citace:
reakce na: user54, 17.07.2026 18:39 (Dobrý den, nádrž má objem 55 l ...)
Výměna oleje, ano, ale za předepsaný typ. Přísady do oleje ne. Nejsem jejich příznivcem, spíše doporučím častější výměnu oleje, než přísady postavené na marketingu.
Doporučím přejít na palivo s detergenty, když budete brát cokoliv se 100 oktany, tak tam určitě budou. Provozujte pár tisíc km a dívejte se, jestli se něco mění.
Kontrolujte spotřebu oleje, ta obvykle napoví, v jaké je motor kondici. Normální motor má spotřebu malou, řekl bych, že při tomto stáří a objemu do 0,5litru/1000 km.
Čichněte si, jak smrdí spaliny u dobře prohřátého motoru, pokud necítíte téměř nic, jen vlhko a takový nakyslý podtext, je to ok. Pokud to smrdí, pak jsou to nedokonale spálené uhlovodíky a motor má problém.
Obvykle všechno shoří a do katu jde málo CO a HC na finální dočištění, takže problém bude třeba v bohaté směsi, což může dělat mnoho věcí.
Exaktní cestou jak zjistit, že má motor problém, je cvičné měření emisí, ale nevím, jestli neseberou nálepku, když to nevyjde.
9 litrů je hodně a otáčky samy o sobě nic neřeknou. Můžete motor drtit do kopce na 1500 rpm a pojedete za 10, zatímco o kvalt níž na 2000 a pojedete za 7. Největší vliv na spotřebu má styl jízdy. Brzda litry z nádrže nenávratně spotřebovává.
Doporučuji se znovu zeptat Ai: Mám u Golfa spotřebu 9/100, je to normální? a pak už je to jen o sérii upřesnění s fundovanějšími radami než ode mne. Já mám jen svou zkušenost AI má zkušenost tisíců uživatelů. Kličové je požadovat skeptický pohled a požádat pouze o podložené odpovědi bez halucinování.