0
zpět
 

diskuze k tématu: Matyáš Hložek: V autě v podstatě bydlím

kategorie zařazení tématu:
Bronn
počet příspěvků128
datum registrace23.11.2014
Čtvrtek 18.01.2018 12:16, proboha
"Nehodu jsem měl jen jednu, když jsem ťuknul zezadu do auta přede mnou, protože uprostřed křižovatky nedal blinkr. Nevěděl jsem, že bude odbočovat a dupnul na brzdu. Bylo mokro, tak jsem do něj lehce ťuknul. I když nedal blinkr, tak podle zákona to byla moje chyba, protože když do někoho najedete zezadu, tak je to vaše chyba. Myslím si ale, že jsem za to nemohl."

No tak to me vazne pobavil. Najel do neho zezdau coz je jasne nedodrzeni bezpecne vzdalenosti a jestli borec pred nim blinkr dal nebo nedal nebo mu nefungoval, na tom vubec nic nemeni.
A jeste si mysli ze za to nemohl. Mel by se prvne naucit pravidla nez zacne rozdavat moudrosti. A hlavne ohrozovat ostatni ucastniky provozu. A taky by mu prospelo ubrat trochu z arogance, kdyby nachvili musel chodit do prace, tak by mu to prospelo.
reagovat
crab
počet příspěvků3
datum registrace24.02.2014
Pátek 19.01.2018 20:57, borec
Přesně jak píše Bronn... chtělo by to méně arogance a více pokory. Speciálně za volantem. A obzvlášť za volantem velkého auta.
Když najedu do někoho zezadu, tak je to VŽDY moje chyba. Bezp. vzdálenost? Předvídat?
Říct "Myslím si ale, že jsem za to nemohl.", no nevím... sám se zařadil do kategorie ze své první odpovědi - "Nejvíce mě ale vytočí řidič, který neumí jezdit a těch u nás je bohužel docela dost."
A pokuta? Ono i vypsání pokuty chvilku policistovi trvá, opravdu jen vynesení?
Ale třeba to je jen mylný dojem z rozhovru a je opravdu zkušený 23letý řidič.
reagovat
Citroenak
počet příspěvků718
datum registrace13.04.2012
Sobota 20.01.2018 14:47, Narazit do niekoho zozadu?
Predstavte si situaciu: idete 90km/h po okreske za autom. Auto zrazu na rovinke dupne na brzdu, spomali na 20-30km/h, a odboci. Bez smerovky, bez vsetkeho. Ked do neho vrazite, vasa chyba, mali ste to predpokladat. Alebo dokazte, co sa stalo. Ale to nepomoze, mali ste mat taky odstup, aby ste to ubrzdili.
Predstavme si, ze ubrzdite (ste profik a pocitali ste s kretenom na ceste a nechali si 70 metrov odstup. Taktiez vas pri takom odstupe nikto nepredbehol a nevtlacil sa tam). Zrazu do vas zozadu vpali auto. Kreten si pokracuje v ceste dalej, a Vas caka krasny den plny vysvetlovania policajtom a dalsiemu soferovy, ako sa to stalo. Chudak ten za vami, ak to nie je politik alebo policajt, pravdepodobne to skonci na nom.
Ale povedzme, ze sa stale nic nestalo. Ja osobne by som premyslal takto: no asi sa mu pokazilo auto a ide zastavit, takze (ak sa da) obehnem ho zlava. Zacnem obiehat a on vtom odboci dolava. Je to moja chyba?
Obidva pripady su za mna jasne: Ak to prezijete, treba vystupit a ak sa tomu kretenovy nahodou nic nestalo, poriadne mu nalozit. Nebojte sa a dajte mu poriadne, ved robite dobry skutok. Mozno tym zachranite niekomu zivot.
reagovat
Bronn
počet příspěvků128
datum registrace23.11.2014
Neděle 21.01.2018 10:44, RE: Narazit do niekoho zozadu?
Citroenak napsal:
Predstavte si situaciu: idete 90km/h po okreske za autom. Auto zrazu na rovinke dupne na brzdu...


Ano i v takovem pripade ma mit kazdy dostatecnou vzdalenost aby zabrzdil. Nebo snad kdyz autu predemnou skoci pred kapotu srna a dupne na brzdu, tak je uplne v poradku to do nej natankovat?
reagovat
Bronn
počet příspěvků128
datum registrace23.11.2014
Neděle 21.01.2018 10:50, RE: Narazit do niekoho zozadu?
Citroenak napsal:
Ja osobne by som premyslal takto: no asi sa mu pokazilo auto a ide zastavit, takze (ak sa da) obehnem ho zlava. Zacnem obiehat a on vtom odboci dolava. Je to moja chyba?


