nepřihlášený uživatel napsal:
Dobrý den, prosím o radu nebo „navedení“ správným směrem. Zvažuji koupi vozu k tahání 1200kg karavanu, ale zároveň můj roční nájezd činí 10-12tis km. Proto první dilema je zda naftu nebo benzín s ohledem na to, že většinou jezdím trasy (bez karavanu) do 10-ti km. Momentálně mám Ford Mondeo 1.8 16V 85kW r.v.98 kombi a myslím, že ten karavan je na to tak akorát ale v kopcích dostává dost na frak. V zásadě jsem s tímto vozem spokojen až na to, že to začíná být jak se říká pokladnička. Počínaje výměnou ložisek, čepů, tlumičů a konče výměnou spojky před týdnem. Představoval bych si auto cenově kolem 120-150 tis.kč a pokud možno s vyšším zatížením na přívěz. Osobně jsem zastáncem kombíků tak zvažuji opět Mondeo 100kW a víc nebo BMW 525 nebo 530 rok kolem 2005-6 a možná i v benzínu. Ale řada „karavanistů“ mě doporučuje MPV na „prorážení větru“ nebo SUV či 4x4 na manévrování s karavanem po travnatém terénu. V MPV moc přehled nemám, ale předpokládám že Ford Galaxy nebo VW Sharan či Seat Alhambra by mohli být. Nepotřebuji 7 míst, jsme čtyř členná rodina, ale zároveň bych je nezavrhoval, má to své výhody. Ve skupině SUV jsem totálně vedle, nikdy jsem se o tyto vozy moc podrobně nezabýval a asi bych volil Subaru nebo Kia. Celkově se obávám velkých nákladů na opravy naftových motorů, ale nevím jak dát dohromady malý nájezd s velkým výkonem. Oslovil jsem řadu lidí jak laiků tak odborníků a každý mě poradil něco jiného. Prosím tedy o radu jakým směrem se mám ubírat při výběru vozu a bezproblémového provozu jak z karavanem tak bez něj. Doufám, že mě pomůžete v této pro mě nelehké situaci se správně rozhodnout. Předem děkuji za odpověď
auto by mělo zvládat karavan s trochou rezervy, ale spíš bych výběr přizpůsobil jízdě sólo.
podstatné už bylo napsáno - ideální je vyšší auto se 4x4 pohonem a pokud budu tahat karavan 5.000 km ročně, pak o něm budu uvažovat.
4x4
pokud z nějakého důvodu nevyužijete 4x4 i jinak, nešel bych do něj (maximálně nějaký systém typu haldex, o kterém prakticky nevíte). na rozmoklou louku nevjedete a když z ní náhodou budete potřebovat vyjet, ostatní karavanisté budou mít pochopení a pomohou
vyšší auto
zase...pokud nebudete jezdit s karavanem často, nebo ho nevyužijete jinak, nemá smysl. ano, spotřeba s karavanem bude o 1-2 litry vyšší, ale bez karavanu o půl litru-litr nižší. třeba galaxy oproti mondeu
zadní náhon
ano, zadní náhon bude pro karavan lepší, oj zatíží zadní nápravu a pákovým efektem lehce odlehčí předek...toto už je spíše o preferenci konkrétního vozu. pro 1,2 tuny karavan to nevidím jako nezbytnost, ale na mokru v kopci to poznáte. nicméně...relativní zbytečnost.
vzduchový podvozek
je lepší, ale zase...relativní zbytečnost. faktem zůstává, že se chování podvozku samotného auta nezmění tolik, jako bez něj.
spíš bych koukal po autech s vyšším podvozkem (např. octavii dělají s malým příplatkem s "paketem pro špatné cesty", která má o 3 cm vyšší světlou výšku) - předpokládám, že občas budete chtít zajet na louku, sjet ze silnice a tam se vyšší světlá výška hodí (zvláště úhel vzadu, kde bude světlá výška "snížena o kouli").
benzin/diesel
s ohledem na časté trasy 10 km, a celkový nájezd 10 tkm, jděte do benzínu...jen motorizaci přizpůsobte přívěsu. osobně bych preferoval objem kolem 2,5 lt. 2 lt jsou minimum, 3 lt je možná i zbytečné...s přívěsem se vám bude objem hodit, bez přívěsu bude zbytečný.
další
doporučuji auto s "koulí na 1,3 tuny"...přeci jen je většina výrobců přívěsů optimistická při vážení a navíc do nich lidé dávají kola a další podobné věci na dovolenou.
konkrétní auto...za sebe nedoporučím, musíte koukat na spoustu údajů v tp konkrétního auta (třeba z výroby mají kouli na 1,3 tuny, ale někdo si nechal dodělat kouli jen na 1,2 tuny, atp.). snažil bych se dostat do 3,5 tuny celkové hmotnosti, ať si nekomplikuju řidičák (a aby vás mohl někdo vystřídat za volantem, etc.). a zároveň bych chtěl auto s co největším rozvorem a co nejtěžší. teď se s tím poperte
asi bych koukal po fordu mondeo (když už máte starší kus) s atmosférickým benzínovým 2,5 lt...první, co mě napadlo. ale nevím, zda splňuje předchozí odstavec. navíc jsou to cca 10-12 let stará auta a moc si autopark "neomladíte"...zase nestojí zdaleka tolik, co chcete vydat