0
zpět

diskuze k tématu: Práva a povinnosti při ekol.likvidaci auta

kategorie zařazení tématu: poradna, ostatní
karakal
počet příspěvků4
datum registrace06.10.2016
Čtvrtek 06.10.2016 16:03, Práva a povinnosti při ekol.likvidaci auta
Zdravím vespolek,
okolnosti mě už donutily vyhledat nějaké rady zkušenějších. Jsem opravdu rozčílená, ale nevím, na co mám právo. Popíšu situaci:
Před cca měsícem jeden pán nedobrzdil a vstoupil do kufru mého postaršího,ale bezproblémového auta. Bohužel pojišťovna určila totálku, dala mi částku, za kterou rozhodně stejně dobré auto nepořídím, plus slíbila bonus, pakliže auto ekol. zlikviduju. Auto stálo v servisu, ale v pohodě pojízdné, jen se nezavíral kufr, což jsem vyřešila gumicukem a dojela do toho servisu. Oprava by byla za víc, než mi pojišťovna dala a tak jsem se rozhodla pro tu likvidaci. Servis tlačil na brzké odstranění auta z jejich parkoviště. Tak jsem sedla a začala pátrat, po nějaké firmě. Nechtěla jsem nalítnout, tak jsem přes web ministerstva našla ty, které na to mají ppovolení. Začala obvolávat a vybrala tu, která mi nabídla ještě 1-3tis za výkup. Všude jinde jen 500,-
Do telefonu jsem jasně několikrát zdůraznila, že autu nic není, že je v pohodě pojízdné. Pán, že není problém a kam pro něj mají dojet. Netušila jsem, jak to chodí, tak jsem nadiktovala adresu servisu. Ráno, když jsem dorazila na místo, nabízel mi ještě pán ze servisu, že by měl na auto kupce a že by to i převýšilo částku bonusu od pojišťovny za ekol.likvidaci. Mně už se ale nelíbilo odvolávat celou akci, bylo by ot nefér, když už byli kousek odsud.
Takže přijela odtahovka auto naložila, peníze na ruku, jak jsem četla u jinejch firem nebyly, nepřišel ani odhadce, aby mi řekl částku. Vzali mi VT a nechali mi pouze papír o odtahu k ekol. likvidaci. Řekla jsem, že potřebné doklady chci zašlat poštou (byla tam v papírech pro to kolonka). Prý se mi "pani ozve s cenou."
Ještě ten den měli auto na webu v nabídce k rozebraní na náhr.díly, nikdo se ale neozval, po víkendu také ne, tak tam volám v úterý... prý maj spousty aut, mám čekat, že se ozvou ve čt. Ve čt nic, tak v pátek volám. Nikdo nic nevěděl,ale odpoledne volala asi ona pani a že po mě chce číslo účtu. Říkám, že bych napřed ráda věděla, kolik dostanu. Prý 500,-. To mě naštvalo. Auto mělo plnou nádrž, to je min 1500,- Nehledě na to, že mi slíbili min 1000,-
Tak pani, že to není v její kompetenci, že to předá zpět pánovi a on se mi ozve... Uplynul týden a zase ticho po pěšině. Volám tam a už dosti asertivně, že toho mám už dost, nemám auto, ani peníze ani VT, nemůžu to odhlásit, platím pov. ručení a potřebuju s tím něco dělat.
Pán také přitvrdil, prý mi musí 500,- stačit, když připočítá odtah, tak je to prý akorát. Argumentovala jsem, že já odtah nepotřebovala, že ho tam poslal on, já že bych v klidu dojela. Prý že není problém, ať si pro papíry dojedu (mám to dost z ruky) a tím to pro něj hasne. Říkala jsem, že je chci poslat, že to tak bylo domluvený. Tak si prej mám počkat. A položil mi telefon.
Teď bych nejraději své auto od nich odvezla, ne kvůli té blbé 500,- o kterou mě "okradají", ale kvůli jejich nepříjemnosti a obstrukcím a nesplněným slibům. Jenže se bojím, že budou chtít po mě zaplatit odtah (1500,-), ale já přeci na odtahu netrvala!? Víte pro mě to jsou všechno velký peníze a bez auta se dnes na vsi žít nedá, veřejná doprava je teď spíš pro smích..
Můžete mi prosím sdělit Váš názor na věc? Mám právo si to auto odvézt bez poplatku za odtah? Nebo to mám vzdát a nechat to být?
Díky moc Eva
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2069
datum registrace16.05.2007
Čtvrtek 06.10.2016 17:06, Jak na to
Pokud existuje možnost si zpátky "vrátit karty", tak bych volil tuto cestu.
A jestli se to podaří tak můžeme podebatovat na téma rentabilní opravy, protože pojišťovny na to jdou jen přes peníze, což není globální pohled.
Představte si, že máte auto v hodnotě 50 tKč na volném trhu a někdo Vám zboří zadek. Cenu opravy servis vyčíslí na 35, ale pojišťovna z toho udělá totálku, protože podle jejich propočtů má auto hodnotu 30 a nehnete s nima. U jinak spolehlivého auta v této cenové relaci, pokud řešíte každou tisícovku nesmíte na tuto rétoriku přistoupit, jinak Vás to bude stát mnohonásobně více než 5000 za opravu, protože dostanete 30 a ještě budete prodávat vrak, abyste se dostala na těch 50, což nemusí být snadné. Pak si za 50 koupíte nějaké auto v blíže nespecifikovaném stavu a nikde není napsáno, že neschlamstne dalších x tisíc na prvních nákladech.
Nehledě k tomu, že existují různé možnosti oprav za různé ceny.
Jestli se cítíte poškozena, tak radím udělat dusno i za cenu, že budete na někoho hodně nepříjemná.
reagovat
nahlásit
karakal
počet příspěvků4
Čtvrtek 06.10.2016 17:18, Re:
Nj, ale zase nechci být nepříjemná, pokud nejsem v právu. A hlavně když nemám oporu v právu. Citová a finanční újma z nezaviněné bouračky vrakoviště asi nezajímá
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2069
Čtvrtek 06.10.2016 17:24, RE: Re:
karakal napsal:
Nj, ale zase nechci být nepříjemná, pokud nejsem v právu. A hlavně když nemám oporu v právu. Citová a finanční újma z nezaviněné bouračky vrakoviště asi nezajímá

