kristyna.parradovaFB napsal:
Dobrý den,uvažuji delší dobu o pořízení vozu. Moje představa o ceně je maximálně 200 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že auto budu využívat k práci, tak potřebuji spolehlivé na provoz nenáročné auto. Byla jsem zvyklá na Škoda Octavie LK - 2.0 TDI. Koukala jsem se již na bazary a do 200 tis. Kč se dají již pořídit celkem slušná auta. Nyní jsem objevila BMW 318i 2008, combi, 105 kw, benzín v celkem slušné výbavě. Přiznám se, že mě toto auto okouzlilo. Má najeto 76 tis. km je po 1. majiteli. Avšak u této značky vozu se obávám, že mě sežeře zaživa, co se týče nákladů, jak servisu tak i spotřeby. I když jsem koukala na nějaké recenze, všichni si tento vůz velmi chválí jako spolehlivý, není přiliš drahé na provoz - 8 l/100 km. Přiznám se, že mě láká bezpečnosti a spolehlivost vozidla a samozřejmě (jsem žena:)) i vzhled vozu. Můžete mi prosím říct svůj názor? Auto na leasing je za 200 tis. Kč, příjde mi to jako slušná cena, avšak jak říkám moc se v tom neorientuji. Děkuji za vaše odpovědi.
Na BMW z tohoto roku je zde velmi podařená recenze (http://www.tipcars.com/magazin-bmw-318i-e90-a-zkusenosti-po-prvnich-50-tis-km-5214.html). U servisování aut mnoho záleží na finančních možnostech. Lze jezdit do autorizovaného servisu, který skutečně není levný nebo přes fóra sehnat alternativní servis s obdobnou kvalitou, cenově však mnohem přijatelnější. Spotřeba je poplatná provozu a jelikož má BMW analogový měřič spotřeby stále na očích, budete podvědomně povolovat plynový pedál a můžete pak jezdit docela lacino, i když litr sem nebo tam zas takovou roli hraje až u opravdu drtivých nájezdů.
Primární moje rada však zní, nekupujte ojeté auto na leasing, jakékoliv, to si raději připlaťte a kupte si na leasing nové a nejlépe takové, kterému bude platit po celou dobu leasingu záruka. Za 200 tisíc už koupíte nové některé vozy. Pamatujte, že vyšší cena a mladší ročník u ojetiny nic neznamenají. Jednou je to ojeté auto a je k němu třeba takto přistupovat. Mnohdy se naopak může stát, že Vás na novější vůz budou opravy stát mnohem více peněz. Tím nechci říci, abyste si kupovala co nejlevnější vůz, ale vybírala podle toho, co stačíte průběžně ufinancovat a ne podle toho, na co teď máte peníze. Počítejte se základním výdajem za vozidlo cca 5000 Kč/měsíc pro cca 15 tkm/rok - to je vyjma pořizovací ceny (leasingu+hav. pojištění), pouze provozní náklady.
Bohužel nepíšete nic o složení tras a celkovém nájezdu, proto nemůžu navrhnout ani koncepci ani pohon.