Tady tohle uz je uplne jina situace a v tomhle pripade by mela byt vina na aute ve predu, ale bylo tezke prokazat podle spousty okolnosti kdo si chybu odskace.
reagovat
Citroenak
počet příspěvků718
datum registrace13.04.2012
Neděle 21.01.2018 21:59, RE: Narazit do niekoho zozadu?
Bronn napsal:
Citroenak napsal:
Predstavte si situaciu: idete 90km/h po okreske za autom. Auto zrazu na rovinke dupne na brzdu...
Ano i v takovem pripade ma mit kazdy dostatecnou vzdalenost aby zabrzdil. Nebo snad kdyz autu predemnou skoci pred kapotu srna a dupne na brzdu, tak je uplne v poradku to do nej natankovat?


Lenze to sa v praxi neda vzdy dodrzat. Priemerna reakcna rychlost je ak sa nemylim 2s. Pri 90 km/h to znamena odstup aspon (90000m/1800s=) 50m. Ak si budem drzat v kolone za autom odstup 50 metrov, hned na dalsej malej rovinke ma predbehnu dalsie auta. A ak a ked ma predbehne, a vtedy ten pred nim zabrzdi a on spravi to iste, opat nemam sancu (to je vlastne ten treti pripad :) ).
Nejdem sa hadat, len chcem povedat, ze nie vzdy je na vine ten posledny. Ale chapem, ze pre policajta je jednoduchsie to hodit na neho a povedat: 'mali ste to predpokladat..'. Pritom ja som pocas predbiehania nemohol brzdit, aj to je protizakonne..

reagovat
capslock
počet příspěvků354
datum registrace28.07.2007
Pondělí 22.01.2018 02:03, RE: Narazit do niekoho zozadu?
Citroenak napsal:
Ja osobne by som premyslal takto: no asi sa mu pokazilo auto a ide zastavit, takze (ak sa da) obehnem ho zlava. Zacnem obiehat a on vtom odboci dolava. Je to moja chyba?


No tak to děláš hodně nebezpečné předpoklady. Pokud auto začne zpomalovat bez blinkru, je to vždy podezřelé, netušíš co udělá nebo co je před ním, předjíždět je holý nesmysl.

reagovat
PerNox
počet příspěvků12
datum registrace30.06.2016
Pondělí 22.01.2018 12:54, RE: Narazit do niekoho zozadu?
Citroenak napsal:
Predstavte si situaciu: idete 90km/h po okreske za autom. Auto zrazu na rovinke dupne na brzdu...
Ano i v takovem pripade ma mit kazdy dostatecnou vzdalenost aby zabrzdil.
Není až tak pravda o "vzdálenosti aby zabrzdil"... Zákon jasně mluví o "aby se mohl VYHNOUT srážce" - vybočení je taky možnost, pokud se vyhne srážce a zároveň neohrozí a neomezí řidiče v protisměru a řidiče jedoucí za ním ... Což jsou zase další zákony

(1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.

Pritom ja som pocas predbiehania nemohol brzdit, aj to je protizakonne..

(4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

Nikde jsem neviděl zákon, že nikdo nemůže jakkoliv brzdit při předjíždění který to je ? Vím jen, že předjížděné auto nesmí zvyšovat svou rychlost...

Nebo snad kdyz autu predemnou skoci pred kapotu srna a dupne na brzdu, tak je uplne v poradku to do nej natankovat?Lenze to sa v praxi neda vzdy dodrzat. Priemerna reakcna rychlost je ak sa nemylim 2s. Pri 90 km/h to znamena odstup aspon (90000m/1800s=) 50m. Ak si budem drzat v kolone za autom odstup 50 metrov, hned na dalsej malej rovinke ma predbehnu dalsie auta. A ak a ked ma predbehne, a vtedy ten pred nim zabrzdi a on spravi to iste, opat nemam sancu (to je vlastne ten treti pripad :) ).

.... Když jedete na maximální povolené rychlosti maximální rychlostí, tak to odpovídá tomu, že jste nejspíš zkušený řidič. Pokud mne někdo bude předjíždět, tak zpozorním a připravím se na možné komplikace. A věřte, že jich může být spousta. Spousty řidičů brzdí čistě pomocí brzdy mechanické a neuvědomují si, že brzdění "mechanicky" v kombinaci s "motorem" je mnohem efektivnější.

(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.



Vina je na viníkovi, díky presumpci neviny to odnáší často 1. osoba na kterého jsou jasné důkazy - nehoda... Špatně se dokazuje, že někdo neblikal, nebo že někdo změnil rychlost, aniž by to vyžadovaly okolnosti... Každý zná výmluvy (a nemusí to být výmluvy) "mě ta SPZ upadla po cestě, ještě ráno mi svítili všechny žárovky, viděl jsem na krajnici psa a lekl jsem se ho, atd ..." těžko se pak dokazuje jakýkoliv opak, když mezi důkazy je takováto výpověď - ano, podle zákona hrozí za křivou výpověď 6 měsíců až 3 roky, ale prokazovat to nikdo většinou nebude - je to velmi složité, leckdy nemožné... Už jen z toho důvodu, že prokazování viny a neviny není na Vás


A pro lidi, kteří diskutují nad tímhle doporučuji podívat se na videa ze zahraničí, kde jsou vidět NÁSLEDKY :) Pár příkladů z běžné praxe...