Jestli jste se na něčem domluvili a oni to neplní, pak jste v právu. Smlouva se totiž dá uzavřít i ústně.
reagovat
nahlásit
sheogorath
počet příspěvků527
datum registrace27.05.2016
Pátek 07.10.2016 11:36, RE
citace:
Takže přijela odtahovka auto naložila, peníze na ruku, jak jsem četla u jinejch firem nebyly, nepřišel ani odhadce, aby mi řekl částku. Vzali mi VT a nechali mi pouze papír o odtahu k ekol. likvidaci....

To je prave ten problem, nechala jste jim auto bez penez. Jinak je to skoro kradez. Bohuzel, jestli Vam vznikla skoda 500kc nebo 1000kc, nikdo to asi moc resit nebude...

Opravdu je mi z nekterych "firem" v CR na zvraceni... Proc se s takovym chovanim setkavam v drtive vetsine na vychod od hranice s nemeckem?
reagovat
nahlásit
ivan2
počet příspěvků118
datum registrace11.11.2010
Pátek 07.10.2016 12:29, 123
Pojišťovna by měla zaplatit celou škodu při nezaviněné nehodě, od toho se přeci platí povinné ručení. Nesmíte se nechat odbýt. Už to x lidí dalo k soudu a ten jim dal za pravdu.
reagovat
nahlásit
ctverak
počet příspěvků255
datum registrace01.08.2007
Pátek 07.10.2016 13:13, RE: 123
ivan2 napsal:
Pojišťovna by měla zaplatit celou škodu při nezaviněné nehodě, od toho se přeci platí povinné ručení. Nesmíte se nechat odbýt. Už to x lidí dalo k soudu a ten jim dal za pravdu.

