0
zpět

diskuze k tématu: Jaké vybrat zimní pneumatiky?

kategorie zařazení tématu: poradna, pneu a disky
smazaný uživatel
počet příspěvků
datum registrace
Neděle 08.12.2013 20:58, Jaké vybrat zimní pneumatiky?
Společně s koupí nového ojetého auta často kupujeme dva páry zimních pneumatik. Máte tipy podle čeho vybírat značku a vlastnosti pneu? Jsou někde například tabulky hlučnosti? A kde hledáte nějaké nezávislé srovnávací testy? Uvítáme všechny tipy i vaše vlastní zkušenosti.
reagovat
mufik.martin
počet příspěvků248
datum registrace09.05.2007
Pondělí 09.12.2013 11:19, klasika
Z důvodu tak silné konkurence si myslím, že bohatě se lze orientovat podle ceny. Nikdo v dnešní době nemůže dát horší pneu za výrazně vyšší cenu. Obecně se značkami jako Michelin, Continental, Dunlup, Goodyear a Bridgestone neuděláte krok vedle. Rozhodně se vyhnout obecně noname pneumatikám. KDyž už jezdíte málo a nemáte moc peněz rozhodně kupte raději Barum, Sawa, Matador než nějaké protektory. Protektory obecně na osobní auto nepatří podle mě. A cena protektoru je jen o chlup levnější než třeba Barumky z internetu. Třeba na mondeu jsem měl Bridgestone letní i zimní a byly super. Teď na starého paugeota mám letní Barumky a zimní Sawy. Vždy kupováno nové a maximální spokojenost. Nesmíte hlavně od Barumky a Sawy čekat to co od Continentalu s Michelinem :) Ale myslím si, že na většinu starších a pomaleji jezdících vozů Barumky, Sawy a Matadory bohatě dostačují a je to hlavně o tom, co máte v hlavě, hlavně během zimního období.
reagovat
Paul
počet příspěvků773
datum registrace07.11.2008
Pondělí 09.12.2013 12:24, jaké zimní
U letních mám již dlouho jasno - Continental Contisport nebo Uniroyal Rainsport - vynikající pneu za každého (letního) počasí. Se zimními dlouhodobě laboruji, vyzkoušel jsem jich řadu na různých autech, většinou standardní velikosti 14 - 16" a každá měla plusy a mínusy. Co se týká vlastností na sněhu a ledu, nejvíc mi vyhovovaly Goodyear UltraGrip, ale byly šíleně hlučné. Zatím nejvyváženější co jsem měl byly Nokiany. Teď mám nově Dunlopy a vlastnosti na mokru při teplotách kolem 0 no problem. Na pořádnou sněhovou nadílku zatím čekám a jsem zvědavý. Špatné nejsou ani naše Barumky, ale s hlubším sněhem si tolik nerozuměly.
reagovat
xtrox
počet příspěvků233
datum registrace01.11.2012
Pondělí 09.12.2013 15:34, RE: jaké zimní
Paul napsal:
U letních mám již dlouho jasno - Continental Contisport nebo Uniroyal Rainsport - vynikající pneu za každého (letního) počasí. Se zimními dlouhodobě laboruji, vyzkoušel jsem jich řadu na různých autech, většinou standardní velikosti 14 - 16" a každá měla plusy a mínusy. Co se týká vlastností na sněhu a ledu, nejvíc mi vyhovovaly Goodyear UltraGrip, ale byly šíleně hlučné. Zatím nejvyváženější co jsem měl byly Nokiany. Teď mám nově Dunlopy a vlastnosti na mokru při teplotách kolem 0 no problem. Na pořádnou sněhovou nadílku zatím čekám a jsem zvědavý. Špatné nejsou ani naše Barumky, ale s hlubším sněhem si tolik nerozuměly.

vyzkoušejte bf googrich...kromě vyššího hluku jen klady
reagovat
Giorgio
počet příspěvků814
datum registrace09.05.2007
Pondělí 09.12.2013 15:50, RE: klasika
mufik.martin napsal:
Nesmíte hlavně od Barumky a Sawy čekat to co od Continentalu s Michelinem :)

Od barumky ne, zato savy v testech natrhnou pozadí kdejaké silnější značce, včetně mateřských goodyearek. Jejich poměr value for money je nepřekonatelný, akorát se rychle sjíždějí na dálnici. Dříve jsem je měl za hlučné, ale aktuální bridgestonky jsou na tom hůř a za více peněz.

