0
zpět
 

diskuze k tématu: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, technické dotazy, automobilky, česká vozidla, německá vozidla, typ vozidla, osobní
vlk1
počet příspěvků19
datum registrace11.11.2010
Neděle 19.01.2020 00:47, Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
Vybírám auto pro rodinu s dětmi.
Dle ceny a sehnatelností se mi do uzšího výběru dostali Superb III, BMW F11 a snad i Passat B8-vše 2.0 diesely 140kw s manuální převodovkou.
Mezi Passatem B8 a Superbem III se tak nějak dokáži rozhodnout, přestože je Passat většinou levnější, tak Superb je vnitřkem prostě větší a pohodlnější, ať už prostorem nebo sedačkami.

Zkusil jsem si ale i BMW F11 a tak nějak mi to také nepřijde jako špatná volba. Místa je sice méně než v Superbu III, ale pocitově mi to prostě přijde takové nějaké bytelnější, pevnější, bezpečnější. Nevím možná je to jen pocit. Zase se ztrácí ten pocit prostornosti, co měl Superb nad Passatem.To BMW mi přijde prostorem obdobné jako Passat.
Možná někdo řeknete, že srovnávám nesrovnatelné to BMW a Supperb, ale v bazarech při stejném roku výroby a stejném nájezdu stojí stejně, je sto stejná třída-z venku obdobně velká auta. Ceny náhradních dílů také nejsou tak moc rozdílné, i nový DPF stojí podobně.
Jedno z mínusů pro BMW je asi v rámci servisu podélně uložený motor, což znamená při výměně rozvodů vyjmout motor z auta ven, což je pak práce několikanásobně dražší než materiál, jinak mi to přijde ze servisního hlediska nastejno- nevím, nechám se poučit.
BMW má po FL novější motory, kde již nejsou snad rozvody takovým problémem.

Prostě se na to srovnání snažím dívat bez předsudků, bez toho abych bral v potaz značku.
Ten hlavní rozdíl je asi pohon přední nápravy Superb III(Passat) a pohon zadní BMW F11.
Vzhledem k tomu, že jde auto pro rodinu, tak nehodlám pálit gumy na parkovišti(což stejně u 140 kw asi moc nepůjde), ale jde mi o jistotu a bezpečnost auta jak na mokré vozovce, tak na sněhem pokryté a zledovatělé v horách a zda je schopno vyjet v rámci zledovatělého a zasněženého kopce to co předokolka. O čtyřkolce neuvažuji, cenově jsou již jinde.

Technikou těžko říct, BMW F11 se začalo prodávat někdy od roku 2012, ale zase byl již facelift, Superb III od 2015. Vizuálně má BMW sice takový zastaralejší design, ale pocitově mi to přijde "bytelnější". Je to jen pocit?
Když jsem zkoumal různé BMW dle VIN, tak často mají napsáno u podvozku je pouze S230A Lowslung sports suspension. Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi tímto a standartním?

Děkuji za jakoukoliv radu či zkušenost.
reagovat
BobanHTP
počet příspěvků2404
datum registrace19.08.2015
Pondělí 20.01.2020 11:05, RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 19.01.2020 00:47 (Vybírám auto pro rodinu s dětm ...)

Ahoj, BMW neznám, ale mezi Superb a Passatem mám jasno - Passat. Není tak hezký a prostorný, jenže má fortelnější díly. To není pocit, to jde vyčíst i z dlouhodobého testu v AutoBuild, kdy ujeli se Superb 100tis.km. Tenčí skla, horší antikorozní ochrana, horší odhlučnění od motoru a kol atd...

Jestli je na zadních sedadlech o pár centimetrů míň rodině tolik nevadí, jako když auto moc drnčí na dálnici. Jinými slovy pohodlí dělá i odhlučnění a sedadla. Děti mají stejně nejradějí S-Maxe, C4 SpaceTourera nebo Tourana, protože dobře vidí ven a jde opravdu o vzdušný interiér - a v tom se žádný kombík prostě nechytá

BMW se zadním pohonem je pro mě z Beskyd spíše na pobavení. Pár takovým bavoráků už jsem viděl v zimě v příkopě Jedině pak 4x4...
reagovat
Pepe
počet příspěvků1133
datum registrace09.05.2007
Pondělí 20.01.2020 11:37, RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 19.01.2020 00:47 (Vybírám auto pro rodinu s dětm ...)


