Matlafous napsal:
Vaše rada mi velice pomohla. Nyní už vím, jak Škoda "šidí" materiály a kolik stála Škoda Fabia v letech 2005 a 2008. Nicméně bych uvítal příspěvky, které by mi nějakým způsobem pomohly s výběrem.Děkuji.
Pokud jste to mezi řádky nevyčetl, tak vám to napíšu napřímo: zmíněné fabie jsem měl a po jedničkové je dvojková docela silné zklamání. Trojková vypadá už od začátku výroby v rámci konkurentů segmentu B jako o třídu starší a o tom, jak se například opět zhoršily plasty v interiéru, se dočtete ledacos jinde. Pokud se tedy rozhodnete dnes koupit fabii I, což je vlastně za dané peníze mezi felicií a fabií III poměrně "logický" mezikrok, tak se rovnou připravte na to, že vaše budoucí auto vás možná bude okouzlovat designem a novými funkcemi, ne tolik už kvalitou a výdrží. Na druhou stranu najít zachovalou jedničkovu benzinovou fabii hatchback s klimatizací není do 75 tisíc až tak snadné, přestože (a právě proto, že) se jedná už o dost stará auta (navíc českým národem nadmíru oblíbená, takže cenově nadhodnocená).
Když se teď vrátíme k výběru - fabia I není špatné auto, ale rozhodně nění bezproblémová. A protože vaše původní zadání má celkem velké rozpětí, tak můžete kromě ní uvažovat o Fiatu Punto druhé generace, které pořídíte levněji, s lepšími motory a lepší spotřebou, často s lepší výbavou, obdobně o Opelu Corsa, ale taky třeba o Toyotě Yaris nebo Corolla, protože japonská auta zdaleka tolik nekynou jako ta evropská.
Pokud to ale skutečně plánujete jen jako přestupní stanici, tak zůstaňte u slepice, kupte nějakou zachovalou s klimatizací a s trochou štěstí ji za 2 roky neprodáte o tolik levněji, než za kolik ji teď koupíte. Pamatujte ale na to, že kupujete staré auto za 10-20 % jeho původní ceny, takže nemůžete čekat zázraky, a tak nechejte něco stranou i na základní servis a případné opravy, protože takto levná auta se podle modelu vybírají jen rámcově, důležitý je vždy stav konkrétního kusu. Oproti felicie už novější auta nespraví kladivem každý strejc za rohem.
A pokud nepotřebujete být úplně konvenční, můžete zkusit například Fiat Idea nebo Opel Meriva, tedy MPV odvozená od aut segmentu B. Nabídnou vám více prostoru a variability na délce běžného malého vozu.