Naopak matadorky, (MP52), co jsem měl jednou na fabii, bych už znova na auto nedal. Katastrofální guma ve všech režimech (sucho/mokro/sníh/led) a parametrech (ovladatelnost/hluk/spotřeba/životnost).
reagovat
eTeflon
počet příspěvků173
datum registrace04.11.2008
Pondělí 09.12.2013 23:33, Nokian
Od prémiových výrobců je to +- jedno, já jezdím na 225/45 R17 NOKIAN a naprostá spokojenost, Léto Pirelli PZero 225/40 R18, jediná neváhoda Pirelli je opravdu nízká životnost, samozřejmě, že se životnost pneu odvíjí od stylu jízdy, mám je na bmw e46 330xd, auto je těžké a čtyřkolka. A nesouhlasil bych s tvrzením o protektorech, na druhém autě mám vraníky, byly o 1/2 levnější než značkové pneu a až neuvěřitelně drží na sněhu a mají obrovskou výdrž, ale jak říkám, jsou na autě, které jezdí po vesnici max rychlostí 60km/h...
reagovat
tomaskrtek
počet příspěvků982
datum registrace18.03.2008
Úterý 10.12.2013 09:39, RE: Nokian
eTeflon napsal:
Od prémiových výrobců je to +- jedno, já jezdím na 225/45 R17 NOKIAN a naprostá spokojenost, Léto Pirelli PZero 225/40 R18, jediná neváhoda Pirelli je opravdu nízká životnost, samozřejmě, že se životnost pneu odvíjí od stylu jízdy, mám je na bmw e46 330xd, auto je těžké a čtyřkolka. A nesouhlasil bych s tvrzením o protektorech, na druhém autě mám vraníky, byly o 1/2 levnější než značkové pneu a až neuvěřitelně drží na sněhu a mají obrovskou výdrž, ale jak říkám, jsou na autě, které jezdí po vesnici max rychlostí 60km/h...

za sebe protektory nikdy. dokážu je akceptovat u auta které jezdí skutečně jen ´´kolem komína´´ a max. 50, ale u protektorů nikdy nevíš jakou máš vlastně kostru, je téměř jisté že na každém kole bude jiná a s jinými vlastnostmi. ano, vzorek je stejný ale co je pod ním je otázka. takže to jak se auto bude chovat třeba při krizovém brzdění, vyhýbacím manévru nebo vyšší rychlosti je docela šílená představa. ano, nemusí se stát nic. ale může. takže 100x raději nějakou Debicu než protektor. Čínské gumy vůbec nezmiňuji, wan-li a pod. to je čirá zoufalost. já zimu jezdím na conti winter contact, 275/40 r20, v té době se můj rozměr (265/50 r20) v zimním nedělal takže už jezdí pátou sezónu a jsou naprosto skvělé, měkké, tiché, slušná výdrž, výborné jízdní vlastnosti. na léto jsem měl napřed origo GoodYear Eagle RS-A. tichá guma, držela jak přibitá (v létě), ale mizerná výdrž-25k-a na to že to byla univerzálka tak v zimě neštěstí. potom jsem měl Toyo Proxess, brutální šípy, něco jako GoodYear F1 kdo je pamatuje, fajn gumy ale bohužel jedna šla kukat-boule na boku, a nebylo možné je sehnat (momentálně, teď už zase jsou) takže žena někde vykouzlila zapomenutou sadu pneumatik Yokohama S/T V801 za směšných 12.000,- takže už pár let jezdím v létě na nich. jsou hlučnější ale výborně stabilní i na vodě a jsou nezničitelné, mám pocit že vzorek odmítá ubývat. na zimu příští rok chci Bridge LM25, mají výborné reference.
reagovat
Paul
počet příspěvků773
datum registrace07.11.2008
Středa 11.12.2013 17:07, RE: jaké zimní
xtrox napsal:
Paul napsal:
vyzkoušejte bf googrich...kromě vyššího hluku jen klady

Právě velký hluk mi vadí, mám citlivější uši, proto i když má pneu jinak výborné vlastnosti, nemůžu ji dlouhodobě používat.
reagovat

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.