitorem mě překvapila na to že auto váží 1450 kg. Co se týče místa uprostřed, tak se tam dospělý vejde pokud se prostřední sedačka posune kus dopředu, tím si udělá místo na ramena. Toto ve Focusu apod. s pevnou zadní sedačkou nejde udělat, tudíž se tam dospělý už nevejde.