1. 70km/h vozidlo A náhle změní rychlost jízdy, vozidlo B se ho z jakéhokoliv důvodu rozhodne předjet v konstantní rychlosti...
A zabrzdilo před přechodem, který byl na silnici značně vybledlý, řidič vozidla B neviděl dopravní značku přechod pro chodce, neboť u krajnice vykládali zásobování do krámu a značka byla vidět na poslední chvíli. Což byl i důvod rychlé změny rychlosti vozidla A...
Vozidlo B v rychlosti 70 Km/h srazí a usmrtí 2 chodce

2. 50km/h vozidlo A náhle změní rychlost jízdy, vozidlo B do něho zezadu vrazí, neboť se mu nestihne vyhnout a ani zastavit...
A zabrzdilo před dítětem, které vběhlo do silnice. Po nárazu zezadu od vozidla B je vozidlo A posunuto, sráží dítě a to zůstává zaklíněné pod autem.
Vozidlo A, díky chybě řidiče z vozidla B připravuje adolescenta o jeho nohy - viník je řidič vozidla B

3. Vozidlo A náhle ubere rychlost jízdy a začne odbočovat vlevo bez varovných světel, vozidlo B do něj při předjíždění narazí.
shodou okolností bylo vozidlo A vozidlem do 9t a vozidlo B bylo jednostopým vozidlem. Po nárazu řidič vozidla B zemřel

4. A odbočuje vpravo nesvítí mu 1 žárovka na celém autě, konkrétně pravá zadní směrovka vpravo je přechod pro chodce, vozidlo A zabrzdí, aby umožnil přejít. vozidlo B do něj lehce ťukne, tím se vozidlo A posune o 1 metr vpřed, srazí člověka a ten nešťastnou náhodou spadne na obrubník, rozsekne si hlavu a zemře ...
...
reagovat
martinw
počet příspěvků28
datum registrace12.07.2016
Pondělí 22.01.2018 14:23, re:
odstup je odstup - on totiz nemusi zabrzdit ridic ale jeho vuz a to automaticky. Je jedno zda je to technicka chyba vozu nebo jestli ve vzduchu poletoval nejaky staniol co popletl adaptivni tempomat ... novy Volva,Toyoty, Skodovky - vsechno to ma vepredu radar/kameru a kdyz usoudi ze je krizovka dupne na brzdu... a kdo jede za nim tak nazdar, nikdy totiz nebudete mit tak rychly reflex jako nejaka ridici jednotka v aute pred vama.

Dodrzovat bezpecny odstup a neremcat.
reagovat
Citroenak
počet příspěvků718
datum registrace13.04.2012
Pondělí 22.01.2018 19:28, Zakony-realita
Som rad, ze ste mi to rozpisali pekne na zakony a priznam sa, ze o tom, ze mozem brzdit, ked ma predbiehaju, som nevedel. Za mojich cias sa totiz ucilo, ze ked Vas niekto predbieha, nesmiete zrychlovat, ani spomalovat, pretoze ak vybehne auto, a ten, co predbieha sa rozhodne zabrzdit a zaradit sa naspat, tak sa uz nema kam zaradit. Ale asi sa to zmenilo. Zakony su sice pekna vec, ale ja som pisal zazitky zo skutocnej cesty. Nepredbieham ale takto auta v meste, kde su prechody (uz z dovodu, ze moja kamaratka zomrela presne tym sposobom, ktory ste opisali). To, co som pisal, mali byt len dokazy toho, ze nie vzdy je na vine clovek, ktory nabura do auta odzadu. Aj ked treba odlisovat moralnu vinu a zakonnu vinu. Neviem ako u Vas v cesku, ale u nas su smerovky uplne nepotrebna cast vybavy. A dokazovanie by sa podla mna o dost zjednodusilo, keby malo auto ciernu skrinku. Stacilo by sa pozriet do jej zaznamov, ci boli smerovky pustene alebo nie.
reagovat
PerNox
počet příspěvků12
datum registrace30.06.2016
Středa 24.01.2018 21:52, RE: Zakony-realita
Citroenak napsal:
A dokazovanie by sa podla mna o dost zjednodusilo, keby malo auto ciernu skrinku. Stacilo by sa pozriet do jej zaznamov, ci boli smerovky pustene alebo nie.


já té černé skříňce říkám "kamera na čelním okně"
reagovat


aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.