Dobrý den, prosím o názor/radu, při koupi zánovního rodinného auta.
Vzhledem k malému ročnímu nájezdu(do 10tis.) přemýšlím o benzinovém suv nebo kombi, ideálně bez turba. Ikdyž, je nafta opravdu tak velký problém na krátké vzdálenosti, jak se v různých diskuzích omílá pořád dokola??
Nejdříve jsem se zakoukal do Mazdy 6, ale prostorově(měřím 190cm) mi vyhovovala spíš CX 5. dobré jízní vlastnosti, dobrá spotřeba...Jenže pak jsem zabrousil na nějaké Mazda forum a tam se hodně řešila špatná antikorozní ochrana podvozku a špatná odolnost laku vůči odletajícím kamínkům a poškrábání vůbec. Ať se na mě fanoušci Mazdy nezlobí, ale řešit u skoro nového auta ochranné fólie, řádově za desítky tisíc...to fakt ne.
Další možností bylo Subaru Outback. Osobně jsem s ním nejel, ale všichni majitelé, nebo testující "novináři", se shodnou na skvělých jízdních vlastnostech. Spotřeba benzinu se od faceliftu tuším v r. 2018 dostala také na velice rozumnou hodnotu, ale zase ta koroze. Ani ne tak karoserie jako podvozdku, třeba i u rok starých kousků. Přijde mi, že se majitelé dělí na dva tábory. Na ty, co nedají na Subaru dopustit a jde o bezproblémový a absolutně spolehlivý vůz a pak na ty, co Subaru už nikdy domů nechtějí, vzhledem k četnosti závad, drahým a hůře dostupným náhradním dílům a poměrně vysoké pořizovací ceně.Tak jsem opustil i svět Subaru.
Další se v hledáčku objevilo Mitsubishi Outlander a Toyota RAV4. Nepopírám jejich kvality, ale tito dva Japonci se mně prostě nelíbí...
O Fiatu ani Kie neuvažuji...
Takže ač nerad smířil jsem se tím, že budu mustet jít do auta s turbem. Tady se obzory výrazně rozšířily. Jenže se zase řeší problémy přímého vstřikování a následné karbonizace. Prosím tedy o radu, zda nevíte o autech které mají buďto nepřímé nebo duální vstřikování, které tento problém řeší??Osobně vím jen o Dacii 1,0tce, Fiat 1,4T-jet, ale tyto bez urážky nepřipadají v úvahu. Další je VW/Škoda 2,0 TSI a snad i Audi 2,0TFSI, ale zde moje znalosti končí
Dále prosím o názor na Volva od r. 2019.Opravdu moc se mi líbí V60 CC ale vzhledem k omezenému rozpočtu bych se asi smířil s klasickým kombi s předokolkou. Jaké jsou vlastně benzinové motory od Volva? Jaká je jejich spolehlivost, cena náhradních Volvo dílů??
Předem děkuji za jakékoliv rady, názory, poznatky...