0
zpět
 

diskuze k tématu: Odstoupeni od kupni smlouvy automobilu

kategorie zařazení tématu: poradna, ostatní
Siris
počet příspěvků4
datum registrace31.03.2017
Pátek 31.03.2017 00:17, Odstoupeni od kupni smlouvy automobilu
Dobry den,
potrebovala bych radu k odstoupeni smlouvy automobilu. Kupujici pred 5 mesici ode me koupil sportovni vuz, bohuzel byla podepsana smlouva, kterou jsem si dukladne neprecetla a ve smlouve bylo uvedeno, ze automobil nebyl bourany. Jelikoz nejsem jeho prvnim majitelem, nemohla jsem za toto prohlaseni rucit, bohuzel stalo se a smlouva byla podepsana. Majitel si po 5 mesicich overil na portalu Cebia, ze vuz byl bourany, avsak v dobe, kdy jsem jej jeste nevlastnila. Automobil jsem koupila pres spolecnost v poradku a v domneni, ze nebyl bourany. Moje chyba rozhodne, dukladne jsem si mela projit jeho dovezenou smlouvu. Nyni me vyziva k vraceni ceny, zaplaceni nove baterie(nehlede na pravni sluzby, ktere k tomu vyuzival, pravnicke ukony, jako predzalobni vyzva a ostatni naklady). Nyni jsme ve fazi dohody. Je mozne pozadovat po me zaplaceni nove baterie? A take dalsi dotaz, jak je recene vycisleni castky za uzivani automobilu? Je zde sance uctovat za den nebo za ujete km nahradu(najete km, opotrebeni pneu, celkovy stav)? Kdyby ne, mel tedy bezplatne "pujceny" automobil. Je tohle nejak v zakone uvedene, nebo jak se postupuje v takovem pripade?

Moc dekuji za kazdou radu.
reagovat
gablenz
počet příspěvků137
datum registrace12.01.2009
Pátek 31.03.2017 11:47, právo přeje připraveným
Úplně první krok: deb*l ještě nemá nárok na žádné prachy za předžalobní výzvy!!!!!! Náklady za právní kroky přizná až později soud. Každý nedouk Mgr by dneska chtěl za dopis těžké love, ale nemá ze zákona nárok v našem případě. Až po soudě. Takže mu hezky popřejte pěkný den a usmějte se na něj. Byla to jeho dobrovolná iniciativa. Můj právník doslova říká k tomuto: můžou si napsat, můžou si zažádat, ale můžou si i na papír nasr*t. Tečka.

Dále: z právnického hlediska je to teď 1:1. Jeho právník bude požadovat odškodné za nemajetkovou újmu. Strašně jste ho poškodila a on se pak musel léčit u psychiatra (doloží zpětně doklady toho), hrůzou nespal když si uvědomil, že v bouraném autě vozil malinké roztomilé děti.... atd. Nějaký ofouklý 25letý Mgr bude chtít třeba 100 000 odškodné, pak bude vyhrožovat taky trestním oznámením za podvod. Když nebudou prachy, dá podnět cajtům nebo na státní zastupitelství.

Vaše možnosti: najmout znalce (a to bud stát...) a dokázat, že bouračka nebyla vážná a neměla vliv na provoz auta + zahrnutí ceny do toho (např. bouračka ve vztahu k ceně auta je marginální záležitost, pokud tak tomu opravdu bylo). Samozřejmě pokud se nejedná a rozstřelené a slepené Subaru STI za 550 000... to by pak měla protistrana jó argumenty a vymačkala by z vás hotový majetek.
Pokud jsou argumenty na vaší straně, tak pak bych mu dal k úhradě celou nebo část amortizace... záleží ale na tom, co znamená slovo "bouračka" ve vašem případě. Od toho se bude vše odvíjet!!

Obojí ale bude dost vyčerpávající, pokud se nepůjde přes dohodu.

