0
zpět
 

diskuze k tématu: Upřímná recenze VW Golf 8 - 1.5 TSI, 110 kW, Linie Style.

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, automobilky, německá vozidla, zábava, život za volantem, typ vozidla, osobní, volná diskuze
Knize_Rohan
počet příspěvků1
datum registrace10.06.2020
Středa 10.06.2020 14:54, Upřímná recenze VW Golf 8 - 1.5 TSI, 110 kW, Linie Style.
Kritická recenze Golfu 8.generace.
Jedná se o můj subjektivní názor, né se vším se musíte ztotožňovat, ale takhle to prostě podle mě je.

Tedy, abych nějak začal, převládá ve mně obrovské zklamání. Měl jsem předchozí golf 7 a byl jsem téměř se vším spokojen, o čemž se u 8-kové generace nedá mluvit.
Mám variantu 1.5 TSI 110 kW, linie Style - First Edition. Pod označením First Edition se skrývají navíc akorát hnusnější disky kol, pro mé využití irelevantní vyhřívání zadních sedadel a konečně něco užitečného - více airbagů a Matrix LED světla, ty svítí v noci velmi dobře a pokud jezdíte rychleji/delší trasy v noci, vyplatí se připlatit si. Bohužel First Edition neobsahuje automaticky sklopná vnější zpětná zrcátka a tedy senzor mrtvého úhlu, který je jinak standardem v linii Style.

Nejprve bych rád shrnul pozitiva, v zásadě bodovým výčtem, protože jich upřímně moc není, porovnávám především s Golfem 7:
Auto skvěle jezdí, lépe než předchozí generace. V zatáčkách drží parádně, prostě v tomhle je to golf jak má být.
Auto vypadá zezadu velmi hezky, blinkry “mrkají”.
Ergonomické sedačky včetně paměti u sedadla řidiče a smart fičury odsunutí/přisunutí při vysedání/nasedání.
Pneumatiky co jsem dostal na autě jsou Michelin a né Hankook nebo co to bylo posledně.
Efektní osvětlení vnitřního prostoru, taková digitální hračka.
Navigace na panelu a taktéž před vámi na přístrojové desce.
Vůz je v nižších otáčkách extrémně tichý, není téměř poznat zapnutý motor.
Motor jede velmi dobře ve vyšších otáčkách.

Negativa:
Přední část vozu prostě není povedená, z boku to vypadá jako korejec, zepředu zašklebený japonec, fakt nevím kdo to vymyslel.
V rámci First edition, jak jsem zmiňoval nepříliš hezká a to jsem hodně mírný kola “Belmont” co mají asi evokovat dojem elektrovozu.
Spotřeba, po městě zatím 8 litrů.

Epicky ojebané úplně všechno co šlo:
Tvrdé plasty na dveřích vzadu.
Chybějící přihrádka na brýle - to mě sere asi úplně nejvíc.
Chybějící kapsička na kapesníky pod ovládáním světel.
Chybějící výstelka přihrádky před spolujezdcem.
Manuální místo plynových vzpěr na kapotě motoru - která je zároveň mnohem těžší kvůli ochraně chodců než už předchozí generace, troufám si tvrdit, že křehčí ženy mohou mít problém to vůbec zvednout.
Obyčejné rámečkové zrcátko je zpět, na bezrámečkové budu nostalgicky vzpomínat.
Sedadla jsou sice elektronicky nastavitelná, ale např. masážní funkce má odhadem tak 30 % intenzitu oproti předchozí generaci, tedy vlastně není vůbec poznat.