Měl by pojišťovna platit, ale asi bych doporučil si najat firmu co se tím zabývá, sám člověk má proti nim daleko méně šancí.
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2069
Pátek 07.10.2016 14:32, RE: Re:
karakal napsal:

A můžu se zeptat ze zajímavosti, co to bylo za auto a co se mělo konkrétněji opravovat?
reagovat
nahlásit
karakal
počet příspěvků4
Pátek 07.10.2016 14:50, RE: Re:
David V napsal:
A můžu se zeptat ze zajímavosti, co to bylo za auto a co se mělo konkrétněji opravovat?

Dacia logan (2005), bohužel jedna z těch prvních, tak měla ošklivou karoserii (ještě po kroupách rozbubnovanou), ale motorově vše klapalo, nikdy nepotřebovala žádné velké opravy, vždy jen běžný servis.
Pán s audinou (2016) mi naťuknul víko od kufru, takže to prej muselo celý nový, pak nárazník a navíc se ten kufr uvnitř zmenšil. Nevím,jak se to říká, v servisu říkali, že by zkusili "vytáhnout". Jenže oprava za 40 tis a pojištovna že dá 30. Když auto ekol. zlikviduju, tak přidaj 7,5

Bohužel jsem letos chytla kamínkem do předního skla, pavouk nad 2 cm, na stk mi řekli, že už budu muset měnit nové sklo, k tomu od těch krup bylo prasklé zadní světlo a tím nárazem při bouračce se vyrazilo úplně. Jenže jak už to bylo načaté, pojišťovnu nezajímalo, že to audina dodělala, takže když jsem sečetla, že bych musela doplatit 10 tis za opravu plus čelní sklo a to světlo, rozhodla jsme se pro likvidaci.
Dnes už vím, jak příště postupovat,ale v tom presu jsem prostě jen obvolala asi 5 firem a nechala to tomu, kdo nabídl nejvíce. Že to je jen obchodní trik vím až teď... nj, za blbost se platí.

Fakt mě nejvíc rozčiluje, že já za 20 let každodenního ježdění nikdy nebourala, ani sebemenší ťukanec. A pak, když to do mě někdo napálí, tak jsem vlastně na tom bitá já. Pán s audinou měl jen ohlou nějakou žbrdlinku na čumáku, asi chladič, nebo jak se ta ozdoba jmenuje. I kdyby to neopravoval, může jezdit dál. K vzteku

reagovat
nahlásit
karakal
počet příspěvků4
Pátek 07.10.2016 14:56, re:
Jinak vám ale tady VŠEM MOC DĚKUJU, za účast a nápady. Dnes mi pán znova volal, omluvil se, že mi dokumentaci odeslali omylem až včera a ve zbytku, že jsou nevinný. Prý postupují podle zákona, peníze do ruky nevydávají, prý musí být auto fyzicky u nich, aby je mohli vydat. Co se týče nepotřebného odtahu, řekl, že vozidlo musí splňovat nějaké náležitosti pro provoz na komunikacích a že oni to nebudou porušovat.
A mě už nějak opustily síly, ať se s tím pětikilem třeba udáví, ať se vykoupou v 50 litrech naturalu... řekla sem mu, že už se v tom nechci rýpat.

Takže ještě jednou všem děkuju, poučená jsem pro příště
reagovat
nahlásit
richardsonec
počet příspěvků1
datum registrace03.04.2017
Čtvrtek 26.04.2018 10:36, ekologická likvidace
Mno, já jsme tedy řešil přímo s firmou, co to provádí. Nikdy jsem to neřešil přes autoservis. Ale tak je to o lidech no celé, co jsme tak pochopil. Prostě tam, kde jsou slušní lidi, se nic moc zlého dít nebude.
reagovat
nahlásit
brudracz
počet příspěvků2
datum registrace27.02.2019
Sobota 09.03.2019 22:35, RE: ekologická likvidace
Nechci dělat reklamu, ale ekologickou likvidaci jsem řešil s touto firmou:
https://www.vykup-aut-ov.cz/ekologicka-likvidace-vozidel/uncategorised/ekologicka-likvidace-aut
A dostal jsem slušně a hned zaplaceno.Tak třeba se někomu hodí.
reagovat
nahlásit

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2025, všechna práva vyhrazena.