0
zpět
 

diskuze k tématu: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, jaký typ motoru vybrat, servisní náklady, technické dotazy, typ vozidla, osobní, volná diskuze, diskuze o tipcars
dokturek
počet příspěvků4
datum registrace13.08.2019
Úterý 13.08.2019 10:08, Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
Dobrý den,

zvažuji, že bychom do rodiny chtěli pořídit nový vůz značky renault grand scénic 1.6 dci 96kw.
Mezi volbou rodinných vozů bylo mnoho značek typu např. volkswagen touran, opel zafira apod.
Jenže s úbytkem MPV vozů na trhu, který následně nahrazují vozy značky typu SUV , crossover apod. Není volba jiná na místě, než tahle oprávněna.
Zajímalo by mě jak si stojí tento vůz z hlediska své spolehlivosti? O motoru jsem se dočetl již spousty, že by to měl být vydařený motor, který má řetězový rozvod, filtr pevných částic u kterého není zcela se také čeho obávat. A náklady na údržbu nejsou nijak zásadně panické. Jen s tím co jsem četl , že se mění po 90 000km přední ramena a po 120 000km tlumiče. Kde k váze automobilu, která nejí nijak malá, nebude nic, co by mělo člověka vytrhnout. A za služby tohoto vozu by nemělo být potřeba vynaložit jiné peníze, než si bude žádat klasický servis v určitých kilometrových intervalech. Po dobu záruky.
Ale s mým nájezdem 12 000 km ročně a jízdy kombinované město i mimo něj. Nevím jestli není diesel pro mě zbytečný. Z toho tak 3krát dovolená.
Spotřebou dnešních aut je také přijatelný motor benzín 1.3tce 103 kw. Jen s tím , že je tento motor nový a krátce na trhu. Nedokážu posoudit a říct jak je to se spolehlivosti tohoto motoru. A jestli je třeba se u něj něčeho obávat.
Ale vybírám auto z hlediska variability, protože máme dvě děti, komfortu, líbivosti, spolehlivosti a co provozní náklady? Jak si stojí u těchto vozů? Vím , že značka renault nebyla dříve oblíbena u většiny zákazníku.
Jenže do spolehlivosti co se týká, jaký si dnes tak koupit rodinný vůz za rozumné peníze. Tak, aby za to stál. A poskytl potřeby rodinného vozu. Pokud chci snadné nastupování, větší kufr apod. A to SUV nenabízejí a do kombíku moc jít nechceme. Sám vlastním ford mondeo a co se týče prostoru je opravdu vzdušné.
Jenže ještě do výběru se nám dostával Ford s max . Přesto chci vyzkoušet i jiný vůz značky a se spolehlivosti vím, že ford se sám také potýká s jistými problémy. Ale z hlediska jízdních vlastnosti bude asi na špici.
Proto co mi poradíte k danému typu, jestli můj výběr nebude příliš fiasko a bude stát za to?
Krom toho co jsem uvedl a spíše se dočetl. Aneb dám na zkušenosti poradny a jiných uživatelů.

Děkuji

Jirka
reagovat
KoobaS
počet příspěvků1008
datum registrace23.04.2014
Úterý 13.08.2019 10:33, RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: dokturek, 13.08.2019 10:08 (Dobrý den, zvažuji, že bychom ...)


S novým (grand) Scénicem přímou zkušenost nemám. Renaultu se na přelomu tisíciletí podařilo udělat pár přešlapů, ze kterých se ovšem použil. Aktuální 1,6dCi je co do spolehlivosti a úspornosti jeden z lepších dieslových motorů. Pokud se ale nepletu, nové vozy lze nyní pořídit s novým motorem 1,7dCi, který by měl být evolucí 1,6dCi. 1,7dCi a 1,3 tCe jsou nové motory, jejichž spolehlivost neměl kdo ověřit. Oba motory jsou podobně složité, nafta bude mít navíc vstřikování močoviny. Je třeba ale uznat, že s emisními systémy na naftě mají výrobci více zkušeností, zatímco u benzínu je filtr pevných částic docela novinkou. Zase by ale měl pracovat na jednodušším principu a neměl by dělat potíže. Scénic je standardně na docela velkých kolech a není možnost volby jiného rozměru. Renault tvrdí, že díky tomu má perfektně nastavený podvozek - nemuseli dělat kompromis pro více velikostí kol a pneumatik. Nicméně obutí na tato kola bude o trochu dražší. Nový Scénik je zároveň crossover, něco na pomezí MPV a SUV - půjčte si auto aspoň na víkend, ať víte, zda vám bude z hlediska prostoru vyhovovat. Vyzkoušejte si benzínové i naftové motory. Jak jsem již psal, složité jsou zhruba stejně, krátké trasy jim škodí podobně. U moderních motorů je třeba je jednou za čas protáhnout na trochu delší trase a ideálně po dálncii, vypálí se filtry pevných částic, u benzínového motoru se odpaří benzín z oleje atd.
Smax je ovšem o třídu větší čistokrevné MPV. Prostoru v něm bude více. O motorech to platí podobně, snad jen, že jsou na trhu o trochu déle. 2,0tdci je léty osvědčený, víceméně bezproblémový motor. 1,5 Ecoboost občas trápí některé bolesti typické pro přímostřikové turbobenzíny. Máme jej na firmě, má cca 50tkm a 2 roky a jezdí naprosto bez problémů.
Osobně si myslím, že ani jedna z variant není špatné. Při Vašem nájezdu je ale důležité nedbat na doporučení výrobce a základní servis provádět častěji, tedy aspoň jednout za rok a 10-15 tis. km vyměnit olej a filtry - auto vydží v kondici déle.
reagovat
BobanHTP
počet příspěvků2404
datum registrace19.08.2015
Úterý 13.08.2019 11:03, RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: dokturek, 13.08.2019 10:08 (Dobrý den, zvažuji, že bychom ...)