Naprosto nedotažený digitální systém, tohle nemělo jít po softwarové stránce nikdy do produkce:
Úplně nejzásadnější věc - ovládání klimatizace a hlasitosti není podsvícené, takže je to něco jako sex za tmy, hmatáte, hmatáte, můžete se trefit špatně, pak se to povede, zážitek je omezený, nicméně účel to výsledku splní.
Ovládání klimatizace funguje až cca 1-2 minuty po startu, takže pokud si chcete zapnout klimatizaci, resp. Změnit cokoliv jiného než teplotu - tedy vyhřívání sedadel, změnit intenzitu foukání, zapnout vnitřní okruh, doporučuji hodně trpělivosti.
Všechno se načítá, stejně jako ovládání klimatizace třeba 2 minuty, takže si nepustíte hudbu, nezadáte navigaci, nezapnete vyhřívání sedadel dřív, než se všechno načte.
Media systém pro spojení s telefonem skrz Bluetooth se načte tak v 1 z 5 případů, jinak je potřeba znovu párovat, opět u minulého modelu bez problémů.
Hlasitost lze nastavit v rozmezí řekněme 0-100 %, nicméně nad úrovní 70 % se již dále nezvyšuje, není co dodat. Pokud nastavíte input bluetoothu na "hlasitý" je pak dokonce maxima hlasitosti dosaženo již při 50 % volume.
Přizpůsobení panelů je velmi omezené na X předvolených a v zásadě neumožňuje větší individualizaci, ačkoliv samozřejmě VW tvrdí opak.
Pro šikovné lidi počítejte 3 hodiny úvodního nastavování, pro starší/netechnické typy tak 2 dny případně pomoc kamarádů a rodinných příslušníků, jinak se z toho zblázníte.
Volant je potažený nějakým sračkoidním kluzkým materiálem imitující kůži, opět razantní zhoršení oproti předchozí generaci.
Dotykové ovládání a vůbec celý systém má se slovem intuitivnost společného hodně málo.

Další věc, co mě vysloveně sere jsou asistenční systémy:

Mám manuální převodovku, tudíž rozumím, že ne všechno funguje dokonale, nicméně adaptivní tempomat je naprosto nevhodně nakonfigurován, např. Na dálnici při přejetí do vedlejšího pruhu stále registruje auto, které chcete předjíždět a prudce brzdí, ikdyž jste už jednoznačně ve vedlejším pruhu po dobu cca 1-2s a již třeba i před úrovní onoho auta. Když před vás někdo najede do větší blízkosti než třeba 10 metrů - tak vám to prostě řekně brzděte a vypne se to. Totéž i v dalších situacích, když je všechno ok, tak to funguje, jakmile by nestihl zabrzdit, vypne se a pípne - brzděte samy. Je to tudíž systém úplně k hovnu.
Další věc, auto vám radí řadit nižší stupeň - jak jinak, ale adaptivní tempomat se vypne s hlášením, že otáčky jsou příliš nízké - jak komické.
Takže v podstatě, když to vezmu suma sumárum, side assist to nemá, adaptivní tempomat je byť v náznaku krizové situace k hovnu, line assist funguje s rezervami, tudíž jiné funkční řešení je Front Assist - tedy upozornění, že máte brzdit. To je asi ten náskok díky technice v rámci koncernu.

Závěrečné shrnutí:

Vlastně vůbec nevím, kdo je cílová skupina, je to technická hračka pro mladou generaci, která nicméně nebude trpět něco, co je softwarově naprosto nedotažené. Komukoliv staršímu, kdo si nechce přivodit infarkt, tohle auto doporučit nelze. Má to nicméně extra tichý, příjemně výkonný motor a parádní podvozek. Vě většině dalších, nediskutovaných faktorů, je to prostě golf. Nicméně jako celek, je to ve srovnání s předchozí generací ohromné zklamání.

reagovat
danet - redakce TipCars
počet příspěvků535
datum registrace16.11.2012
Čtvrtek 11.06.2020 08:45, RE: Upřímná recenze VW Golf 8 - 1.5 TSI, 110 kW, Linie Style.
citace:
reakce na: Knize_Rohan, 10.06.2020 14:54 (Kritická recenze Golfu 8.gener ...)


Dobrý den, budeme rádi, když svou recenzi vložíte zde: https://www.tipcars.com/magazin/napsat-recenzi-na-muj-vuz/, aby mohla vyjít jako samostatný článek na TipCars.
reagovat
Citroenak
počet příspěvků718
datum registrace13.04.2012
Čtvrtek 11.06.2020 15:53, RE: Upřímná recenze VW Golf 8 - 1.5 TSI, 110 kW, Linie Style.
citace:
reakce na: Knize_Rohan, 10.06.2020 14:54 (Kritická recenze Golfu 8.gener ...)


Fiha. Akoby som cital recenziu na moju mazdu :D Paradny motor, podvozok, ale infotaiment na hovno. Asistencne systemy som myslel ze tiez, ale ked citam ten nemecky pokrok, tak som vlastne spokojny :D No a co sa tyka setrenia, mazda setrila inde. Bolo to menej viditelne, ale omnoho nebezpecnejsie..
reagovat




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.