0
zpět

diskuze k tématu: UPOZORĚNÍ na nekalé praktiky rádoby "zájemců" o koupi vozidla

kategorie zařazení tématu: poradna, ostatní
danet - redakce TipCars
počet příspěvků546
datum registrace16.11.2012
Úterý 19.01.2016 10:31, UPOZORĚNÍ na nekalé praktiky rádoby "zájemců" o koupi vozidla
Dobrý den,

pokud na našem webu prodáváte vozidlo, dbejte prosím zvýšené pozornosti na celý proces případného prodeje.
Množí se nám informace o zřejmě "fingovaném" zájmu o koupi. Jde o mailovou korespondenci, "zájemce" je v zahraničí, k osobnímu setkání nedojde. "Zájemce" se v procesu dotazování na vůz snaží na prodávajícím vylákat zálohu 20 tis. kč, aby "prý" mohl provést platbu přes Pay Pal. Tento "zájemce" může vystupovat pod jakoukoli mailovou adresou. Jedním z poškozených byl podán podnět k trestnímu stíhání na Policii ČR.

Prosím, buďte obezřetní při případném prodeji Vašeho vozu. Přejeme Vám klidné dny a setkání jen s poctivými lidmi.
reagovat
nahlásit
driver111
počet příspěvků528
datum registrace13.03.2013
Úterý 19.01.2016 10:55, RE: UPOZORĚNÍ na nekalé praktiky rádoby "zájemců" o koupi vozidla
danet - redakce TipCars napsal:
Dobrý den, pokud na našem webu prodáváte vozidlo, dbejte prosím zvýšené pozornosti na celý proces případného prodeje. Množí se nám informace o zřejmě "fingovaném" zájmu o koupi. Jde o mailovou korespondenci, "zájemce" je v zahraničí, k osobnímu setkání nedojde. "Zájemce" se v procesu dotazování na vůz snaží na prodávajícím vylákat zálohu 20 tis. kč, aby "prý" mohl provést platbu přes Pay Pal. Tento "zájemce" může vystupovat pod jakoukoli mailovou adresou. Jedním z poškozených byl podán podnět k trestnímu stíhání na Policii ČR. Prosím, buďte obezřetní při případném prodeji Vašeho vozu. Přejeme Vám klidné dny a setkání jen s poctivými lidmi.

Jak se na mě, jako na prodejci vozu může kupující snažit vylákat zálohu? To by bylo kurevsky do očí bijící, že je to totálně nestndardní a podezřelé.A jenom blázen může kupujícímu poslat zálohu!
reagovat
nahlásit
danet - redakce TipCars
počet příspěvků546
datum registrace16.11.2012
Úterý 19.01.2016 11:06, RE: UPOZORĚNÍ na nekalé praktiky rádoby "zájemců" o koupi vozidla
driver111 napsal:
Dobrý den, pokud na našem webu prodáváte vozidlo, dbejte prosím zvýšené pozornosti na celý proces případného prodeje. Množí se nám informace o zřejmě "fingovaném" zájmu o koupi. Jde o mailovou korespondenci, "zájemce" je v zahraničí, k osobnímu setkání nedojde. "Zájemce" se v procesu dotazování na vůz snaží na prodávajícím vylákat zálohu 20 tis. kč, aby "prý" mohl provést platbu přes Pay Pal. Tento "zájemce" může vystupovat pod jakoukoli mailovou adresou. Jedním z poškozených byl podán podnět k trestnímu stíhání na Policii ČR. Prosím, buďte obezřetní při případném prodeji Vašeho vozu. Přejeme Vám klidné dny a setkání jen s poctivými lidmi.
Jak se na mě, jako na prodejci vozu může kupující snažit vylákat zálohu? To by bylo kurevsky do očí bijící, že je to totálně nestndardní a podezřelé.A jenom blázen může kupujícímu poslat zálohu!

Kéž by takto všichni používali selský rozum.
reagovat
nahlásit
driver111
počet příspěvků528
Úterý 19.01.2016 11:23, RE: UPOZORĚNÍ na nekalé praktiky rádoby "zájemců" o koupi vozidla
driver111 napsal:
Kéž by takto všichni používali selský rozum.