Ahoj s tvým nájezdem diesel není třeba, ale jak píšeš 1.3Tce je nový motor, nikdo neví, co od něj čekat Ví se ale, že konstrukčně řeší achillové paty malých turbomotorů stejně jako novější TSI od koncernu a ty vykazují velmi dobrou spolehlivost.
Na Scenica mám spadeno také, až se splatí Rapid. U Renaultu, kde mám známého, mě radí jít také do dieslu, prostě s němi nejsou problémy A podvozek ? Všechny Ranaulty vyjma Laguny 3 je mají prostě citlivější, a v půli života se mění tlumiče, pružiny nebo stabilizátor... Nic strašného, ale u Touranu a C/S-Maxu něco neznámého

Jen přemýšlím nahlas, pokud nechcete kombi, zkusit také Peugeot 3008 1.5BlueHDI, mě ten vůz připadá takový od všeho něco - je vyšší, dobře se nastupuje, je pohodlný a dieslový motor se opravdu povedl. A pokud bys připlatil za skvělý automat od japonců Aisin - budeš velmi velmi spokojený - do města a okolí neznám nic lepšího. Ostatně i ben. motor 1.2 Puretech 9xkw je na trhu pět let bez skandálů a s automatem se nabízí také. Peugeot 3008 má bratříčka Opel Grandland, možná také stojí za to vyzkoušet..

S-MAX je králem středních MPV, ale zásadně v dieslu, na vše stačí 2.0 TDCi, ale je třeba počítat, že je stejně dlouhý jak kombík segmentu C Takže ve městě z něj nadšeni nebudete.. Bohuže benzínové 1.6 ecoboosty byly kazivé a novější 1.5 zase jsou docela nové a neví se. Za mě v benzínu vede s náskokem Touran 1.5 TSI a pro 4-člennou rodinu by mohl stačit i Golf Sportsvan
reagovat
dokturek
počet příspěvků4
datum registrace13.08.2019
Úterý 13.08.2019 13:39, RE: RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: BobanHTP, 13.08.2019 11:03 (Ahoj s tvým nájezdem diesel ne ...)


Ahoj zdravím,

Co se tyká toho Peugeotu, mě osobně nevyhovuje to jejich kosmické rozloženi palubní desky a vyjma toho, že se vše ovládaní dává ů do jednoho včetně klimatizace k infotaimentu. Spíše chaotický. A nevím jestli pro rodinné potřeby bude vyhovovat. A asi bude dražší i servis. Neříkám, že podvozkově nebude třeba na tom lepe. Jinak do motoru do kterých se přidává ad blue mě nepřijde na tom ne zcela moderní způsob. Vždyť dříve bez toho se motory obešli. A v malých motorech jako je 1.2tsi nebo 1.2 od Peugeotu nemám důvěru v obsahu jejich ,který výkonem oslňuji a co spolehlivost? Od škodovky ten nevydařený motor 1.4 tsi co se jim tenkrát nepovedl a zaplacli ho nyní 1.5 tsi novějším vydaní. Který nikdo nevi také jak fungovat bude. Vše je tu krátce. Jinak od opel grandland nevim co očekávat. Je to taková kůra od všeho trochu mi přijde. A japonci věřím, že jsou dobré auta jen je nezaplati zas na servise. Viz honda CR-V. Takže jsem si musel udělat všem přehled. Abych věděl co takřka na dnešní dobu vyhovuje. Jinak co s max, mě přijde jako v pohodě auto. Sám když mám mondeo které je větši na . Ale benziny ve fordech nic moc, hlavně ecoboosty poruchové a 2.0dci dobrá volba , ale jestli zcela využiji potřeb jak je město. Nebudeli náročné na provoz větší než diesel renault a jako zcela nové bude dražší než renault.

