0
zpět
 

diskuze k tématu: Focus nebo Astra? Vybíráme ojetý kombík do 350 tisíc korun

kategorie zařazení tématu: německá vozidla, německá vozidla
BobanHTP
počet příspěvků2404
datum registrace19.08.2015
Pátek 06.03.2020 12:15, 1.4 Turbo raději ne :-)
Opelácký 1.4 Turbo je právě ten problémový motor, který už má na kontě nejednoho majitele s výměnou celého motoru. Jenže jistota, že se porucha nebude opakovat není garantována.
Zbývá 1.0Turbo nebo nejlepší varianta 1.6Turbo, ale sehnat ho bude umění.

Ať je to až protivné, doporučil bych spíše VW Golf 1.4 TSI, ten motor jede dobře, netrpí problémy a dokonce umí jezdit i úsporně. Zkusil bych i pohledat dražší variantu Audi A3 s tímto motorem
reagovat
Renfor
počet příspěvků1
datum registrace10.03.2020
Úterý 10.03.2020 10:32, Ford Focus 1.5EB
Občas natrefím na tuto poradnu a říkám si, co člověka vede k tomu, že si vybere právě tato auta do výběru. Jinými slovy, co všechno od koupi takového auta očekává. Např. jakou karoserii chci, jaký motor/palivo, pohon, kde a jak s ním budu jezdit (město/dálky), jízdní vlastnosti a jakou chci výbavu. Dále se řeší spolehlivost, náklady a další.
Za mě, pokud bych chtěl opravdu dobře jezdící kombi nižší střední třídy s výbornými jízdními vlastnostmi a motorem, navíc i s trochou zábavnosti (v rámci třídy), tak bych rovnou zapomněl na Opel Astra. Tohle auto mě opravdu ničím nezaujalo.
Mám právě zmíněný Ford Focus kombi 1.5EB ve výbavě ST-line, takže zde můžu popsat své zkušenosti. Nejvíce Vás bude zajímat asi motor. Za mě je to jeden z nejlépe jezdících motorů (v této kategorii) na trhu. Výkon 110kw (popř. 132kw) v 6000 ot/min. Točivý moment 240NM je v rozpětí 1600 - 4000 ot/min. Ač motor snese nízké otáčky, bez vibrací apod., tak zkrátka pod 2000 ot/min. je letargický. To nejlepší ze sebe vydá cca od 3000 do 6000ot/min. Dále ho nemá cenu točit a omezovač docela tvrdě zasáhne v 6500ot/min. Ač je to turbo motor, tak má spíše atmos. charakter doprovázený opravdu skvělou zvukovou kulisou. Kombinovaná spotřeba je dle výrobce 5,5-6,7l / 100km. Já se pohybuji na té horní hranici, ale při opravdu svižné jízdě. I pod 6l/100km s tím není problém při delších vzdálenostech jezdit. V rámci spolehlivosti motoru nebo auta jsem nic neřešil a ani ostatní, co mají tento motor s ním problémy nemají. Byla pouze jedna svolávací akce na spojku (týkalo se ale všech motorizací napříč ročníky a kategoriemi Fordu). V případě tohoto motoru se přehrával software upravují činnost Start/Stop. Kdyby se ale náhodou změnil názor, určitě bych se vyhnul starších motorů 1.6EB a prvotních 1.0EB ještě v před faceliftových modelech.
Pokud chcete i trochu zábavnosti, doporučuji právě výbavu ST-line, která má tužší odpružení (nikoliv na velký vliv komfortu) a nižší světlou výšku. V interiéru jsou to perfektní sedadla s dlouhými sedáky + vzadu se sedí přirozeně vysoko. Ne, že má člověk kolena až skoro u čela. Je to takové malé ST.
Místa je v interiéru průměrně na danou kategorii. Mám 190cm a za sebe si s rezervou 1-2cm sednu. Ten kdo říká, že ne, pravděpodobně v autě leží, jako drtívá většina řidičů. Omezení palubní deskou je ale u levého kolena spolujezdce a je pravda, že celá p. deska je mohutná a zbytečně ubírá místo. Určitě bych ve výbavě hledal Winter paket plus a Sync 3. V začátcích faceliftu se objevoval ještě starý multimediální systém Sync 2, který je ale spíše ke vzteku. Sync 3 umí v základu zrcadlení telefonu a hlasové ovládání. To vše kompletně v češtině a s pravidelnými aktualizacemi.
Zavazadlový prostor má cca 500l. Toto číslo sice nijak neohromí, ale je potřeba říci, že tvarem je to pravidelný kvádr, bez různých výčnělků a nahánění litrů objemu všude možně, jen aby to dobře vypadalo na papíře. Takže se dá celý perfektně využít. K dispozici jsou i 2 šikovné boční uzavíratelné schránky. Pozor, Focus Mk3 neměl průvlak na lyže a ST-line nemůže mít standardně tažné zařízení, ale dá se to vyřešit.
V rámci předešlého příspěvku se zmiňuje motor 1.4TSi. Nevím, proč by měl jít pan Pepa rovnou do prémie a zbytečně platit za A3, navíc když chce kombi. V rámci spolehlivosti na tom asi budou 1.4TSi a 1.5EB stejně. Jízdně je ovšem 1.5EB trochu dál.
reagovat
nicco
počet příspěvků49
datum registrace15.12.2010
Úterý 10.03.2020 12:26, Opel-Ford
Opel strategie je prodvat se slevou ve vyprodejich a nahanet zisky drahou udrzbou - drahe dily jaku u Mercedesu, na druhou stranu lide za usetreny peniz nakoupi vic vybavy. Najit Focus zvlaste benzinovy s xenonama je temer nemozne. Astra ma LED, lepsi sedacky asi i navigaci lepsi. Je to ale GM platforma a PSA si po zaruce necha zaplatit za GM licence uzivatelem - drahe dily, diagnostika, updaty map,...
Motoru bych se nebal, jenom retez u Oplu pokud se uz meni, tak vsechen ten materail za merecedes cenu a je to 25 tisic, kdezto klasicke rozvody jsou treba za 10.
reagovat




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.