JJ, s tím souhlasím.
reagovat
nahlásit
PetrT
počet příspěvků1076
datum registrace24.05.2009
Úterý 19.01.2016 13:11, xxxx xxxx xxxxx
Vazne by me zajimalo co se deje v hlave cloveka ktery prodava auto a posle kupujicimu zalohu...
Jako to me skoro laka vyzkouset, to snad nemuze byt ani trestne.
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2072
datum registrace16.05.2007
Úterý 19.01.2016 13:21, RE: xxxx xxxx xxxxx
PetrT napsal:
Vazne by me zajimalo co se deje v hlave cloveka ktery prodava auto a posle kupujicimu zalohu... Jako to me skoro laka vyzkouset, to snad nemuze byt ani trestne.

Třeba nechce dát slevu úplně zadarmo...
reagovat
nahlásit
Koloss
počet příspěvků641
datum registrace19.09.2008
Úterý 19.01.2016 18:39, RE: xxxx xxxx xxxxx
PetrT napsal:
Vazne by me zajimalo co se deje v hlave cloveka ktery prodava auto a posle kupujicimu zalohu... Jako to me skoro laka vyzkouset, to snad nemuze byt ani trestne.

Podvod - § 209 trestního zákoníku

Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
reagovat
nahlásit
PetrT
počet příspěvků1076
Úterý 19.01.2016 19:23, RE: xxxx xxxx xxxxx
Koloss napsal:
PetrT napsal:
Podvod - § 209 trestního zákoníkuKdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

jo, to je mi jasné, ale člověk který kupujícímu pošle zálohu by snad ani neměl mít zákon na své straně...
reagovat
nahlásit
Koloss
počet příspěvků641
datum registrace19.09.2008
Úterý 19.01.2016 19:43, RE: xxxx xxxx xxxxx
PetrT napsal:
Koloss napsal:
PetrT napsal:
Podvod - § 209 trestního zákoníkuKdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
jo, to je mi jasné, ale člověk který kupujícímu pošle zálohu by snad ani neměl mít zákon na své straně...

Na někoho platí komplikované podvody, na někoho i ty prosté. Měl bys být rád, že máš nějakou úroveň inteligence, ne každému je dáno a ti hloupí za to nemůžou.
reagovat
nahlásit
PetrT
počet příspěvků1076
Úterý 19.01.2016 20:13, xxxx xxxxx xxxx
Jako dokazu si predstavit ze nekomu vypne mozek kdyz mu nekdo nabidne hezke auto za skvelou cenu se slusne sestavenou pohadkou a posle zalohu. To jo.
Ale tvl kdyz chci neco prodat prece nebudu platit nic predem ne? Na to snad clovek nemusi byt zadny myslitel.
Ale co se divim, osobne znam nekolik lidi co si chteli vzit pujcku a misto toho penize te "firme" zaplatili...
reagovat
nahlásit
Petr S
počet příspěvků1250
datum registrace28.11.2008
Úterý 19.01.2016 21:09, RE: xxxx xxxxx xxxx
PetrT napsal:
Jako dokazu si predstavit ze nekomu vypne mozek kdyz mu nekdo nabidne hezke auto za skvelou cenu se slusne sestavenou pohadkou a posle zalohu. To jo. Ale tvl kdyz chci neco prodat prece nebudu platit nic predem ne? Na to snad clovek nemusi byt zadny myslitel. Ale co se divim, osobne znam nekolik lidi co si chteli vzit pujcku a misto toho penize te "firme" zaplatili...

Asi něco jako „nigerijský“ podvod: Super kauf je podmíněný zaplacením menší zálohy Že by se tenhle typ podvodu dal aplikovat i na prodej aut bych nečekal. Docela rád bych viděl kompletní znění toho emailu.

Pokud někdo prodával např. ojeté auto v hodnotě 100 tisíc za 200 tisíc a někdo nabídl, že ho závazně bere a pojede si pro něj, tak hamižnost prodávajícího, že vydělá 100 tisíc navrch mu mohla lehce zatemnit mozek
reagovat
nahlásit
capslock
počet příspěvků355
datum registrace28.07.2007
Úterý 26.01.2016 15:41, dobrej pokus
Ozve se kupující ze zahraničí a se zájmem se dotazuje na prodávané vozidlo, chce doposlat fotky, vyptá se na další vady vozu, domluvíte se na ceně atd, sdělí své jméno a adresu. Komunikace probíhá zjevně s živým člověkem, který vystupuje jako jakýkoliv jiný zájemce z ČR a nejde o text generovaný automatem.

Auto má vyzvedávat zástupce s plnou mocí a dopravit jej transportní služba s tím, že transport je třeba zaplatit před naložením vozu na místě. Kupující slíbí, že předem pošle na účet prodávajícího dohodnutou kupní cenu navýšenou o poplatek za transport s dotazem, zda prodávající souhlasí.