Tak co potom dnes brát. Když svým způsobem se u aut vedou značné obavy.
reagovat
dokturek
počet příspěvků4
datum registrace13.08.2019
Úterý 13.08.2019 14:00, RE: RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: KoobaS, 13.08.2019 10:33 (S novým (grand) Scénicem přímo ...)


Zdravím,

No pokud se jedna o motor 1.6dci byl již tenkrát nahrazen za 1.5 dci. Který chvali na pozornosti, že by měl být vychytanější. S tím, že končí a má být nahrazen 1.7dci s přidáni močoviny
( tak, aby splňoval emise, kde v případech 1.6dci se bez močoviny dokázal motor obejit). Dále benzínem 1.3tce, který jsou doposud nové motory a neověřené zatim.
Proto jsme myslel, že bych vzal auto s ověřeným motorem ještě rozumným. Než se vláčet do pasti jiných dosud nezjistitelných motoru. Jak povídáte na jizdě se dá zjistit, jak se motor chová. Jestli je výkonem dostačující. Ale dovnitř nikdo z.nás moc nevidí. Uvidím, půjčím a odzkouším si. Jinak mám teď slíbeno od nezávislého kupce, který auto vlastní , že mě jej předvede. A poví z hlediska jeho zkušeností. Myslím, že zkusit vice možností než to nechat vychválit samotnými prodejci.
reagovat
KoobaS
počet příspěvků1008
datum registrace23.04.2014
Úterý 13.08.2019 15:14, RE: RE: RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: dokturek, 13.08.2019 14:00 (Zdravím,No pokud se jedna o mo ...)


Obecně o motorech renaultu:
1,5dci žije již od přelomu tisíciletí v mnoha evolucích a je tady stále - např. v méganu
1,6 dci před lety přišla jako náhrada za 1,9 dci a 2,0dci. Nyní tento motor nahrazuje nová, větší 1,7 dci.
V aktuálním ceníku se vyskytují dva motory ve více výkonových verzích, a sice 1,3 tCe a 1,7dCi. Nafta má dobré předpoklady k nadprůměrné spolehlivosti, 1,3tCe to bude mít těžší, má napravit pošramocenou pověst 1,2tCe.
reagovat
BobanHTP
počet příspěvků2404
datum registrace19.08.2015
Úterý 13.08.2019 15:32, RE: RE: RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: dokturek, 13.08.2019 13:39 (Ahoj zdravím, Co se tyká toho ...)

Není to zase tak strašné. Můj synovec má v práci dva Rapidy 1.2 TSI, oba cca 200tis.km a bez poruch. Ohledně 1.4 TSI, tak pošramocenou pověst má první generace, zrovna jako u 1.2 TSI(E111). Bohužel 1.4 TSI 2 generace nemá nikdo v mém okolí.
Honda už také má jen turba v benzínech, takže také se neví Atmosféry byly držáky a to včetně automatických převodovek.
Dle mého Ti Scenic sedl a jestli sedne i dětem, bral bych ho, protože je radost v něm už sedět, neotřelý dizaj dá špetku radosti do šedi pracovního dne rodiče
A jestli jednou budeš muset něco opravovat, dle mého by tě to čekalo i u jiných vozů. Pře rokem kamrád musel měnit ložisko v zánovní Hondě CRV a cena byla šílená
reagovat
dokturek
počet příspěvků4
datum registrace13.08.2019
Úterý 13.08.2019 15:58, RE: RE: RE: RE: Zvažuji koupi nový renault grand scenic 1.6dci 96 kw poraďte, prosím. Dobrá volba?
citace:
reakce na: BobanHTP, 13.08.2019 15:32 (Není to zase tak strašné. Můj ...)


No pravda je, že do těch rapidu s 1.2 tsi nebude takový problém. Když má o dobrých 300 kg cca min na váhu. A s celým autem se bude chovat jinak k tomu i ten motor. Právě, že ten scenic, když pominu tu palubní desku. Tak má design opravdu povedený. Zezadu působí jako větší espace .A od jiných konkurentu nevim, že by měl tak někdo povedený. VW razi stejný styl..Na oplu nic nevyniká ani technologii. A co potom Peugeot ten je výjimečný, ale v určitých ohledech se musi líbit, ale zas kdo má ten vkus kosmickych lodi proč ne. Navíc, aby se cítili v tom všichni vyzrale a pohodlně...
Hlavně splnilo účel. No uvidíme až se v tom budu mit moznost projet.Pravdou zůstává, že žádné auto neni bez chyby.
A jestli mi take sedne. Na vše se jinak poohlíží než ve skutečnosti se v tom citi.
reagovat




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.