Řešil jsem podobné dilema, jen mezi SIII a A4. Oboje 4x4 (Haldex vs Quattro), DSG. Přibližně stejná cena, jen ta A4 o něco starší a výbavou chudší. Přestože se o rozdílu ve zpracování není třeba bavit, zvítězil prostor, výbava a hlavně servis "za rohem". Ten kravál není zas takovej Freddie Krueger, jak se tady snaží Boban namluvit. Ano, ty Bang a Olufsen podají lepší zvuk v A4, než ty Cantony v SIII, ale auto přeci jen není koncertní síň... Mám (pracovně) SII po FL, tam je motor slyšet rozhodně víc, dokonce i můj předchozí P406, 2,2 HDi proti tomu byl tichošlápek.
Volil bych podle nájezdu/ceně/dostupnosti servisu/pocitu při jízdě.
Hodně štěstí...
reagovat
vlk1
počet příspěvků19
datum registrace11.11.2010
Pondělí 20.01.2020 15:20, RE: RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: BobanHTP, 20.01.2020 11:05 (Ahoj, BMW neznám, ale mezi Sup ...)


S tou kvalitou Passatu jsem to již také četl. Bohužel se trochu obávám, že je to spíše jen zbožné přání majitelů těchto aut a samozřejmě to tak vyjde vždy v testech německých časopisů. V testech co vycházejí v britských časopisech to bývý často i naopak.
-Ano je tižší-ne o moc-ani ten Passat žádný zázrak.
-Teoreticky by měl mít lepší lak ten Passat-Supperb snad používá jiný postup lakování, cosi vynechává, už nevím co-jenže, když se podívám na staré modely, tak je to vše stejné-vše stejně poškrábané a nahouby-od té doby co se používají ty nové ekologické vodou ředitelné barvy, tak stačí po laku přejet nehty a je tam škrábanec :(. O prorezlém laku jsem zatím u max 5 letých aut neslyšel, aloupané na kapotě jsem viděl jak Passaty, tak Superby.
-Pohodlí sedaček je dost subjektivní záležitost a každý máme jinou postavu. V Passatu jdou snad jet ty alcanty sedačky v Highline(bohužel jsem je často viděl s prosezelými bočnicemí již při 100 tis. km)-i když i ty jsou dost úzké a je v nich vedro, ale zase dobře podrží v zatáčkách. V Superbu za něco stojí také jen ty alcantary a ty sportovní prošívané do kosočtverečků(ty bývávají povrchově často také brzy ošoupané)-Kvalita také nic moc u kůže a ancantary často poničené boky od nastupování. Obyč jsou moc tvrdé a kožené mají slabé boční vedení.
-Skla termická vícevrstvá(ty co má Passat silnější) má již Supperb III po faceliftě také, i tak zůstává o něco hlučnější.
-Prostornost, to není jen pár cm, to je rozdíl třídy.

Superb proti Passatu vnitřkem hrozně plastový. Passat zase šíleně staromódní. Kamarád co nakonec koupil Insignii tvrdil, že Passat je vevnitř jak Rapid z dob komunismu. Tak nevím Rapida jsem neměl :) Supperb s těmi plasty by se měla Škodovka stydět.

Bohužel se Passatu nepodařil standartní podvozek(s adaptivními tlumiči jsem nezkoušel) a již na 17 palcových kolech je moc tvrdý nepohodlný a nepříjemně bouchá na přejezdech nerovností.

Ani Passat a ani Superb nejsou moc povedená auta a ani to BMF F11 není bez chyby. Ale když si to vlastně tak vezmu, tak žádné z těch uváděných není žádná hitparáda a je to jen snaha o výběr toho lepšího z průměrných-a rozdíly jsou úplně minimální.

Škoda, že u nás jezdí převážně Supperby a Passaty a tak není moc zkušeností s ostatními. Navíc nevím proč tomu tak je, ale často jsou lidé u nás zaměřeni a vychvalují spíše jednu svoji oblíbenou značku, než aby kupovali auta od různých značek dle konkrétního modelu s konkrétní motorizací. Dnes nejsou povedené-kvalitní a nepovedé- nekvalitní značky. Spíše jde vždy o konkrétní model vozu, jaký je. A mimo to se musí často složitě vybírat i konkrétní motor, aby nestálo auto pořád v servise.
O tom, že jsem si to ztížil ještě tím, že požaduji manuální převodovku, o tom již raději psát ani nebudu. To je s každými novými modely aut stále těžší a těžší něco vybrat :(
reagovat
Pepe
počet příspěvků1133
datum registrace09.05.2007
Pondělí 20.01.2020 15:49, RE: RE: RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 20.01.2020 15:20 ( S tou kvalitou Passatu jsem t ...)