A jak se říká na české vesnici: vigilantibus iura skripta sunt...že...
reagovat
Zdeny60
počet příspěvků1231
datum registrace08.09.2009
Pátek 31.03.2017 14:19, fhngg hbfhjh hgfgjn
O jaky vuz se jedna?
reagovat
Siris
počet příspěvků4
datum registrace31.03.2017
Pátek 31.03.2017 17:32, Odstoupeni od kupni smlouvy
Jedna se o BMW 320d coupe.
reagovat
Siris
počet příspěvků4
datum registrace31.03.2017
Pátek 31.03.2017 17:40, Odstoupeni od ks
Pro: gablenz.
Moc dekuji za nazor a doporuceni. Ted jednam s pojistovnou, kam me primo odkazala Cebia, ktera nema vice informaci k oprave(co bylo a jak moc bylo), tedy jsem si zazadala pres poj. zaslani fotodokumentace.

Automobil byl uplne v poradku, kontrolovala jsem jej pres autorizovany servis, jak pri mem nakupu, tak pri prodeji.

Jsme na domluve, stale zvazuji pro a proti, jit do soudniho nebo mu dat, co chce A mit klid.
reagovat
Papagelo
počet příspěvků52
datum registrace06.07.2015
Pátek 31.03.2017 20:25, odstoupení od kupní smlouvy
Každý kdo kupuje jakoukoli věc, která je ojetá, použitá a i jinak používaná, a tím pádem je již nějak
víceméně opotřebená, tak musí počítat s tím, že se u ní mohou dříve či později vyskytnout problémy. Tak
takový člověk dobrovolně podstupuje toto riziko a nemůže proto požadovat nějaké náhrady či peníze zpět.
To si pak měl koupit nové auto. Já bych ho poslal k šípku a klidně nechť si vyhrožuje právníky i soudy...
reagovat
stréc od piva
počet příspěvků652
datum registrace23.11.2007
Pátek 31.03.2017 22:33, 1
pokud je ten pán tak chytrý,tak předpokládám,že v okamžiku,kdy zjistil,že je vozidlo bourané,tak vám dal ihned vědět,udělal zápis s vámi o stavu vozidla a tachometru a přestal jej používat do té doby než rozhodne soud...což je standartní postup...

pokud ne....a jen se vám ozval,a dál autem jezdí...tak je to pěkný mamlas (i ten jeho právník)...

a to,že někdo po vás chce proplatit novou baterku do auta to je vtip?
moderní auto baterie má životnost cca max 5 let,a záruku 2 roky....tak proč ji nejde reklamovat k prodejci? pokud je starší víc než 2 roky tak bych se s ním vubec nebavil...
reagovat
gablenz
počet příspěvků137
datum registrace12.01.2009
Pátek 31.03.2017 23:37, úmysl
Ještě pár tipů:

Musel by ten borec u soudu dokázat váš špatný úmysl a to jednoznačně: např stočená a težce bouraná Octavia II prodaná jako bezvadná za plnou tržní cenu, ...atd... to je zatajení vážných faktů a dále podvodné obohacení...atd... jednoznačná věc.

Že to někdo třeba ťuknul na parkovišti a auto bylo kvalitně opraveno, to znamená vyměněny části auta za zcela nové (tlumič a pružina, světlomet...), ještě není jako celek špatný úmysl. To jsou provozní problémy běžného rázu. Je bouračka a je incident...

Pak by musel vysvětlit svoji liknavost... proč to zjišťoval až za tak dlouho a proč to auto užíval...asi bylo moc dobré, ne?

A příště si přečíst smlouvu, co přinese protistrana.
reagovat
Siris
počet příspěvků4
datum registrace31.03.2017
Pondělí 03.04.2017 23:54, Odstoupeni od kp
Moc vam vsem dekuji za vase poznatky a urcite dam vedet, jak cela situace dopadla.

Nyni to vypada na novy zpusob, jak si bezplatne pujcit vozidlo na peknych par mesicu. Zjisteni stavu automobilu pred koupi a nenapadne vety vlozene do kontextu kupni smlouvy.

Co jeste nevymysli ty koumavy hlavy jinych narodnostni(Turecko).

Jestli to tak opravdu je se uvidi.
reagovat
warrant
počet příspěvků15
datum registrace18.04.2017
Pátek 28.02.2020 19:55, smlouva
Dle mého názoru je lepší to řešit s právníkem, který je znalý v oblasti automobilového práva (viz např. - https://www.cikr.cz/sluzby/pravo-silnicni-dopravy/ ).
reagovat


aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.