0
zpět

diskuze k tématu: Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.

kategorie zařazení tématu: poradna, jaké auto koupit, jaké palivo vybrat, jaký typ motoru vybrat, typ vozidla, osobní
Meroua
počet příspěvků2
datum registrace27.03.2023
Pondělí 27.03.2023 19:26, Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.
Zdravím,

potřeboval bych poradit s výběrem auta. Do práce jezdím pouze 3 km městem (ne každý den, ale tak zhruba 3x do týdne) o víkendech nějaký ten výlet (+30km) za rok najedu +-10tis. km , takže spotřebu neřeším, ale zároveň vím že auto s turbem a přímým vstřikováním je pro mě pasé. Co by jste mi poradili za motor na takto krátké vzdálenosti? Bylo by řešení koupit auto s CNG? Jinak sháním nějaký kombík do 300tis. Kč s tím, že bych nechtěl auto starší 10-ti let, výkon neřeším. Díky
reagovat
Petr S
počet příspěvků1250
datum registrace28.11.2008
Středa 29.03.2023 13:17, RE: Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.
citace:
reakce na: Meroua, 27.03.2023 19:26 (Zdravím, potřeboval bych porad ...)

Proč si komplikovat život s CNG když jezdíte málo a spotřebu neřešíte? CNG se stejně použije až poté co se motor zahřeje ne? Tak na 3 km trasy je skoro zbytečné.
Zde bych to spíš viděl na elektroauto, ale za tu cenu se asi nic nesežene, zvlášť ne kombi.
Jinak obecně Toyoty jsou bez bez přímého vstřikování (nebo kombinují přímé a nepřímé vstřikování podle zátěže a potřeby) a většinou i bez turba. Jak to mají jiné značky nevím.
reagovat
Meroua
počet příspěvků2
datum registrace27.03.2023
Středa 29.03.2023 18:19, RE: RE: Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.
citace:
reakce na: Petr S, 29.03.2023 13:17 (Proč si komplikovat život s CN ...)

Dobrý den, musím oponovat. Např. škodovky jezdí primárně na CNG a do -11°C i startují na CNG. Takže mi vlastně přišlo v pořádku koupit auto na CNG když jezdím výhradně krátké trasy, protože by se nemusel tak zasírat motor karbonem, ale je to pouze moje domněnka a budu rád když mi to někdo sečtelejší osvětlí.
reagovat
Petr S
počet příspěvků1250
datum registrace28.11.2008
Středa 29.03.2023 23:46, RE: RE: RE: Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.
citace:
reakce na: Meroua, 29.03.2023 18:19 (Dobrý den, musím oponovat. Nap ...)

Aha, tak to zahřátí motoru se spíš asi týká hlavně LPG. Údajně i po naplnění nádrže CNG auto jede chvíli na benzín: https://autobible.euro.cz/clanky/presne-funguje-pohon-cng-nas-redakcni-seat-ibiza-1-0-tgi-vam-ukaze/

citace:
I když chcete využívat CNG na sto procent, bez benzinu se neobejdete. Důvody jsou dva: zmíněné testování kvality plynu po doplnění a studené starty, kdy je na krátkou chvíli využíváno klasické palivo.

Studený start je od -10 st.

Jinak viz. https://www.bezkarbonu.cz/priciny-vzniku-karbonu údajně karbon vzniká i CNG motorech.
reagovat
KoobaS
počet příspěvků1044
datum registrace23.04.2014
Čtvrtek 30.03.2023 14:36, RE: Jaké auto vybrat na krátké trasy do 300 tis.
citace:
reakce na: Meroua, 27.03.2023 19:26 (Zdravím, potřeboval bych porad ...)

Komplikovat si živoat autem na CNG pro krátké trasy vůbec nedává smysl.
Na krátké trasy je ideální elektro - to je asi mimo rozpočet.
Pak se nabízí hledat hybrid. S tímto rozpočtem opět žádná velká výhra.
Další v pořadí vhodnosti je benzín s nepřímým vstřikem - krom zmíněných toyot to můžou být korejci, nebo například Fiat Tipo. Ten lze alternativně i s turbobenzínem s nepřímým vstřikem. Vyhnul bych se Nissanímu motoru 1,6 například v Daciích nebo Mégane poslední generace.

Téma auta na krátké trasy se tu v poslední době objevilo hodněkrát. Nemá smysl to psát stále dokola.
reagovat

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2025, všechna práva vyhrazena.