Tak v Passatu jsem toho jako řidič moc nenajel, jako spolujezdec dost. SIII jsem koupil "k Ježíšku", takže mám jen první dojmy... Primárně je to auto pro paní, o víkendu jako "rodinné".
Interiér - přesně vystiženo - chtěl jsem ten "polštářkový", nebo alcantaru (ta se nakonec povedla). Sedadla daleko širší a pohodlnější než v SII, elektrické nastavení je super. Neocenitelné je nastavení s pamětí s možností připárování ke klíčku, nebo změna jednoduše pozicí na tlačítku u sedadla. Ale tohle bude u BMW (a passatu) taky.
Mám tam adaptivní podvozek, všechny polohy kromě "sport" mi přijdou moc houpavé (a to i na originál 19"). Zimní 17" jsou takový neutrální...
DSG je taková letargická, ale nikam nechvátám...v SII přes týden jezdím svižněji. Dá se to trochu napravit zařazením do S modu, přecijen ten motor potom žije v přirozenějších otáčkách.
reagovat
Pavlik
počet příspěvků1325
datum registrace09.10.2008
Pondělí 20.01.2020 16:43, RE: RE: RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 20.01.2020 15:20 ( S tou kvalitou Passatu jsem t ...)


Tak za prvé, Passat i Superb jsou auta střední třídy, BMW 5 je vyšší stření třída. Tomu odpovídá v první řadě cena servisu a oprav, v řadě druhé pocit luxusu a fortelnosti (i když ten je u F11 klamavý). To si ujasněte jako první, zda jste ochoten/schopen tento rozdíl financovat.
Superb i Passat jsou na normálním podvozku tvrdé,s adaptivním je to lepší, ale stojí při výměně tlumičů raketu. Passat je tišší a podle mého názoru i postavený z lepších materiálů (alespoň uvnitř), Superb je zase prostornější v podélném směru - to přináší paradoxně občas problémy, jako velmi obtížně dosažitelné dítě v sedačce na zadním sedadle (třeba podání pití spolujezdcem - je moc daleko). Motor 140kw je v rámci možností koncernu (nic moc) spolehlivý, ale má značný turboefekt (holt jedno velké turbo) a komplikovaný systém ADblue, osobně bych raději hledal verzi 110kw. Jede skoro stejně, nemá takový turboefekt a je bez ADblue (SRC kat). Navíc v Passatu je 140kw motorů s manuálem jako šafránu.
reagovat
Tony_cz
počet příspěvků19
datum registrace09.04.2019
Úterý 21.01.2020 08:18, RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 19.01.2020 00:47 (Vybírám auto pro rodinu s dětm ...)


Měl jsem tu čest jezdit ze všemi zmíněnýma a za mě BMW jak píšeš je to pocitově robustnější auto. A není jich tolik na silnici jako supů a passatů.
reagovat
Tony_cz
počet příspěvků19
datum registrace09.04.2019
Úterý 21.01.2020 08:22, RE: RE: RE: RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: Pavlik, 20.01.2020 16:43 (Tak za prvé, Passat i Superb j ...)


S tím turbem souhlasím v nízkých otáčkách mu to trvá než se rozhoupe (způsobeno velkým turbem). Sup II 125kw mi přišel živější než Sup III 140kw.
reagovat
ctverak
počet příspěvků255
datum registrace01.08.2007
Pátek 24.01.2020 14:30, RE: Superb III nebo BMW F11 pro rodinu(případně Passat B8)
citace:
reakce na: vlk1, 19.01.2020 00:47 (Vybírám auto pro rodinu s dětm ...)


BMW osobně neznám ale podle jiných ta F11 není v porovnání s konkurencí (MB a AUDI) žádná hitparáda a servisně je to taky drahé, to až současné BMW G31 je prý výborné.
Rozdíl mezi Passatem a Superbem je jen v detailech, jako nové je o dost levnější Superb což většinou rozhodně ale u ojetiny ten cenový rozdíl je v podstatě nulový.
U motoru 2.0 TDI 140W byla cca do konce roku 2017 převodovka DSG 6st, která byla dimenzovaná na 400Nm a motor byl díky tomu takový SW utlumený, ale později tyto auta dostaly 7st DSG dimenzované na 600Nm, takže určité nedostatky se tímto odstranily, nicméně větší turbodíry v nízkých otáčkách se ten motor nezbavil.
Pokud si můžete vybrat, tak berte 110kW verzi, v běžných rychlostech jede podobně jako ta výkonější a je o něco úspornější.
reagovat


aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.