nepřihlášený uživatel napsal:
Dobrý den, je možné prošlápnout pedál brzd se systémem ABS aby se kola zablokovala? Tvrdí někteří závodníci že toto lze. Nezdá se mi že by ABS bez poškození dokázal pedálem nohou jít do blokace kol. Děkuji za případnou odpověď.
Také jsem o tom slyšel, ale napsané a principielně rozebrané jsem to nenašel.
Na to by totiž muselo existovat další čidlo (spíše několik) a algoritmus, který by to dokázal vyhodnotit. Obvykle se doporučuje při aktivaci ABS pedál nepouštět (člověk se lekne, když mu začne brnět noha a podvědomně povolí), aby bylo dosaženo maximálního brzdného účinku při možnosti manévrování. Je ovšem zřejmé, že na zablokovaných kolech auto zastaví na kratší vzdálenosti.
Samotného by mě tohle zajímalo, i když si myslím, že je to spíše nějaká UL (urban legend). Pokud by to byla vlastnost, měla by být dostupná jak 45 kg těžké subtilní slečně, tak 130 kg habánovi a s tím by se programátoři velmi těžce prali, aby dokázali hodnotu, do které ABS funguje, dobře naladit.
Já mám třeba v autě BAS a i ženě se "podaří" jej někdy aktivovat, takže tam jsou podmínky pro vlastnost splněny.