Vypadá to divně, ale když chce poslat peníze předem, je to jeho boj. Po zaslání bankovního spojení kupující další den odpoví, že zadal mezinárodní platbu a je třeba ji potvrdit.

Následuje email z tamní banky (dokumenty vzhledově na výborné úrovni, hlavička, podpis pracovníka banky, atd.) a žádostí o zaplacení poplatku za transport vozu na pobočce Western Union s tím, že okamžitě po zaplacení poplatku bude odeslána dohodnutá navýšená kupní cena.

Požadovaný poplatek za transport je pár tisíc Kč (což pro někoho může být zanedbatelné vzhledem k prodejní ceně vozu).

Zde kupující vytvoří prvotní dojem celkem solidního zájemce. S přihlédnutím k tomu, jaký ksindl občas odpovídá na inzeráty a vzhledem k tomu, že lidi jsou schopni nachytat se na mnohem průhlednějších nesmyslech, přijde mi to jako celkem povedený pokus o vylákání peněz.
reagovat
nahlásit
driver111
počet příspěvků528
Úterý 26.01.2016 16:13, RE: dobrej pokus
capslock napsal:
Ozve se kupující ze zahraničí a se zájmem se dotazuje na prodávané vozidlo, chce doposlat fotky, vyptá se na další vady vozu, domluvíte se na ceně atd, sdělí své jméno a adresu. Komunikace probíhá zjevně s živým člověkem, který vystupuje jako jakýkoliv jiný zájemce z ČR a nejde o text generovaný automatem. Auto má vyzvedávat zástupce s plnou mocí a dopravit jej transportní služba s tím, že transport je třeba zaplatit před naložením vozu na místě. Kupující slíbí, že předem pošle na účet prodávajícího dohodnutou kupní cenu navýšenou o poplatek za transport s dotazem, zda prodávající souhlasí. Vypadá to divně, ale když chce poslat peníze předem, je to jeho boj. Po zaslání bankovního spojení kupující další den odpoví, že zadal mezinárodní platbu a je třeba ji potvrdit. Následuje email z tamní banky (dokumenty vzhledově na výborné úrovni, hlavička, podpis pracovníka banky, atd.) a žádostí o zaplacení poplatku za transport vozu na pobočce Western Union s tím, že okamžitě po zaplacení poplatku bude odeslána dohodnutá navýšená kupní cena. Požadovaný poplatek za transport je pár tisíc Kč (což pro někoho může být zanedbatelné vzhledem k prodejní ceně vozu). Zde kupující vytvoří prvotní dojem celkem solidního zájemce. S přihlédnutím k tomu, jaký ksindl občas odpovídá na inzeráty a vzhledem k tomu, že lidi jsou schopni nachytat se na mnohem průhlednějších nesmyslech, přijde mi to jako celkem povedený pokus o vylákání peněz.

Tak mě by teda přišlo divné, že po mě banka chce uhradit poplatek za přepravu! Ta s tím nemá nic společného, když už, tak bych to měl hradit přepravci na účet a ne te bance. Nicméně, bych si řekl, že se najde jiný zajemce s normální cestou prodeje. Od tohoto bych dal okamžitě ruce pryč
reagovat
nahlásit
Petr S
počet příspěvků1250
Úterý 26.01.2016 17:31, RE: dobrej pokus
driver111 napsal:
capslock napsal:
Ozve se kupující ze zahraničí a se zájmem se dotazuje na prodávané vozidlo, chce doposlat fotky, vyptá se na další vady vozu, domluvíte se na ceně atd, sdělí své jméno a adresu. Komunikace probíhá zjevně s živým člověkem, který vystupuje jako jakýkoliv jiný zájemce z ČR a nejde o text generovaný automatem. Auto má vyzvedávat zástupce s plnou mocí a dopravit jej transportní služba s tím, že transport je třeba zaplatit před naložením vozu na místě. Kupující slíbí, že předem pošle na účet prodávajícího dohodnutou kupní cenu navýšenou o poplatek za transport s dotazem, zda prodávající souhlasí. Vypadá to divně, ale když chce poslat peníze předem, je to jeho boj. Po zaslání bankovního spojení kupující další den odpoví, že zadal mezinárodní platbu a je třeba ji potvrdit. Následuje email z tamní banky (dokumenty vzhledově na výborné úrovni, hlavička, podpis pracovníka banky, atd.) a žádostí o zaplacení poplatku za transport vozu na pobočce Western Union s tím, že okamžitě po zaplacení poplatku bude odeslána dohodnutá navýšená kupní cena. Požadovaný poplatek za transport je pár tisíc Kč (což pro někoho může být zanedbatelné vzhledem k prodejní ceně vozu). Zde kupující vytvoří prvotní dojem celkem solidního zájemce. S přihlédnutím k tomu, jaký ksindl občas odpovídá na inzeráty a vzhledem k tomu, že lidi jsou schopni nachytat se na mnohem průhlednějších nesmyslech, přijde mi to jako celkem povedený pokus o vylákání peněz.
Tak mě by teda přišlo divné, že po mě banka chce uhradit poplatek za přepravu! Ta s tím nemá nic společného, když už, tak bych to měl hradit přepravci na účet a ne te bance. Nicméně, bych si řekl, že se najde jiný zajemce s normální cestou prodeje. Od tohoto bych dal okamžitě ruce pryč

