Pondělí 20.10.2014 12:50,
Městské auto s co nejmenšími provozními náklady do 50k
Jaké auto byste vybrali při požadavku na co nejmenší provozní náklady a to vše do 50k? Kritéria jsou následující – přeprava max. 2 lidí, takže malé auto nevadí, naopak; nájezd tak 500km/měsíc, do 10k ročně určitě; 99% času pohyb po městě, nebo v jeho okolí; výbava může být veškerá žádná. Ok klima by v létě potěšila, ale není podmínkou, naopak výhodou je co nejmíň fičůr, které se mohou podělat.
Když nad tím tak přemýšlím, tak mě to vede k docela extrémním úvahám, alespoň tedy v mém případě – začínám totiž uvažovat nad VW a v dieselu k tomu, čemuž jsem se doposud vyhýbal. Ale to není na škodu, hledám něco, k čemu bych neměl vztah, tzn. moc by mi nevadilo, kdyby mi to někdo přibral při parkování, nebo třeba ukradnul. Prostě něco jako mastná tyč, jen o trochu lepší.
Při brouzdání jsem narazil na Lupo a to přesně na motorizaci 1.7 SDi. Předpokládám, že to bude mít hodně společné s tou legendární 1.9kou, kterou jsme kdysi měli v rodině. Do světa ji otec pouštěl před 10ti lety s cca 300k na tachometru a na PP svítila čísla okolo 4,5 litru/100k, dodnes ji občas vídávám. Takže kromě výborné spotřeby a životnosti je potřeba počítat s tragickou dynamikou a kultivovaností podobnou Zetoru. Ale s tím se počítá a nevadí to, jediné z čeho mám obavy je to, že se pravděpodobně vytratí obratnost a živost, pokud se nad přední nápravu namontuje těžký diesel.
Takže, uvažuju správně, a nebo se na to mám vykašlat a zaměřit se něco jako Yaris 1.0VVti, protože diesel v nákupní tašce je prostě fakt kravina?
reagovat