Otázkou je ještě finanční stránka, ale pokud zvažujete i německé vozy s r.v.2006 a výš, máte asi hezkých pár set tisíc nachystaných.
Určitě bych zůstal u Jeepu nebo jiné ameriky, Dodge má co nabídnout, stejně tak jako Ford a jiné US pick-upy. Utáhnou skoro všechno, je to pořádná kára s festovním motorem, který něco vydrží. Spolehlivost aut je velká, zvlášť benzínů s velkým obsahem a servis nestojí zdaleka tolik, co si většina "nezasvěcených" lidí myslí (kolikrát řekne raději servisák, že je to drahé a nejdou sehnat díly, jen aby vypadal, že tomu rozumí, než aby přiznal, že to neví a nezná).
Nehledě na typ automatické převodovky - přece jen manuál u těchto aut je ojedinělý). Např. dvouspojka DSG, která je tuším i v Touaregu na tahání velké zátěže není, naopak americké převodovky s tím spíš počítají...
I hlavní atribut ekonomického provozu - spotřeba - se dá vyřešit. Chápu, že např. Dodge RAM s motorem 5.7 HEMI je na dnešní poměry, zvlášť downsizingovou Evropu, monstrózní, ale výkon, krouťák, i ten zvuk za to stojí a po předělání na LPG je spotřeba nižší, než poloviční obsah v naftě (přece byste netahal loď nebo jiný přívěs kolem 3tun s nějakým dvoulitrem...). Já mám Chryslera 300C se zmíněným motorem, na LPG a jezdím za cca 13,7litrů plynu, při cenách v Brně a okolí jezdím po přepočtu za 7,5litrů benzínu, skoro stejně, jak taťulda s Fábií 1,4 55kW (a to nejezdím úplně economy-run, ale občas si to stádo koní vychutnám...

)
Plno lidí (v Evropě, samozřejmě) se amerik bojí, moc toho o nich neví a trpní představou, že je drahé vše - servis, údržba i provoz. Opak je pravdou a zkuste si porovnat cenu stejně staré ameriky a třeba VW nebo MB... Navíc když se pak někdo sveze (zvlášť ten odpůrce, co přece "všechno ví"), tak jen pak tiše závidí.
PS: I Dodge RAM se dá sehnat ve zkrácené verzi bez prodloužené kabiny, takže to na délku má pod 5metrů, jako Octávka kombi.
Můj tip je Dodge Durango, od r.v.2004, prostorný Off-road, který ve skutečnosti vapadá poměrně malý, má 5,1metrů a lodičku utáhne jak nic. Spolehlivý a osvědčený motor, technika 4x4 z Jeepu, buď mega velký kufr nebo 3. řada sedadel.