jj. Navíc banka by asi požadovala poslat peníze normálním bankovním převodem a ne skrz Western Union...
reagovat
nahlásit
PetrT
počet příspěvků1076
Úterý 26.01.2016 18:46, RE: dobrej pokus
Petr S napsal:
driver111 napsal:
capslock napsal:
jj. Navíc banka by asi požadovala poslat peníze normálním bankovním převodem a ne skrz Western Union...

Pochopil jsem to tak že padělané doklady z banky mají jen doložit platbu za auto + dopravu. Platba dopravy přes WU s bankou nemá nic společného. Nechápu čím to kupující zdůvodnuje.
Napadá mě snad jen to že musí nečekaně platit hotově při objednávce a přitom už to "poslal". Proto to chce zpět.
Na to ale snad nemůže nikdo skočit ne.
reagovat
nahlásit
Petr S
počet příspěvků1250
Úterý 26.01.2016 20:35, RE: dobrej pokus
PetrT napsal:
Petr S napsal:
driver111 napsal:
capslock napsal:
Pochopil jsem to tak že padělané doklady z banky mají jen doložit platbu za auto + dopravu. Platba dopravy přes WU s bankou nemá nic společného. Nechápu čím to kupující zdůvodnuje. Napadá mě snad jen to že musí nečekaně platit hotově při objednávce a přitom už to "poslal". Proto to chce zpět. Na to ale snad nemůže nikdo skočit ne.

Chápal jsem to tak, že výzvu k platbě přes Western Union žádá banka:

citace:
Následuje email z tamní banky (dokumenty vzhledově na výborné úrovni, hlavička, podpis pracovníka banky, atd.) a žádostí o zaplacení poplatku za transport vozu na pobočce Western Union s tím, že okamžitě po zaplacení poplatku bude odeslána dohodnutá navýšená kupní cena.

Jako že banka podmiňuje poslání peněz za auto až po platbě transportu přes WU.
reagovat
nahlásit
capslock
počet příspěvků355
datum registrace28.07.2007
Středa 27.01.2016 15:32, RE: dobrej pokus
Petr S napsal:

Ano
reagovat
nahlásit
radek.slivaFB
počet příspěvků181
datum registrace16.03.2013
Středa 27.01.2016 16:02, prodej koupe
Stalo se mi to take ze mi na inzerat odepsal nejaky cizinec ze chce auto taky koupil a jestli mam paypal...dale jsem nedosel protoze mi bylo jasne ze to je bullshit..nicmene dalsi vec se mi stala pri vyberu auto odepsal jsem na inzerat pekne auto na fotkach cena byla dobra ale nijak neuveritelna. Prisla mi odpoved ze prej to je zubar z chorvatska ktery tady pracoval...poslal mi jmeno a ze tedka je uz v chorvatsku a ze mi auto posle pokuryrovi... tohle mi taky stacilo :D blbci fakt :D nicmene mel vytvorene webovky i profil na FB takze to mel taky pekne vymyslene...myslim si ze by taky chtel poslat zalohu.....do toho cloveku porad volaji acka nebo auto esa :D taky mordor fakt
reagovat
nahlásit
Petr S
počet příspěvků1250
Středa 27.01.2016 16:34, RE: dobrej pokus
capslock napsal:
Petr S napsal:
Ano

No tak to je podezřelé samo o sobě, že by banka někoho vyzývala ať platí přes Western Union a ne bankovním převodem...
reagovat
nahlásit

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2025, všechna práva vyhrazena.